GündemHaber Girişi : 16 Mart 2023 10:40

Babacan: “Fon yöneticileri iktidara gelince ne yapacağımızı sormaya başladı”

Babacan: “Fon yöneticileri iktidara gelince ne yapacağımızı sormaya başladı”

DEVA Partisi Genel Lideri Ali Babacan, TV100’de katıldığı “Az Önce Konuştum” programında Candaş Tolga Işık’ın sorularını yanıtladı.�

Babacan, “Partimizin genel merkezine her ay 5-6 heyet gelir. Son 1 yıldır genel merkezimize gelip giden fon yöneticilerinin dünyada yönettiği toplam para, herhalde dünya ekonomisinin toplamı kadardır. Türkiye ekonomisinin büyüklüğü 800 milyar, tek bir fon 9,5 trilyon dolar yönetiyor. 6 ay öncesine kadar Türkiye ekonomisiyle ilgili görüşlerimizi soruyorlardı.  6 önce ‘İktidara gelince siz ne yapacaksınız?’ diye sormaya başladılar.” sözünü kullandı.

‘Konut Finansman Kurumu’nu kurmanın vakti geldi’ diyen Babacan şöyle devam etti:

“Konut açısından orijinal bir finansman modeline muhtaçlık var: Konut Finansmanı Kurumu (KFK). Bu kurumlar orta ve alt gelirli vatandaşların oturduğu meskenlerin finansmanını sağlıyorlar. Japonya’da, Almanya’da, ABD’de var. Türkiye’ye de kurma vakti geldi. Deprem olmuş bölgelerde acil konut açığımız var. İstanbul, Bursa, İzmir, Bingöl, Hakkâri var. Deprem olduktan sonra konut inşa etseniz ne, etmeseniz ne? Buraya çok büyük kaynaklar gerekiyor. Bunun yolu gelişmiş ekonomilerde KFK’dan geçiyor. Bunu en geç 6 ayda kurarız. Finansal kuruluşlar için de yepisyeni bir yatırım aracı haline gelir.”

Ali Babacan bürokraside sil baştan yapmayacaklarını tabir ederek, “Bütün kamu idaresine bir sil baştan yapmayacağız. ‘Süngeri çektik, hepsini attık’ değil. Şu an hâlâ kamuda; düzgün, işini bilen beşerler var. Kamu içerisinde o işi yapabilecek düzgün yöneticilere bakacağız ve atamaları gerçekleştireceğiz. Bütün bürokraside sil baştan yanlışsız değil. Başarılı alanlardaki devlet hafızasının devam etmesi gerekiyor.” halinde konuştu.

‘Kurumların ayağa kalkmasının en fazla 1 ay olduğunu söyleyen DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, şunları kaydetti:

“Her alanda kurumları ayağa kaldırmak gerekiyor. Devlet kurumu diye bir şey maalesef kalmadı demeye dilim varmıyor. Çünkü çok önemlidir devlet kurumları. Çok çok zayıflatıldı. Kurumların ayağa kalkması en fazla 1 aydır.”

‘Merkez Bankası başkan adayı önce toplumun terazisine çıkacak’

Merkez Bankası şu anda Sayın Erdoğan’ın kullandığı bir kasa. Biz ne yapacağız? Merkez Bankası Lideri adayları evvel TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda kendilerini anlatacaklar. Akabinde soru karşılık seansı başlayacak. Milletvekilleri de basın da soracak. Evvel toplumun terazisine çıkacak. Sunuşundan ve sorulara karşılığından anında kanaat oluşur. BDDK Lideri, TÜİK Lideri da bu türlü. Gitsin anlatsın bakalım nasıl yöneteceğini.

‘Hazine zaten AFAD’a para verecek, kimi kandırıyorsunuz?’

Merkez Bankası, birikmiş kârının bir kısmını AFAD’a bağışladı. Sen zati kârını Hazine’ye devredeceksin. Hazine de zati paraya muhtaçlığı varsa AFAD’a para verecek. Kamu kuruluşlarının bağış yapması ne demek? Devlet sağ cebinden sol cebine koyuyor. Ziraat Bankası’nın kârıysa da Halk Bankası’nın kârıysa da Merkez Bankası’nın kârıysa da Hazine’ye gidiyor. Hepsi Hazine’den AFAD’a verilmesi gereken paralar. Kimi kandırıyorsunuz?”

Hibya Haber Ajansı