GündemHaber Girişi : 17 Mart 2023 15:34

Bakan Kurum: “11 ilimizde toplamda 32 bin konutumuzun inşasına başladık”

Bakan Kurum: “11 ilimizde toplamda 32 bin konutumuzun inşasına başladık”

Bakan Kurum’un konuşmasından birtakım satır başları şöyle:

“Arama kurtarma çalışmalarını bütün vilayetlerimizde tamamladık. Çadır kentlerimizi kurduk ve tekrar Valiliklerimizin, AFAD’ımızın uyumunda tüm vilayetlerimizde eş vakitli da artık çadır kentten vatandaşlarımızı konteyner kentlere yeniden AFAD ile yaptığımız TOKİ ve Emlak Konut eliyle inşa ettiğimiz prefabrik, çelik, yığma materyallerden oluşturduğumuz gerek süreksiz barınma alanlarına gerekse esnafımız için yaptığımız süreksiz dükkanlarımıza taşıma uğraşıyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Devletimiz 2,5 milyon vatandaşımızı alanda birfiil barınma imkanını sağlamıştır.

Bir taraftan süreksiz barınma alanlarının inşasını gerçekleştirirken öbür taraftan da hasar tespit gruplarımız 11 vilayetimizde eş vakitli hasar tespit süreçlerini yürütüyor. Zelzeleden etkilenen vilayetlerimizde şu ana kadar 5 milyon 337 bin bağımsız kısımdan oluşan 1 milyon 847 bin bina şahsen yerine gidilip incelenmiş ve hasar tespitleri yapılmıştır.

Hasar tespitler çerçevesinde içerisinde 876 bin bağımsız kısımdan oluşan 298 bin binanın yıkık, acil yıkılacak, ağır hasarlı ya da orta hasarlı olduğunun tespitini yaptık. Malatyamızda 120 bin 462 bağımsız kısımdan oluşan 38 bin binamız yıkık, acil yıkılacak, ağır hasarlı ya da orta hasarlı olarak tespit edilmiştir.





11 vilayetimizde TOKİ’mizin uyumuyla gerek Emlak Konut ile gerek Yapı İşleri Genel Müdürlüğümüzle birlikte inşa sürecini de yürütüyoruz. Cumhuriyet tarihimizin en büyük afet konut imal seferberliğini başlattığımızı sayın Cumhurbaşkanımız vatandaşımıza ilan etmişti. Bu kapsamda 21 Şubat’tan bugüne kadar mukavelelerimizi imzaladığımız Gaziantep’te 7 bin 747 konut, Adıyaman’da bin 400 konut, Kilis’te 264 konut, Hatay’da 296 konut, Kahramanmaraş’ta 7 bin 628 konut, Şanlıurfa’da 300, Malatyamızda 5 bin 702 konut, Elazığ’da 505, Adana’da 717, Osmaniye’de 50 olmak üzere toplamda 32 bin konutumuzun inşasına başlamış olduk. Bir yıl içerisinde 319 bin konut toplamda ise 650 bin konutun imalini yürütüyor olacağız.

Yaptığımız planlamalarda burada okul istiyor vatandaşımız okuluyla, mescidiyle, yeşil alanıyla, toplumsal alanlarıyla, kentin içindeki demografik, kültürel yapıyı koruyacağımız orada kentin dokusunu tekrar ayağa kaldıracağımız anlayışla çalışmalarımızı yürütüyoruz.

Kentsel dönüşümde yeni bir periyoda giriyoruz. Bir taraftan afet konutlarımızın inşasını yapacağız, bir taraftan toplumsal konutlarımızı inşasını yapacağız ve eş vakitli inşa sürecini 81 vilayetimizde devam ettireceğiz. Kentsel dönüşümdeki kararlılığımızı da, irademizi de daha güçlendirmek ismine Hazine ve Maliye Bakanlığımızla bir ortak çalışma yürüttük. Bu çalışma çerçevesinde vatandaşlarımızın kendi konutlarını, riskli konutlarını yenilemesi gayesiyle kredi fiyatımızı 1 milyon 250 bin liraya kadar çıkarmış olduk.”

Hibya Haber Ajansı