GündemHaber Girişi : 18 Mart 2023 13:50

Bakan Çavuşoğlu: “Mısır ile tarihi bağlarımız, ortak kültürümüz var”

Bakan Çavuşoğlu: “Mısır ile tarihi bağlarımız, ortak kültürümüz var”

Bakan Çavuşoğlu’nun konuşmasından kimi satır başları şöyle:

“Türkiye’de meydana gelen asrın felaketi zelzeleden sonra bize verdikleri takviye için Mısır Hükümeti’ne ve kardeş Mısır halkına huzurlarınızda bir sefer daha teşekkür etmek istiyorum. Bu güç vakitlerde gösterilen dayanışmayı, verilen takviyesi halkımız, bizler hiçbir vakit unutmayacağız.

Kardeşim Semih’in de söylediği Mısır ile tarihi bağlarımız var. Ortak kültürümüz var. Kardeşlik bağlarımızı yine güçlendirmek için başkanlarımız ortaya bir irade koydu.

Mısır Doğu Akdeniz için kıymetli bir ülkedir. Yalnızca Doğu Akdeniz için değil Arap dünyası için değerli bir ülkedir. Bunu her vakit söylüyoruz. Yalnızca bağlantılarımız olağanlaştığı için söylemiyoruz. İlgilerimizin büsbütün koptuğu yıllarda bile bunu bilhassa vurguluyorduk.

Mısır’ın kıymetli bir rolü vardır. Şu anda bilhassa Filistin konusunda Mısır’ın oynadığı rolü de takdirle karşıladığımızı bir kez daha söylemek isterim. Münasebetiyle biz Mısır ile bağlantılarımızı geliştirirken yalnızca her iki ülkenin faydasına neler yapılabiliri konuşmuyoruz. Bunun ötesinde ilgilerimizin normalleşmesinin ehemmiyeti var. Bölgenin istikrarı için, ekonomik kalkınması için, var olan sıkıntıların tahlilinde oynanacak rol için ikili bağlantıların geliştirilmesinin ehemmiyetini hepimiz biliyoruz. Bölgemizin huzura muhtaçlığı var. Hasebiyle huzur ve bekası için bölgemizin birlikte çalışmamız lazım.

İlişkilerimizde kopukluk oldu. Sanırım bundan alacağımız dersler de var. Bundan sonraki süreçte görüş ayrılıklarımız da olacaktır elbette. Olabilir bu doğaldır. Kardeşler ortasında da olur. Fakat ne olursa olsun bu bağlarımızı bir daha koparmamak için de her iki taraf olarak üzerimize düşeni yapacağız.

Bugünkü görüşmemizde ülkelerimiz ortasında bu yeni devirde neler yapabilir? İlgilerimizi nasıl geliştirebiliriz? İstişarelerimizi artırmamız gerekiyor. İstişare olmazsa hiç görüş ayrılığı olmasa bile görüş ayrılığı içindeymişiz üzere bir tablo ortaya çıkıyor.  Diyalog eksikliğinden kaynaklanan yanlış anlaşılmaları gidereceğiz. İlgilerimizi, iş birliğimizi bölgesel mevzularda da inşallah daha da geliştireceğiz.

Mısır’daki Türk firmalarının yatırımlarının 2 milyar dolara ulaştığını ve bunun da yaklaşık 100 bin civarında istihdam sağladığını memnuniyetle görüyoruz. Biz firmalarımızı daha fazla yatırım için teşvik edeceğiz.

Geçen sene rekor sayıda Mısır’dan Türkiye’ye turist geldi. Türkiye’den Mısır’a gelen turist sayısı da artıyor. Türk Hava Yolları ek uçuş talebinde bulundu. Bunlar da karşılanıyor. Hasebiyle beşeri alanda da ilgilerimizi inşallah geliştireceğiz.”

Şukri’nin konuşmasından birtakım satır başları şöyle:

“Süreç çok değerli. İki ülke ortasındaki ilgilerimizin olağanlaşması için her alanda ve her değişik alanda yapılması kıymetli. Yeni bir sürecin başlaması bizler için çok değerli. Bizler sizinle birlikte neredeyse iki saati aşkın bir müddet içerisinde de müzakeremizi yaptık ve değişik bahisleri ele aldık. İkili münasebetler ve tıpkı vakitte da bölgesel hususları ele aldık.

Biz ileriye dönük ümitle bakmaktayız ve bizim her ülkeye menfaat getirebilecek, fayda getirebilecek her türlü iş birliğine bakış açısıyla yaklaşmaktayız.

Aslında yapmış olduğumuz bu irtibat, ortaya koymuş olduğumuz sürecin inşallah yakın vakitte ve süratli bir formda kendi gayesine ulaşması için ortaya koymuş olduğumuz sonuca ve amaca ulaşması için çok değerli olduğunu düşünmekteyiz. Her iki ülke için. Gerçekten bu kadar bağlarımızın gücünü ortaya koymamız gerekiyor. Bizler Sayın Bakan iletişimizin süratli ve devamının dileğini ortaya koymaktayız. Yeni irtibat kanallarının açılması, farklı kurumsal kurumlarımız ortasındaki kanalların açılması çok değerli. Ki bu çok kıymetli ağır bir biçimde çalışmalarımızı ortaya koymamız için.”

Soru-Cevap

Soru: Olağanlaşma konusu

Çavuşoğlu: “Enerji alanında iş birliğimizi geliştirmek istiyoruz. Somut adımlar atmak istiyoruz. Ticareti artırmak için ulaştırma konularında bazı kopukluklar oldu bunları tekrar canlandırmak istiyoruz. Diplomatik ilişkilerimizi en üst düzeye çıkarmak istiyoruz. Diğer taraftan bölgesel konularda istişarelerimizi yeniden başlatmak istiyoruz. Hem siyasi konularda ikili düzeyde hem de bölgesel konularda istişarelerimizi canlandırmak istiyoruz.”

Soru: “Bundan sonraki süreçte sizin Türk iş adamlarına bir davetiniz olacak mı?

Şukri: “Ekonomik bağlantıların ortaya çıkması ve daha da artırılması istikametinde de ve geçmiş olduğumuz yıllara göre âlâ bir münasebetlerimiz kelam konusuydu lakin daha da yükselteceğiz. Neredeyse 9 milyar dolara yakın bir ticaret hacmimiz vardı iki ülke ortasında ve bu çok değerli bu iki ülke için.  Aslında Türkiye’nin de Mısır’da çok fazla yatırımı kelam konusu. Bizler için sahiden çok kıymetli Türkiye’nin yatırımlarının burada olması. Baktığımızda çok fazla Türkiye’den gelen fabrikatörler var burada kurmuş oldukları fabrikalarla ve tıpkı vakitte da üretim merkezleriyle çok fazla bir katkı bedel sağlamaları kelam konusu ve birebir vakitte istihdam yaratmamız konusunda da bize yardımcı olmaktalar.”

Hibya Haber Ajansı