Pendik’in Eski Sinemalarından: Ark Sineması

Mehmet Civa anlatımı ile Ark Sineması:

“Resimde gördüğünüz yer eski Ark sineması. Şimdiki Migrosun olduğu yer. Gördüğünüz dükkanda Migrosun karşı köşesinin yanı Gül Kasabın olduğu yerdir. Orada gaz yağı satan dükkan vardı. Fotoğraftaki sıra da gaz almak içindir. Çünkü o zamanlar sobalar gaz ile yanıyordu. 

Gaz dükkanının bitişiğindeki tek katlı ev bizim arkadaşımız Ariflerin evidir. Ne yazık ki çok genç yaşta rahmetli oldu. Hemen onların bitişiğindeki bahçe de rahmetli Savaşların evlerinin arka bahçesi. Onunda bitişiğinde benim dayım Seftiren Hüseyin Kalyonların evlerinin arka bahçeleri görülüyor. Bitişiğinde görülen iki katlı bina da eskiler bilir Necip Babanın evidir. Onunda tam karşısında Liman Amcanın açtığı Konak Sineması vardı. Bitişiğinde Menekşe Oteli vardı.

Konak sinemasının olduğu yer daha evvel tarla idi kullananlar apaçık Ariflerin babasının tarlasıydı. Benim babamın dükkanı da apartmanın yani benim doğduğum ev o tarihte Pendik’te en yüksek ev idi. Benim oturduğum eve apartman diyorlardı. Biz alt katta oturuyorduk üç kattı. Arif abinin babası her gün bizim dükkanın önünden kağnısıyla önünde de öküz arabası tekerlekleri ile garç gurç ses çıkararak geçer akşamda geri dönerdi.”