Ahmet Işıkdağ başkanlığındaki Anadolu Yazarlar ve Gazeteciler Derneği’nin (AYGAD) Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerine düzenlediği kültür gezisinde basın mensuplarının üçüncü durağı Diyarbakır oldu.
Şehrin tarihi dokusunu ve mimarisini yakından gören gazetecilere Arkeolog Doğan Şan rehberlik etti. Yöreye ait müzik kültürüne de şahit olan gazeteciler keyifli anlar yaşadı.
Türkiye Seyahat Acenteları Birliği (TÜRSAB) Diyarbakır Bölge Başkanı Mehmet Akyıl, Zerzevan Konağı’nda gazetecileri ağırladı.
Diyarbakır Surları, Ongözlü Köprü, Ulu Cami, Eğil Peygamber Kabirleri, Eğil Kalesi, Dicle Nehri, Cemil Paşa Konağı (Diyarbakır Kent Müzesi) ve Keçi Burcu gibi birçok tarihi yer rehber eşliğinde gezildi.
Anadolu’nun en eski camisi
5. Harem-i Şerif (Mukaddes Mabed) olarak bilinen Ulu Cami hakkında edinilen bilgiye göre; Diyarbakır’da hüküm süren bütün devletler büyük önem vererek bakım – onarım çalışmaları gerçekleştirmiş.
Ulu Cami’de Büyük Selçuklu Hükümdarı Melikşah, İnal ve Nisanoğulları, Anadolu Selçuklu Hükümdarı Gıyaseddin Keyhüsrev, Artuklular, Akkoyunlu Hükümdarı Uzun Hasan ve Osmanlı Padişahlarından bir çoğuna ait kitabe ve fermanlar çeşitli yerlerde bulunuyor.
Peygamberler Diyarı Eğil
Kur’an-ı Kerim’de isimleri geçen Hazreti Elyasa ve Zülkifl peygamberlerinin kabrinin burada olduğuna inanılan Eğil ilçesi, gazetecilerin ilgi odağı oldu.
Eğil’de ayrıca bütün evlerin beyaz ve aynı olmasına dikkatlerden kaçmadı.
Zorlu tırmanış, olağanüstü manzara
Eğil Kalesi’ne ulaşmak için zorlu bir tırmanış yapan basın mensupları, Dicle Nehri’nin olağanüstü manzarası ile büyülendi.
Asurlular’ın yaptığı tahmin edilen Eğil Kalesi ile kral mezarları ve tapınaklar da rehber Doğan Şan tarafından gazetecilere anlatıldı.
Sözlü Edebiyatının Taşıyıcısı: Dengbej Evi
Dengbej Evi’ne ziyarette bulunan AYGAD, söylenen şarkılar ve çalgılarla halk ozanlarını dinlediler.
Samimi bir ortamın yaşandığı Dengbej Evi’nde geleneksel kültürü nasıl yaşattıklarına şahit oldular.
Başkan Işıkdağ: Turistik potansiyel geliştirilmeli
AYGAD Başkanı Ahmet Işıkdağ, kentin turistik potansiyelinin önemli olduğunu ancak daha da geliştirilmesi gerektiğine vurgu yaptı. Yerel birçok öğenin daha fazla ön plana çıkartılması gerektiğinin altını çizen Işıkdağ, bu konuda gazeteciler olarak katkı sunmaya hazır olduklarını aktardı.
Başkan Işıkdağ, “Ayrıca gün boyu bize eşlik eden değerli arkeolog ve rehber Doğan Bey’e güzel anlatısı ve ilgisi için çok teşekkür ediyorum. Bizleri adeta tarihi bir yolculuğa çıkardı” dedi.
Gazeteciler Diyarbakır programının ardından Şanlıurfa’ya geçmek için yola çıktı.