GündemHaber Girişi : 23 Şubat 2023 14:04

Babacan: “Vatandaşı tehdit ederek bir yere varamazsınız”

Babacan: “Vatandaşı tehdit ederek bir yere varamazsınız”

Babacan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yönelik, “Öfke ve nefret lisanıyla, ona buna hakaret ve küfür yağdırarak bir ülkenin cumhurbaşkanlığı yapılmaz. Bu türlü ülke yönetilmez. Gaziantep’te bir esnaf ‘Not tutuyorlarmış, deftere yazıyorlarmış. Getirin o defteri, ben burada yırtıp atayım’ diyor. Bu türlü vatandaşı tehdit ederek bir yere varamazsınız. Bu büyük sorunu ‘Biz’ diyerek aşarız.” tabirlerini kullandı.

“İlk 48 saatte kurtarılabilecek canlar vardı”

“Donarak ya da enkaz altında kaldığı için hayatını kaybeden vatandaşlarımız oldu.” diyen Babacan, şunları kaydetti:

“İlk 48 saatte neden çabucak harekete geçilmedi? Birinci 48 saatte neden kamunun, özel bölümün vinçleri, iş makineleri çabucak devreye girmedi? Bunlar gittiğimiz her yerde soruluyor zira can kaybının kıymetli bir kısmı enkaz kaldırma çalışmalarının gecikmesi sebebiyle meydana geldi. Bu soruları da biz daima olarak hükümete soruyoruz. Birinci 48 saatte kurtarılabilecek canlar vardı. O canlar kurtarılmadı, kurtarılamadı. İktidar neden devlet sistemini çalıştıramadı?”





“Krizin makro iktisat ve finans idaresi de son derece önemli”

Babacan, zelzelenin ekonomik tesirleriyle ilgili kapsamlı bir çalışma başlattıklarını lisana getirerek,  “Bu yalnızca bina inşa etmekle atlatabilecek bir facia değil. ‘Yıkıldı, yenisini yaparız’ demekle iş bitmiyor. Zira Türkiye, aslında son 5 yılda tekraren ekonomik kriz yaşayan bir ülke. Bu krizin makro iktisat ve finans açısından idaresi de son derece kıymetli. Şayet bu hakikat yönetilmezse ‘Binalar yapalım’ derken tekrar büyük bir enkaz kalabilir. Bunun bedelini de bütün millet olarak öderiz.” dedi.

Hibya Haber Ajansı