GündemHaber Girişi : 24 Şubat 2023 20:50

Bakan Kirişçi: “1 milyar 68 milyon TL’de Şanlıurfalı çiftçilerimizin hesabına geçti”

Bakan Kirişçi: “1 milyar 68 milyon TL’de Şanlıurfalı çiftçilerimizin hesabına geçti”

Bakan Kirişçi’nin konuşmasından satır başları şöyle:

“Yaralılarımıza da acil şifalar diliyorum. Milletimize de geçmiş olsun temennisinde bulunmak istiyorum. Ülkemizin deprem ülkesi olduğu gerçeğini bir defa daha yaşamış olduk. Natürel ki çok ağır çok maliyetli bir deneyim oluyor. Bunların hepsi millet olarak dostlarımıza değil düşmanlarımızın bile yaşamasını istek etmediğimiz hadiseler. Ülkemiz şöyle bir geriye baktığımızda son yılda bilhassa suyun meydana getirmiş oldu taşkın yahut deprem yahut bir kuraklık hasılı doğal afetleri yaşayan bir ülke olduk. Bu hususlarda kurumsal kapasitemiz ülke olarak devlet olarak inşallah bunun da üstesinden geleceğiz bunu da başaracağız.

Önce 10 sonrasında Elazığ’ın da dahil edilmesi ile malum zelzeleden ziyan gören vilayet sayımız 11’e çıktı. Sivas’a bağlı Gürün ilçesinde de tekrar sarsıntının birtakım hasarlara yol açtığı da bizim tespitlerimiz ortasında yer alıyor. Geniş bir coğrafya yaklaşık 103 bin kilometre karelik bir coğrafya ve bu coğrafya üzerinde ülke nüfusumuzun yüzde 17’sine tekabül eden 13.5 milyon nüfusumuzu etkileyen fakat tüm Türkiye’de hissedilen dahası Türkiye sonlarını aşarak gerek Suriye başta olmak üzere güne gerek Gürcistan başta olmak üzere kuzey ülkelerde hissedilen bir deprem oldu.

Bugün 20’nci günü biz tarım ve orman bakanlığı olarak bütün vilayetlerimizi dolaşırken, zelzelede tıpkı vazifeli olduğum koordinatörü olduğum Adana’mız üzere sarsıntısı az hasarla atlatan bir vilayet olan Şanlıurfa’ya bundan evvel de sabahleyin Diyarbakır’a ziyaretler gerçekleştirdik. Gerek Diyarbakır’da gerekse Şanlıurfa’da lokal unsurlarımızın valiliğimizin başta olmak üzere bütün kurumlarımızın, belediyelerimizin, sivil toplum örgütlerimizin, halkımızın, milletimizin el ele vererek bu işi kısa müddette toparladıklarına da şahit olmuş olduk. Bu bizi sahiden çok keyifli etti. Burada evvel vatandaşlarımızın enkazdan kurtarılması daha sonra da enkazdan kurtarılan vatandaşlar da dahil olmak üzere bunlara sıhhat hizmetlerinin verilmesi ve bunların barınma gereksinimlerinin karşılanması ve burada kademeli bir sürecin yönetilmesi kıymetliydi. Evvel ferdi çadırlar daha sonra toplu çadırlar ve bunun devamı olan konteyner kentler bir sonraki evrede da inşallah kısa müddette bu kentin muhtaçlığı olan bütün konutlar TOKİ marifetiyle kısa müddette inşa edilecek ve vatandaşlarımızın da artık muteber konutlarda yaşaması, muteber iş yerlerinde ticaretlerini sürdürüyor olması, tekrar muteber kırsaldaki vatandaşlarımızın, köylülerimizin, çiftçilerimizin kavuşuyor olması hepimizin otak ülküsüdür.





Tıpkı sayın cumhurbaşkanımızın başımızda olduğu bir hükümetin öbür üniteleri üzere bizde hükümetin tarım ve orman bakanlığı kısmında ve buradaki devletimizin ilgili ünitelerini harekete geçirdik. Sarsıntının birinci olduğu andan itibaren vatandaşlarımızla birlikte olduk. Benimle birlikte 4 bakan yardımcısı arkadaşım, 8 genel müdürümüz, 2 daire liderimiz ve 15 vilayet müdürümüz ve müdürlüğümüze bağlı bütün çalışanımızla alanda olduk. Her dakika vatandaşlarımızın yanında yer aldık. Toplan bugün itibariyle 13 bin 597 işçimiz alanda, makine ve ekipman noktasında da 4 bin 795 bunlar sıradan kolay makinalar da değil ağır iş makinaları sizlerde ekranlar aracılığıyla izliyorsunuzdur bilhassa devlet su işlerimizin ve orman genel müdürlüğümüzün araçları.

Gerek insan kaynaklarımız gerekse araç gereç makine ekipman bu muhtaçlıklar bir biçimde karşılanmış oldu. Sarsıntıda çiftçilerimizin gereksinimlerini gidermenin çabası içerisinde olduk. Hayvansal üretimimiz rastgele bir biçimde aksamasın istiyoruz. Bunu destekliyoruz desteklemeye de devam edeceğiz. Bu çerçevede bilhassa 13 bin 196 ton hayvan yemi dağıtık ki bundan başka olarak da bir buçuk milyar liralık hayvan takviyesinde de ayrıyeten bulunacağımızı da belirtmek isterim. Hayvan çadırı dağıttım 4 bin 399 adet, yakacak odun orman genel müdürlüğümüzün 41 bin 734 ton ısınma maksatlı olarak odun dağıttık. Kimi yörelerimi vardı ki elektrikle ilgili altyapı da ziyana uğramış ve vatandaşımızın açta açıkta ısınmadan kalmaması için kesinlikle bu ısınma gereksinimini karşılamak için bu odunları dağıttık. Ziraî üretimin aksamaması üreticimizin yanında olduğumuzu göstermek için biz 8 bin 547 ton süt topladık. Hayvancılıkta süt üretim faaliyetlerinde bulunan üreticilerimize bu türlü bir dayanak sağladık. Veteriner tıbbi eser 24 bin 432 kutu ilaçlar bunlar vatandaşlarımıza hayvanlarının sıhhati için kullanılmak üzere dağıtılmıştır.

Toplam 13 milyar 836 milyon 6 bin 715 TL’yi 2 milyon 520 bin 567 çiftçimizin hesaplarına bugün itibariyle geçirmiş olduk. Onlara bol bereketli bol yararlar diliyoruz. Mazot ve gübre dayanağı afet bölgesindeki vilayetlere nakdi olarak verilecek. Bakanlık olarak biliyorsunuz bizler bunu ayniye çevirmiş ve üreticilerimizin ziraat bankasından aldıkları kartın üzerine yalnızca mazot ve gübre alımında kullanılacak biçimde bunların tanımlanmasını sağlamıştık. Ancak buradaki 11 vilayetimizdeki vatandaşlarımızın bu türlü bir birebir olan takviyesi şu anda kullanmaları yerine bunu nakdi olarak kullanmalarının onlar için daha pratik olacağına karar verdik ve bunu nakdiye çevirmiş olduk. Münasebetiyle geri kalan 70 vilayetimizde mazot ve gübre takviyesi o tıpkı olmaya devam edecek lakin geri kalan 11 ilimiz için bütün takviyeler nakdi olarak vatandaşlarımız bankaya gittiklerinde yahut bir ATM’ye uğradıklarında bu paralarını alabilecekler. Bu kapsamda deprem bölgesindeki 425 bin 275 depremzede çiftçimize toplam 3 milyar 414 milyon 727 bin 606 TL yani yuvarlak sayı 3,5 milyarlık ödemeyi bu 11 ilimiz için gerçekleştirmiş bulunuyoruz.

Şanlıurfa özelinde ise toplam 1 milyar 68 milyon TL’de Şanlıurfalı çiftçilerimizin üreticilerimizin hesabına geçmiştir. Bu Şanlıurfa’nın iktisadına adeta bir can suyu olacaktır ve üreticilerimizin gereksinimlerini karşılarken bütün esnafımız bütün ticari alanda faaliyet gösteren kardeşlerimiz de bundan nasipleneceklerdir onlar için iyi bereketli olsun.

Biz bilhassa başlangıç için yem takviyesinde bulunduk 13 bin tonun üzerinde bu dağıtımı gerçekleştirdik. Ancak bunun sürdürülebilir olması için örneğin bir gübre bir yem için mutlak suretle burada bunu satıcılarının açık olmasını sağladık. Doğal Şanlıurfa sarsıntısı az hasarla geçirdiği için şanslı olan bir ilimiz fakat öbür 10 vilayetimizde de kapalı olan bir yer var ise bunların da açılması konusunda talimatlarımız katidir.”

Hibya Haber Ajansı