EkonomiHaber Girişi : 15 Nisan 2023 14:10

Atılal: “İki ayaklı seçimde piyasa yukarı yönlü hareket bence yapmaz, aşağıya gelir”

Atılal: “İki ayaklı seçimde piyasa yukarı yönlü hareket bence yapmaz, aşağıya gelir”

Hibya, programda A1 Capital Yatırım Menkul Kıymetler AŞ. Genel Müdür Yardımcısı Baki Atılal’ı stüdyosunda ağırladı.

Yılbaşı’nda bu yana borsada yaşanan gelişmeleri kıymetlendiren Baki Atılal, “Ben bir hayal kırıklığı olarak değerlendirdiğimi söyleyebilirim. Seçimden evvel seçimin Mayıs ya da Haziran olmasını piyasa bekliyordu orada bir sürpriz olmadı. Fakat birinci bir ay yabancı gelir mi gelmez mi, sarfiyat mi gitmez mi piyasa aşağıya geldi. Şubatta bir deprem yaşadık, Borsa İstanbul 2 gün açık kaldı. Orada bir itimat kaybı oluştu ve o itimat kaybı hala geri gelmedi. Sonrasında açtık 10 gün yönetim eder oldu. BES’lerden para girdi içeriye, geri alım programlarından girdi. Onunla birlikte 5 bin 500’e çıktık sonra tekrar aşağıya geldik. Zelzeleden sonra oluşan güvensizliği bir türlü yerine oturtamadık sonra seçim kararı geldi, sonra ittifaklar geldi. Beşerler geri adım attılar. Bu ortada tam aykırısı sayılar çıktı karşımıza yatırımcı sayısında çok önemli bir artış var. Bu da halka arzlardan o tarafa çok önemli bir yönelim var. Bundan sonraki süreçte de herkes kur yüzde 10 artacak diye konuşuyor. Bu da bize yönelimi geri planda bıraktırıyor.” formunda konuştu.

Atılal, iki ayaklı seçimde, “İki ayaklı seçimde bizim piyasa üst istikametli hareket yapar mı bence yapmaz, aşağıya gelir.” dedi.

Moderatör İlkay Arıkan'ın “Seçimden sonra üç mümkünlük var. Cumhurbaşkanlığının bir ittifakta kalması, parlamentonun öteki bir ittifakta kalması. Bu durumda piyasalar ne olur?” sorusuna Baki Atılal, şöyle yanıt verdi:





“Tam dövize yönelme olur. İkinci cinse kalınması ile önemli meşakkat yaratır bizde. Bir sene sonra belediye seçimleri var, kimse o tarafa yönelik bir atılım yapmaz biz tekrardan erken seçime gideriz imaj itibariyle. O süreçte de yapısal ıslahatlar diye bir şey yok, olması gerekenler de olmaz. Enflasyonda üst tarafta hareket, fiyat artışları. O fiyat artışlarına karşılık işsizlik ne olacak o bir soru işareti.”

İkinci seçenekte Cumhur İttifakının hem Cumhurbaşkanlığını kazanması hem de parlamentoda çoğunluğu alması durumunda bugüne kadar devam eden iktisat siyaseti devam eder mi durumuna ise Atılal, “AK Partinin ek bildirgesinde ekoni kısmına baktığımda mevcut devam edeceği görünüyor. Mevcut sistem güçlendirilerek devam edecektir diyor. Kobilere dayanak artacaktır, düşük faiz siyaseti üzerindeki badireler, merkez bankasının bağımsızlığı konuşuluyor bunların hepsi mevcut kaidede devam edecek. Mevcut kural devam ettiğinde de kur yeniden üst çıkacak. Kur her halükarda üst çıkacak bir rahatlama vermesi gerekiyor.” diye konuştu.

Üçüncü seçenekte ise Millet İttifakının her iki tarafı da kazanmasını pahalandıran Atılal, “Millet İttifakının programına baktığımızda, Avrupa Birliği ile ilgiler deniyor. Açıklandığı kadarıyla dışarıdan fonlarla görüşülmüş. Bu konjoktürde dışarıdan para geliyorsa kur yeniden üst çıkacak. Her halükarda üst çıkacak lakin ondan sonra para gelişi ile aşağıya iner. Regülasyonlar ne olacak en büyük sorun o.” tabirlerini kullandı.

'İlkay Arıkan ile İktisat Sohbetleri' yayınının tamamı ise şöyle:

Hibya Haber Ajansı