Türkiye'de 2015-2021 yılları ortasında trafik kazaları sonucunda 44 bin 633 kişinin hayatını kaybettiği bilinirken, çok suratın risklerine farkındalık yaratmak hedefiyle kıymetli bir kampanyaya imza atıldı. Türk Yıldızları’nın da takviye verdiği kamu spotu, TV ve dijital kanallarda yayımlanacak.
Trafik kazalarında esas vefat nedeninin çok sürat olduğu bilinirken, Emniyet Genel Müdürlüğü dataları 2015-2021 yılları ortasında trafik kazaları sonucunda 44 bin 633 kişinin hayatını yitirdiğini, yaklaşık 2 milyon kişinin yaralandığını gösterdi. Çok süratle gayret kapsamında karayolu güvenliğine dikkat çekmek isteyen Trafikte Haklarım Derneği, Türkiye'nin 30 yılı aşkın mühlet ile gökyüzündeki ulusal grubu olan Türk Hava Kuvvetleri'nin Akrobasi Timi “Türk Yıldızları” takımının iştirakiyle manalı bir farkındalık kampanyasına ve kamu spotuna imza attı. Kampanyaya İçişleri Bakanlığı ve Ulusal Savunma Bakanlığı da dayanak verdi.
“Hız limitini aşma, hayattan süratle uçma”
Kampanya kapsamında hazırlanan kamu spotunda, saatte 1.235,5 kilometre/saat sürate çıkarak ses suratını dahi aşan NF-5 2000A/B uçaklarıyla dünya çapında şov uçuşlarına imza atan Türk Yıldızları pilotları, karayolunda yasal sürat sonlarına uymanın ehemmiyetine dikkat çekti.
“Hız limitini aşma, hayattan süratle uçma” sloganıyla hazırladıkları kampanyada Türk Yıldızları’nın takviyesinin epeyce sembolik ve güçlü olduğunu belirten Trafikte Haklarım Derneği Kurucu Lideri Yasemin Usta, “Son 6 yılda trafik kazalarında ölen insan sayısı Beşiktaş Stadyumunun kapasitesinden fazladır. Kazalar sonucu engelli kalan, sevdiğini kaybetmenin acısını yaşayan kişi sayısını ise bilmiyoruz. Binlerce trafik mağdurundan biri de ne yazık ki benim. 2012 yılında çok süratle yanlışlı sollama yapan, ehliyetsiz bir şoför yüzünden kuzenim Gökhan Demir ‘i (18) kaybettim. Trafik kazalarındaki ölümlerin ve önemli yaralanmaların 1 numaralı nedeni “aşırı ve yol yapısına uygun olmayan sürat “ konusunda farkındalık oluşturmak için TV ve dijital kanallarda yayımlanacak bir kamu spotuna imza attık” dedi.
Ortalama suratı yüzde 5 düşürmek, ölümlü kazaları yüzde 30 azaltıyor
Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Başkanlığı'nın internet sitesinde yer alan datalara nazaran trafikte ortalama suratın yüzde 5 düşürülmesi, ölümlü kazaları yüzde 30 azaltırken; surattaki her 1 kilometre/saatlik artışın ise yaralanmaya yol açan kazalarda yüzde 3, ölümlü kazalarda yüzde 4-5 oranında bir artışla sonuçlanıyor.
Aşırı suratın trafikte hem kaza riskine hem de kaza sonuçlarına tesir eden değerli bir faktör olduğunun altını çizen Yasemin Usta, “Sürücü ve yolcular için 90 kilometre süratle kaza yapmak, bir binanın onuncu katından düşmeye denk. Çok sürat, sadece şoförün ve başka şoförlerin değil, kaza risklerine karşı daha savunmasız olan yayaların ve bisikletlilerin hayatını da tehlikeye atıyor. 80 kilometre/saat süratle giden bir aracın çarpması sonucu bir yayanın hayatta kalma ihtimali neredeyse yok. Toplumsal medyanın da tesiriyle çok sürat yapmak ve bunun görüntüsünü paylaşmak ne yazık ki övünülecek bir harekete dönüştü.” diye konuştu.
“Kurallara uymak yaşamsal zorunluluk”
Ses suratını aşabilen uçaklarla şov uçuşu yapan Türk Yıldızları pilotlarından Binbaşı Kürşat Kömür, “Havacılık bir ömür biçimidir. Havacılık; kuralların kanla yazıldığını ve hem havada hem de karada kurallara uymanın yaşamsal zorunluk olduğunu öğretir. Uçağa bindiğinizde 10 farklı yerden koltuğa bağlanırsınız. Bunları bağlamadan uçamazsınız. Otomobilime bindiğim vakit arabayı çalıştırmadan emniyet kemerimi takarım. Sürat limitleri, kurallar neyse ona her vakit ihtarım.” sözlerini kullandı.
Trafik kazalarını ve bu kazalardaki can kayıplarının birçoklarını yalnızca kurallara ve yasal sürat limitlerine uyarak önleyebileceğimizi söyleyen Yasemin Usta, kelamlarını şu tabirlerle noktaladı:
“Binlerce kişinin hayatını kaybetmesine yol açan çok suratın risklerinin göz arkası edilmemesi, farkındalık için tüm paydaşların ortak çalışması ve kamuoyunun da bu çalışmalara dayanak vermesi gerekiyor. Farkındalığı artırmaya katkıda bulunmak isteyen vatandaşlarımızı #HayattanHızlaUçma etiketiyle kamu spotunu paylaşmaya, çok sürat yapanları uyarmaya ve kampanyayı desteklemeye davet ediyoruz.”
Hibya Haber Ajansı