GündemHaber Girişi : 27 Mart 2023 17:34

Bakan Nebati: “23 bin 518 konutun inşasına daha şimdiden başladık”

Bakan Nebati: “23 bin 518 konutun inşasına daha şimdiden başladık”

Bakan Nebati’nin konuşmasından kimi satır başları şöyle:

“Yıkılan tüm meskenleri bir yıl üzere kısa bir mühlet içerisinde yine inşa edeceğiz. Bu müddette toplam 405 bin konut ve 83 bin köy konutu inşa ederek vatandaşlarımıza teslim etmiş olacağız. 23 bin 518 konutun inşasına daha şimdiden başladık. Şimdiye kadar 6 bin süreksiz ticarethaneyi esnafımızın hizmetine verdik. 3 bin konteynerden oluşan çarşıları da kuruyoruz.

Deprem bölgesinde ziyan gören çiftçilerimizin Hazine Faiz Dayanaklı kredilerini bir yıl mühletle faizsiz erteledik. Deprem felaketinin akabinde Bakanlığımızca vatandaşlarımızı ve gerçek dalımızı destekleyici önlemleri süratle hayata geçirdik. Bu kapsamda zelzeleden etkilenen vilayetleri zorlayan sebep kapsamına aldık ve bölgedeki mükelleflerimizin vergi ile ilgili yükümlülüklerini erteledik.  Bölge esnafımızı desteklemek üzere KGF paketlerinin hacminde artışa gittik ve yeni KGF paketlerini uygulamaya koyduk.

Toplum faydasına çalışma programı ile deprem bölgesinde sağlanan istihdam edilecek kişi sayısını bilhassa gereksinim sahibi ailelere öncelik verilerek 50 bin şahsa çıkardık. Deprem kapsamındaki takviyelerin haricinde mutlak olarak verilen Hazine Faiz Dayanaklı krediler kapsamında Diyarbakırımıza finansman sağlamaya devam ediyoruz.





2022 yılında içinde Diyarbakır’da faaliyet gösteren 3 bin 983 esnaf ve sanatkara Halk Bankasınca yaklaşık 1,1 milyar liralık Hazine Faiz Takviyeli kredi kullandırılmıştır. Böylece 2022 yılı sonunda Halk Bankası’ndan Diyarbakır vilayetinde kredi kullanan esnaf ve sanatkar sayısı 10 bin 969 şahsa, toplam kredi bakiyesi de 1,5 milyar liraya yükselmiştir.

2023 yılı ocak ve şubat aylarında ise toplam bin 215 esnaf ve sanatkara 493 milyon liralık kredi kullandırılmıştır. 2022 yılı içinde Diyarbakır’da faaliyet gösteren 13 bin 469 ziraî üreticilerimize de Ziraat Bankası tarafından yaklaşık 4,3 milyar liralık Hazine Faizli Takviyeli kredi kullandırılmıştır.

Diyarbakır’da meskeni yıkılan ağır ve orta hasarlı olan vatandaşlarımız için toplamda yaklaşık 27 bin bağımsız konut, köy konutu, hayvanlar için ayrıyeten ahır ve öteki gereksinimleri karşılayacak binalar inşa edilecektir.

Türkiye tüm bu zorluklarla çaba edebilecek güce sahip bir ülkedir. 2021 yılı sonunda aldığımız Türkiye İktisat Modeli sayesinde salgının, savaşın, iklim, besin ve güç krizlerinin adeta kol kola girdiği her geçen gün jeopolitik tansiyonların global resesyon risklerini beslemeye devam ettiği bu süreçte dahi Türkiye iktisadı büyümeyi, güçlenmeyi başarmıştır.”

Hibya Haber Ajansı