GündemHaber Girişi : 18 Nisan 2023 16:50

Arjantin ve Çin arasındaki işbirliği ABD’nin endişelerini artırıyor

Arjantin ve Çin arasındaki işbirliği ABD’nin endişelerini artırıyor

Arjantin basınında yer alan haberlere nazaran, ABD'nin Güney Komutanlığı'nın başındaki General Laura J. Richardson, Arjantin yetkilileriyle yaptığı görüşmelerde Çin’in Latin Amerika bölgesindeki tesirlerini ele aldı.

Gerçi dün erken saatlerde ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Wendy Sherman Buenos Aires kentinde Arjantinli yetkililerle görüşürken de Arjantin’in Çin ile ikili bağları geliştirmeye temkinli yaklaşmasını talep etti.

Richardson ve Sherman’ın yanı sıra, ABD’li yetkililer son günlerde Arjantin’e akın etti. Öncelikle Cumhuriyetçi Senatör John Cornyn bir heyetle Arjantin’e gelerek, Arjantin ve Çin ortasındaki işbirliği projelerinden telaş duyduklarını belirtti. Daha sonra ABD Nükleer Düzenleme Kurulu Lideri Christopher Hanson da Arjantin’e gelerek, Arjantin ve Çin’in nükleer alanındaki işbirliğinin risklerle ve zorluklarla dolu olduğunu argüman etti.

“ABD, Çin ve Arjantin ortasındaki ikili ilgileri sulandırmaya kalkışıyor.” tabiri Arjantin Pagina 12 gazetesinde yer alan bir makalede ileri sürüldü. Üstellik kimi Arjantin basın kuruluşları, ABD’nin her vakit Çin ve Latin Amerika ortasındaki işbirliğini, bilhassa Arjantin ve Çin ortasındaki işbirliğini yakından takip ettiğini savundu. Çin ve Arjantin ortasındaki 5G, nükleer güç projesi, Arjantin’in Neuquen vilayetinde derin uzay ölçüm ve denetim istasyonu projesi üzere işbirlikleri ABD tarafını çok rahatsız ediyor.





ABD'nin neden bu türlü davrandığına dair Arjantin medyasında yer alan görüşlere nazaran, ABD Lideri Biden, misyona başladıktan sonra Trump idaresinin uyguladığı Çin'e karşı çevreleme ve baskı siyasetlerini güçlendirdi ve Biden’in Çin'in Latin Amerika yahut dünya genelinde kalkınmasını istemediği düşünülüyor. Fakat, Latin Amerika'da dayanışma, işbirliği ve kalkınma isteyen ülkelerde bağımsızlık sesleri giderek güçleniyor. Eski Meksika Devlet Lideri José de la Cruz Porfirio Díaz Mori'nin 19. yüzyılın sonunda söylediği üzere, “Ahh Meksika! Tanrıya çok uzak, Amerika'ya çok yakın” kelamları bugün Latin Amerika'da yaşananları doğruluyor. Yükselen piyasaların kalkınma için uğraş harcadığı bir devirde, Latin Amerika'nın tarihi mukadderatı “Amerika'ya çok yakın” olmak halindeki görüşü değişebilir.

Kaynak: Çin Memleketler arası Radyosu
Hibya Haber Ajansı