GündemHaber Girişi : 09 Nisan 2023 15:04

Bakan Nebati: “Denizli’miz en çok ihracat gerçekleştiren 9. ilimiz konumundadır”

Bakan Nebati: “Denizli’miz en çok ihracat gerçekleştiren 9. ilimiz konumundadır”

Bakan Nebati'nin konuşmasından satır başları şöyle:

“Tüm bu açtığı yaraları da en süratli formda beraberce saracağız. Oluşan maddi kayıplarımızı daha güzelleriyle telafi edeceğiz. Deprem ve sel felaketlerinin yaşandığı birinci gününden bu yana tüm bakanlık üyeleri olarak şahsen alandayız. Milletimizle birlik içerisinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Şimdiye kadar AFAD’a 40 milyar liralık nakit transferini gerçekleştirdik. Sarsıntıdan etkilenen vatandaşlarımıza ve hayatını kaybeden kardeşlerimizin yakınlarına nakdi yardımlarda bulunuyoruz. Hane başına 10 bin TL acil ödemesi yaptık. Ayrıyeten 10 bin TL afetzede taşınma dayanak kredisini ödemesini de gerçekleştirdik. DASK kapsamında başvuranların büyük kısmını tamamlayarak toplamda 14, 4 milyar liralık kadar ödemesinde de bulunduk. Bu ayın sonuna kadar da tazminat ödemelerinin tamamını bitireceğiz.

Bir yıl içerisinde 319 bin konut ve köy konutunun üretimini tamamlayacağız. Toplamda da 650 bin konut inşa edeceğiz. Üretimine başlanan işyeri konut ve köy konutu ve hastane sayısı 56 bini de geçmiş durumda şu anda.

Bakanlık olarak vatandaşlarımızı ve gerçek bölümümüzü destekleyici başka ek önlemleri de süratle hayta geçirdik. Sarsıntıdan etkilenen vilayetleri zorlayan sebep kapsamına aldık. Bölgedeki vergi yükümlülüklerini erteledik ve vergi dairelerine olan borçlara 24 ay taksit imkanı getirdik. Esnafımızı desteklemek üzere KGF paketlerinin hacminde artışa giderek 250 milyar TL’den 350 milyar TL’ye ve akabinde da tekrar bir arttırım yaparak 400 milyar TL’ye yükselttik. Bölgedeki esnaf ve sanatkarlarımızın kredi ödemelerini erteledik. Sarsıntıdan ziyan gören KOBİ’lerimize finansman gereksinimlerini karşılayabilmeleri için 1.5 milyon liraya kadar faizsiz kredi sağladık. Sarsıntıdan en çok etkilenen kısımlardan biri olan çiftçilerimizin kredilerini 1 yıl müddet ile faizsiz erteledik. Büyükbaş için 500 lira küçükbaş için 50 lira yem takviyesi sağladık. Mazot ve gübre takviyemizi de nakdi olarak vermeye başladık.

Bir sanayi ticaret tarım ve lojistik merkezi olan Denizli teşebbüsü ve dinamik insan kaynağı sayesinde ülkemizde bilhassa 2002 sonrasında gerçekleştirdiğimiz Büyük Kalkınma Atağını en düzgün kıymetlendiren kentlerimizden biri olmuştur. Şubat ayı itibariyle yıllıklandırılmış olarak 1,7 milyar dolar dış ticaret fazlası vermeye başarmış olan Denizli'miz en çok ihracat gerçekleştiren 9. ilimiz pozisyonundadır. Denizli’nin son 21 yılda giderek güçlenen sanayi ve üretim altyapısını daha da güçlendirmek konusunda kesin kararlıyız. Bunun için 2022 yılında Denizli’de sağladığımız 301 yatırım teşvik dokümanı ile 6 milyar lirayı aşan ölçüde sabit yatırım yapılmasına ve 3 bin 174 kişi istihdam oluşturulmasına da katkı sağladık. Teşvik dokümanları ile yeni yatırımlara kapı ortalarken sanayi ve teknoloji bölgeleriyle de geleceğimizi inşa etmek için güçlü adımlar atıyoruz. Planlama basamağındaki Denizli Makine İhtisas OSB’nin de tamamlanması ile vilayetimizdeki organize sanayi bölgesi sayısı 5’e ulaşacaktır. Ayrıyeten vilayetimizde 6 sanayi sitesi faaliyetlerini de sürdürmektedir.”

Hibya Haber Ajansı