GündemHaber Girişi : 11 Mart 2023 13:34

Arkeologlar Çin’in merkezinde 570 antik mezar buldu

Arkeologlar Çin’in merkezinde 570 antik mezar buldu

Arkeologlar, Orta Çin’in Sanmenxia kentinde MÖ 770-476 ortasında karar süren Qing Hanedanlığı’ndan 1900’lü yılların başına kadar olan periyoda ilişkin 570 antik mezardan oluşan bir küme keşfetti.

Sanmenxia Kültürel Kalıntılar ve Arkeoloji Enstitüsü, Eylül 2021-2022 periyodunda yapılan hafriyatlarda bulunan tüm antik mezarların kentin batısındaki Shanzhoucheng bölgesinde bulunduğunu açıkladı.

Arkeologlar, mezarlardan bronz tripodlar, çömlekler ve tabaklar da dahil olmak üzere 3 binden fazla gömü objesi ortaya çıkardı. Özellikle, kentin kuruluşundan bu yana birinci defa Savaşan Devletler Dönemi’ne (MÖ 475-221) ilişkin üç set bronz çan bulundu.

Enstitüden Yan Fei, “Antik mezarlar arasında 228’si İlkbahar ve Sonbahar Dönemi ile Savaşan Devletler Dönemi’ne kadar uzanıyor. Bölgeye yoğun bir şekilde dağılmış durumdalar ancak mezarlar oldukça düzenli görünüyor” dedi.

Yan, Shanzhoucheng’in tüm mezarlık nizamının güzel korunmuş ve nizamlı olduğunu, bunun da batı Henan eyaletindeki periyot boyunca mezarlık tertipleri ve sosyo-politik değişikliklerin incelenmesi için bedelli arkeolojik bilgiler sağladığını belirtti.

Kaynak: Çin Milletlerarası Radyosu
Hibya Haber Ajansı