GündemHaber Girişi : 28 Şubat 2023 15:50

Bakan Kurum: “Doğru zeminde, doğru teknikle binalar inşa edilecek”

Bakan Kurum: “Doğru zeminde, doğru teknikle binalar inşa edilecek”

Bakan Kurum’un konuşmasından satır başları şöyle:

“11 vilayetimizde hasar tespit çalışmaları yapılıyor. Hatay’da parantez açacak olursak Hatay’da defne merkezli akabinde Samandağ merkezli zelzeleler sebebiyle tekrar bu alanlarda hasar tespit çalışmalarını yürüteceğiz. Hem Antakya merkezde hem Kırıkhan’da hem defnede hem de Samandağ ilçemizde hasar tespit çalışmalarında daha evvel yaptığımız az hasarlı hasarsız yahut orta hasarlı tespit edilen binalar bir kere daha incelenecek ve yeni hasar tespite nazaran de ilanlarımızı gerçekleştiriyor olacağız. Tüm Türkiye’deki hasar tespitler bugün itibariyle 4 milyon 750 bin bağımsız kısımdan oluşan 1 milyon 520 bin bina incelendi. Bu kapsamda 582 bin bağımsız kısım ve 202 bin binanın acil yıkılacak ağır hasarlı yahut yıkık olduğunun tespitini yaptık. Hatay’da da 213 bin bağımsız kısımdan oluşan 60 bin binanın yıkık acil yıkılacak ve ağır hasarlı olduğunun tespitini yaptık. Olağan inşallah hasar tespitlerin tamamlanmasına müteakip net sayısı da ortaya koyacağız ve asrın felaketi dediğimiz Kahramanmaraş Pazarcık merkezli zelzelede 11 vilayetimizde 14 milyon insanımızı derinden sarsan zelzelede yeni inşa çalışmaların da daha evvelki afetlerde olduğu üzere Elâzığ’da Malatya’da Bingöl’de Van’da İzmir’de Kastamonu’da Rize’de Bartın’da nasıl sözlerimizi tuttuysak yeniden tıpkı anlayışla çalışmalarımızı yapacağız. Kentimizle bir arada yapacağız vatandaşlarımızla bir arada yapacağız. Onların görüşleri ve teklifleri bizim için değerlidir ve inşa sürecini onlarla birlikte yapacağız.

Bu kapsamda bir çok üniversitelerimizle ortak çalışmalar yülütüyoruz bilim insanlarımızla ortak çalışmalar yürütüyoruz. En hakikat yerleşim alanlarını gerek mikro bölgeleme çalışmaları gerek detaylı jeolojik etütlerimiz ve bu noktadaki en yanlışsız tabanda en yanlışsız yapı tekniğine nazaran yapılaşma sürecini yürütüyor olacağız.

Bu ay sonuna kadar 14 bin bağımsız kısımdan oluşan mukavelelerimizi tamamlayacağız. Akabinde da inşallah etap etap konutlarımızın imalini yürütüyor olacağız. Bu kapsamda Nurdağı ve İslahiye’de konutlarımızın ihaleleri gerçekleştirildi inşa faaliyetleri başlatıldı. Bu kapsamda Nurdağı’nda 456 İslahiye’de 399 Kilis’te 645 ve Adıyaman’dan 297 olmak üzere bin 797yeni yuvamızın mukaveleleri imzalanmış inşa süreçleri başlamıştır. Adana Sarıçam’da 590 Hatay Altınöz’ünde 364 Kahramanmaraş Afşin’de 501 Pazarcık’ta 518 Şanlıurfa Birecik’te 534 olmak üzere 2 bin 507 yeni yuvamızın daha mukavelelerini tamamladık ve üretim etabına geçtik.





Gaziantep Karkamış Nizip Yavuzeli Oğuzeli ve merkez ilçelerinde 400 köy konutumuzun, Hatay Payam’da 821 İskenderun’da 492 Malatya Battalgazi de 599 olmak üzere 2 bin 312 konutumuzun mukavele süreci başlamıştır. Tekrar Gaziantep’te Kahramanmaraş’ta Hatay’da Şanlıurfa’da Malatya’da toplamda 2 bin 663 konutumuzun ihaleleri bugün de Diyarbakır Kayapınar’da 595 Kahramanmaraş Dulkadiroğlu’nda 862 Malatya Doğanşehir’de 349 Osmaniye Toprakkale’de 152 olmak üzere yaklaşık bin 958 konutumuzun kontrat ve ihale süreçlerinde devam etmektedir. Böylelikle 14 bin 500 konutumuzun üretimine başlamış olacağız ve süratli bir formda inşaa sürecini yürütür olacağız.

Hedefimiz hasar tespitler çerçevesinde önümüzdeki nisan mayıs ayları içerisinde köylerimizde ve merkezde konut ihalelerimizi yöresel mimariye uygun bir formda ihalelerini gerçekleştirmek.

Çalışmalarımızı 24 saat aslıyla gerçekleştireceğiz. Sanayimizle ilgili mevcut OSB’lerimizdeki sanayilerimizdeki yerleşim yerlerine uygunluk oradaki yerin kalitesi ile birlikte endüstrilerimizin de ayağa kalkması kentimiz istihdamının ayağa kalkması maksadıyla bugün istişarelerde bulunduk. Oralarda da gerek süreksiz yapılanma gerek kalıcı yapılanmalara ait bakanlığımız takviyesi verecektir.

Kentsel dönüşüm çalışmalarımız da vatandaşlarımız da vatandaşlarımızın isteği çerçevesinde yürütülecektir. Hatay merkezi özelinde yapılaşmaya ait tıpkı yoğunlukla yapılaşamayacağımızı buradaki tüm toplantıdaki paydaşlarımızda bizimle birebir fikirde burada da gerekli imar düzenlemelerini yapacağız. Gerekli kısıtlamaları yapacağız ve vatandaşımızı da mağdur etmeyecek halde gerek imar transferi gerek kamulaştırma prosedürü ile kentin içerisinde yeni toplanma alanlarının açılacağı, asi ırmağı kenarında bir müdafaa bandının oluşturulacağı ve burada yeni yerleşimin tabana uygun teknolojilerle buradaki kamu binalarında gerekirse her türlü teknolojinin uygulanacağı bu noktada depremselliğin tesirini en aza indirecek tüm tekniklerinde özellikle kamu binaları olmak üzere her binalarımıza uygulanacağını tabir ediyorum.”

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın konuşmasından satır başları şöyle:

“Milletimizin başı sağ olsun. Vefat edenlere Allah rahmet eylesin yaralılara da acil şifalar diliyorum. Burada büyük bir felaketle karşılaştık ve birinci günden itibaren de bütün devletimiz bütün milletimiz daima birlikte tek yürek tek yumruk olarak bu çabaya başladılar ve sürdürüyoruz. Çok şükür olumsuz hava şartlarına karşın o günkü birtakım külfetlere karşın havaalanımızın kapanmış olmasına karşın irtibatta birtakım zorluklar yaşamış olmamıza karşın 6 Şubattan bugüne kadar büyük bir fedakarlıkla büyük bir azimle yapılan çalışmalardan ötürü şu anda geldiğimiz noktada hakikaten çok değerli aralar kat edildiğini görüyoruz. Lakin işimiz bitti mi hayır bitmedi önümüzde daha çok işler olduğunun da farkındayız. Başlangıçtaki o şoka müteakip yaşadığımız ezayı çok şükür millet olarak devlet olarak omuz omuza çalışmak suretiyle yakın iş birliği halinde çakışmalarımızı sürdürdük çok önemli bir ara kaydettik ve önemli bir rahatlama oldu. Hem vilayet içinde hem ilçelerimizde hem de köylerimizde yaptığımız ziyaretler sırasında vatandaşlarımızın teveccühü bunu çok açık bir halde göstermekte. Kalan sorunları de el birliği ile birlikte çalışmak suretiyle çözeceğiz. Zira burada bir olağanlaşma kelam konusu olağanlaşmaya giden yolda süratle ilerleyip bu acil olan sorunları de çözmek suretiyle vatandaşımızın rahatlaması için huzur için rahat için çalışıyoruz.

Bu çerçevede çalışmaların yapılması sırasında Mehmetçik de birinci andan itibaren milletinin vatandaşın yanına koştu ve ekinden gelen ne ise bunları yapabilmek için azimle büyük bir fedakarlıkla bugüne kadar çalıştı ve çalışmaları sürdürüyor. Toplam 57 taburla 40 binden fazla işçi demek daima birlikte azami çaba gösterdik. Başlangıçta bildiğiniz üzere arama kurtarmaydı bu mevzuda uzman işçimiz elinde geleni gösterdi ve vatandaşımızın kurtulması için çalışmalarını yaptılar ve gerçekleştirdiler ve birçok vatandaşımızın yaralı olarak sağ olarak çıkmalarına yardımcı oldular.

Barınma yeme içme sıhhat sorun bu mevzuda da TSK olarak vatandaşımızın yaralarının sarılması için çaba gösterdik.

Şu anda 109 mutfağımız, 41 seyyar fırınımızla vatandaşımıza 3 öğün sıcak yemek sağlamaya çalışıyorduk. Başlangıçta 4 ,5 milyon civarında kolonya dağıtmak suretiyle gereksinimi karşıladık ama durum olağanlaştıkça bunu sıcak yemeğe döndürmüş bulunuyoruz.

Eğitim konusunda ulusal eğitim bakanımızla yaptığımız uyum çerçevesinde bütün bölgelerde olabildiğince Mehmetçik Dershaneleri açmak suretiyle geçlerimizin eğitimine olabildiğince katkı sağlamak için uğraş gösteriyoruz. Hava köprüsünü kurmak suretiyle 70 civarı uçakla bu faaliyetleri destekledik tıpkı vakitte geriye dönüş uçaklarımız hastalarımızı yaralılarımızı ve deprem sonrası batıya gitmek vatandaşlarımızın intikallerini sağladık. Denize bir köprü kurmak suretiyle iş makinalarımızın gelmesi suretiyle gemilerimizin taşıma kabiliyetlerinden yararlandık. 70 civarı helikopter ile de yurt içinden ve yurt dışından gelen yardımların direkt köylerimizdeki muhtaçlık sahiplerine ulaştırılmaları için de büyük çaba gösterildi ve hala devam ediyor.

Hiçbir biçimde Suriye tarafından Türkiye’ye gerçek rastgele bir göç rastgele bir intikal olmamıştır bu türlü bir şey kelam konusu değil. Tersine Türkiye yerleşmiş Suriyeli vatandaşlarımızdan meskenini kaybedenler de kendi topraklarına dönmek isteyenlerden takriben 40-42 bin civarındaki Suriyeli vatandaşlar kendi ülkelerine istekli olarak döndüler.”

Hibya Haber Ajansı