EkonomiHaber Girişi : 29 Mart 2023 09:34

Asya borsaları pozitif

Asya borsaları pozitif

Günlük borsa yorumu

Birkaç gündür Borsa endeksindeki momentum kaybı artık kendisini yeterlice gösteriyor. Dün endeks günü %3.73 üzere agresif bir düşüşle tamamladı. Son iki gündür satışların son saat diliminde gelmesi yabancı satışlarının olma ihtimalini akla getiriyor. Seçim öncesinde piyasada agresif oynaklıkların olabileceğini uzun vakittir belirtiyoruz. Bir müddettir endeksteki momentum kaybı aşağı istikamete bir hareketin olma ihtimalini arttırmıştı. Teknik olarak 4950 altında oluşan seyirler, 4400 üzere evvelden test edilen düşük düzeyleri gündeme getirebilir. Piyasadaki olumsuz momentum devam edecek görünüyor.

Şirket haberleri

KRDMD: Talep sahibi hissedar müşterilerimizin şirket unvanı/şahıs isimleri, sahip oldukları hisse senetleri, sonuncu olmamakla birlikte alabilecekleri eser ölçüsünü gösterir liste ile 30.03.2023 Perşembe günü saat 17:00’a kadar şirketimizin Satış Müdürlüğü’ ne faks, elektronik posta yahut şahsen müracaat etmeleri gerekmektedir.





AKSA: 28 Nisan 2022 tarihinde yaptığımız açıklama ile duyurduğumuz Teknik İplik yatırımının bir kısmını barındıracak formda alınan yeni yatırım statüsündeki yatırım teşvik dokümanı resmi gazetede yayınlanmıştır. Kelam konusu doküman kapsamında 311 Milyon TL yatırım meblağı için, vergi indirimi %60, yatırıma katkı oranı %25, gümrük vergisi muafiyeti, KDV istisnası ve sigorta primi patron payı takviyesi belirlenmiştir.

AKSA: Akrilik elyafa yeni kullanım alanları bulma çalışmaları kapsamında birinci fazı 2021 yılsonunda devreye alınan air jet iplik eğirme teknolojisiyle kısa elyaftan iplik üretim tesisinin (“Aksafil”) ikinci faz yatırım çalışmaları tamamlanmıştır, devreye alma çalışmaları kademeli olarak devam etmektedir. Akrilik elyaf üretim kapasitesini arttırmaya yönelik olarak iki (2) yeni üretim çizgisinin yatırım ve devreye alma çalışmaları ise tamamlanmıştır.  Üretimi planlanan eser gamına nazaran düzenlenen yeni kapasite raporlarına nazaran Şirketimizin şimdiki konseyi kapasitesi akrilik elyaf için 355 bin ton/yıl, Aksafil tesisi için 6.6 bin ton/yıl olarak belirlenmiştir.

Pay alım ve satım haberleri

MEDTR: 9 Ocak 2023 tarihli İdare Heyeti kararıyla başlatılan hisse geri alım süreçleri kapsamında 28 Mart 2023 tarihinde yapılan alımlar tabloya eklenmiştir. 28 Mart 2023 tarihinde 30,04 TL-31,28 TL fiyat aralığından (ortalama 30,53 TL) 49.977 adet hisse geri alınmış ve Şirketimizin sahip olduğu MEDTR hisseleri toplam 732.388 adet olmuştur.

INDES: Mevcut program kapsamında 23 Mart 2023 tarihinde 22.629 adet hisse 19,18 TL- 19,20 TL süreç fiyatı aralığında (ağırlıklı ortalama 19,20 TL) geri alınmış ve Şirketimizin sahip olduğu INDES hisseleri 4.956.794 adet’e ulaşmıştır.

“Küresel piyasalarda son durum”

“Asya borsaları pozitif”

  • Alibaba kararı optimistlik getirdi
  • ABD endeks vadelileri pozitif

Çin menşeili online ticaret şirketleri Alibaba’nın altı ana iş kolunu ayırıp kendi idarelerine ve halka arz inisiyatifine sahip olacaklarını açıklaması akabinde pay fiyatı 14% üzerinde yükselirken, bu durum Asya endekslerinde teknoloji şirketleri liderliğinde yükselişler yaşanmasına yardımcı oldu.

Japonya’da endeks 0,65% civarında yükseliş yaşarken, Hong Kong’da kazanımlar 2%’ye yaklaştı. Çin’de ise evvelki gün kapanışına yakın bir seyir görüldü. ABD endeks vadelileri 0,35 – 0,45% civarında yükseliş yaşadı. ABD 10 yıllık tahvil faizi 3,55% bölgesinde seyrediyor. Dolar endeksi iki günlük düşüş akabinde Asya seansında sakin seyretti.

Avustralya’da enflasyon 7,4%’ten 6,8%’e gerileyerek merkez bankası üzerindeki faiz beklentilerinin zayıflamasına yardımcı oldu.

FOMC İdare Şurası Üyesi Barr, dün Senato Bankacılık Komitesi’nde yaptığı konuşmada kimi mahallî bankaların sermayelerinin güçlendirilmesi ve likidite kurallarına alışılmış tutulması gerektiğini belirtti. Barr’ın evvelki açıklamalarında SVB’nin yaşadığı problemlerin makûs idare kaynaklı olduğunu belirtmesi, kaygının yayılmasını azaltarak piyasaları müspet etkilemişti.

ABD

  • Askıdaki Konut Satışları

ABD’de askıdaki konut satışları Ocak ayında bir evvelki aya nazaran 8,1% artarak sürpriz gerçekleştirmişti. Haziran 2020’den bu yana görülen en süratli artış, Aralık ve Ocak aylarında mortgage oranlarının geri çekilmesinden takviye bulmuştu. Bu artış yıllık bazda satışların gerilemesini engellemedi. Lakin iki ay üst üste yaşanan artışlar, konut tarafında en berbatın görüldüğü fikrini ön plana çıkarmaya başlayabilir. Bu nedenle Şubat ayına ait sayıları yakından takip edilecek.

Performans tablosu

Bilgilendirme: Yukarıda yer verdiğimiz tabloda finansal varlıklara yönelik yüzdesel değişimler yer almaktadır. Bir gün evvelki kapanış fiyatları baz alınarak kaydettiğimiz bu tablo, yurtiçi piyasaların açılışı ile birlikte değişmesi kaçınılmazdır. Bu sebeple de ilgili tablonun sizlere kıymetli varlıkların değişimlerini kolay bir halde bir ortada görülmesi emeliyle hazırlandığı unutulmamalıdır.

Günün değerli takvim verileri

Zaman Parite Haber Beklenti Önceki 17:00 USD FOMC Üyesi Barr’ın Konuşması     17:00 USD Askıdaki Konut Satışları (Aylık) (Şub ) -2,30% 8,10%

Kaynak: GCM Yatırım
Hibya Haber Ajansı