EkonomiHaber Girişi : 14 Nisan 2023 10:34

Asya borsaları pozitif seyretti

Asya borsaları pozitif seyretti

Günlük Borsa Yorumu

Borsa endeksi birkaç gündür azalan momentumun sonucunda dün günü %0.21 düşüşle tamamladı. Gün uzunluğu yatay ve kararsız seyir gösteren piyasada, gün sonuna hakikat ivme kaybı daha fazla hissedildi. THY, Gesan, Tofaş Fabrika ve Sabancı Holding endekse katkı veren tarafta olurken, Sasa, Hektaş, Akbank ve Koç Holding endekse en fazla puan kaybı yaşatan paylar oldu. Madencilik, Ulaştırma ve İnşaat endeksleri gün öne çıkan endeksler olurken, Bankacılık endeksi günü negatif bölgede kapadı. Teknik olarak endeksteki yükselişlere 4500-5500 aralığında kaldığı sürece fazla mana yüklemiyoruz. Endeks seçim öncesinde bu aralıkta oynaklıklar sergileyebilir ve şu ana kadar bunu izlemekteyiz. TCMB datalarına nazaran yurt dışı yerleşirklerin pay satışları 7 Nisan haftasında da devam etti ve 74.7 mn $ oldu. Evvelki hafta 60.9 mn $ satış gerçekleştirmişti. Euro bölgesi sanayi üretim verisi ise beklentilerin üzerinde aylık %1.5 artış kaydederken, ABD ÜFE verisi beklentilerin altında gelerek %0.5 aylık gerileme gerçekleştirdi. Avrupa ve ABD piyasalarında müspet seyirler izliyoruz. Bugün içeride Tarım ÜFE verisi izlenecek. Dışarıda ise ABD perakende satışlar, sanayi üretimi ve Michigan Tüketici itimat endeksi izlenecek.

Şirket Haberleri

NETAS: Şirketimiz, Superonline İrtibat Hizmetleri A.Ş.'den GPON (Gigabit Passive Optical Network) yazılım ve donanımlarının tedariği için 788.640 ABD Doları fiyatında sipariş almıştır.

YEOTK: Şirketimiz Öztüketim hedefli güneş gücü tesislerinin proje geliştirme ve anahtar teslim heyetim kapsamında, uygun yerlerin bulunması, fizibilitelerin yapılarak ilgili kurumlardan tüm müsaadelerin alınması, mühendislik çalışmaları ile tüm inşaat, mekanik ve elektrik kurulumlarının yapılması için Yozgat'ta bulunan 200 dönüm üzerindeki toprağa kurulacak Güneş Gücü Santrali (GES) için bir müşterimiz ile 17.955.000 USD + KDV bedelli mukavele üzerinde mutabık kalınmıştır. Firmamız ve müşterimiz tarafından yürütülecek yasal müsaade süreçlerinin tamamlanması ardından mukavele imzalanacaktır.

ASTOR: İtalya' de yerleşik özel bir firma ile 4.520.000.- Avro (DörtmilyonbeşyüzyirmibinAvro – 95.110.292.- TL. DoksanbeşmilyonyüzonbinikiyüzdoksanikiTürkLirası – TCMB Satış Kuru alınmıştır.) meblağında 3 Adet Güç Transformatörü, kontratı imzalanmıştır.

Pay Alım ve Satım Haberleri

MEDTR: 9 Ocak 2023 tarihli İdare Şurası kararıyla başlatılan hisse geri alım süreçleri kapsamında 12 Nisan 2023 tarihinde yapılan alımlar tabloya eklenmiştir. 12 Nisan 2023 tarihinde 30,14 TL-30,46 TL fiyat aralığından (ortalama 30,31 TL) 9.983 adet hisse geri alınmış ve Şirketimizin sahip olduğu MEDTR hisseleri toplam 879.028 adet olmuştur. (Şirket sermayesine oranı %0,73868)

“Küresel Piyasalarda Son Durum”

“Asya borsaları müspet seyretti”

FOMC toplantı tutanaklarında resesyon riskinin vurgulanmasına rağmen, Mayıs ayından sonra sıkılaştırmanın sonlandırılabileceği çıkarımı Asya borsalarını müspet etkiledi. Fed’in Mayıs ayında 25 baz puan faiz artırma ihtimali ana senaryo olmaya devam ederken, Haziran’da faiz artırma ihtimali tahvil piyasalarında 6%’nın altında fiyatlanıyor.

Japonya’da endeks 1,1% civarı yükselirken, Çin’de 0,35% civarı müspet seyir görüldü. Hong Kong’da ise dünün kapanış düzeylerine yakın seyir vardı. ABD endeks vadelileri sakin seyretti. ABD 10 yıllık tahvil faizi 3,44% bölgesinde seyrediyor. Dolar endeksi yaklaşık bir yılın en düşük düzeylerine ulaştı.

ABD

  • Perakende Satışlar

ABD’de perakende satışlar Şubata ayında bir evvelki aya nazaran 0,4% gerilemişti. Gerileme çekirdek perakende satışlarda ise 0,3% seviyesinde oluşmuştu. Bilhassa faiz artırımları ve bankacılık krizinin tüketici kanadındaki yansımasının ve ekonomik aktivitenin ölçülmesinde değerli göstergelerden biri olan perakende satışlar Ocak ayındaki 3,2%’lik artış dışında iç açıcı bir tablo ortaya koymadı.

  • Michigan Tüketici Hissiyatı

Michigan Üniversitesi’nin hazırladığı inanç anketi, Mart ayında 67 puandan 62 puana gerilemişti. Dört aydır birinci sefer yaşanan gerilemede, tüketicilerin artan resesyon telaşları tesirli oldu. Anket içeriğinde yer alan ileriye dönük görüşler de baskı altında bir tablo sergilerken, enflasyon beklentileri bir aylık yükseliş akabinde tekrar baskılanarak 4% altına inmişti.

Performans Tablosu

Kaynak GCM Yatırım
Hibya Haber Ajansı