AYININ AYICIYLA İMTİHANI.

Ayı oynatan ayıcı, ayının burnuna zincir bağlar ki istediği zaman ayı’yı zaptedebilmek, durdurabilmek ve istediği yere yönlendirebilmek için.
Yani ayıcı ayının herşeyinden sorumludur. Açta bırakabilir doyurabilir de. Bıraksa ayı’yı birinin canına mal olabilir de . Yani ayının tüm iradesi ayıcının elindedir. Elindedir elinde olmasına da ayı zincirleri orantısında hareket edebilmektedir ne zaman çekilirse zincirle anlıyor ki ayıcının iradesi var kabulleniyor.

Demem o ki İnsanoğlu’da tıpkı ayıcının elindeki ayı gibi iradesini gösterebildiği kadar özgürdür. Her istediğini yapamaz. Çaba gösterir izin verilirse Allah’tan o izinle ne yapmak istiyorsa yapabilir.
Çaba bizden tevfik Allah’tandır.
Birinin ağzını burnunu kırdığınızda Allah istese kırdırmaz sizleri dövüştürmez de. Birine iyilik yapıyorsanız yaptırmaz da yapıyorsanız da izin verirse yapabilirsiniz.
Her şeye kudreti yetendir Allah. Hani bir savaşta siz o oku atmadınız ben attım diyor ya siz atsanızda Allah’ın izniyledir o izin vermezse yaprak dalından düşer mi sanıyorsunuz?

Sadece Allah ayıcının ayıyı oynattığı gibi insan oynatmıyor. İnsanı insanca yaşamasını, erdemli bir yaşam sürmesini istiyor aradaki fark budur.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.