GündemHaber Girişi : 23 Şubat 2023 12:50

Bakan Soylu: “İlk günden beri hiçbir güvenlik sorunu yaşanmadı”

Bakan Soylu: “İlk günden beri hiçbir güvenlik sorunu yaşanmadı”

Bakan Soylu’nun konuşmasından kimi satır başları şöyle:

“Dünyada hiçbir ülke üst üste yaşanan bu türlü 5 yıkıcı sarsıntının altından kalkabilecek kabiliyette değildi. Bunu milletimizle devletimizin bütün kabiliyetiyle ve anlayışıyla birlikte direnerek dirençli bir halde bu gayretimizi sürdürüyoruz.

İlk günden beri hiçbir güvenlik sorunu yaşanmadı. Konteynerlere yük veriyoruz. Çadırlarda yaşayan vatandaşlarımızın daha uygun şartlara kavuşması için değerlendirmeler yapıyoruz 48 binin üzerinde yalnızca AFAD’ın dağıttığı çadır burada var. STK’lar ve yabancı ülkelerden gelen çadırların dağıtımı olmak üzere vatandaşlarımıza her noktada ulaşmaya çalışıyoruz. Konutu hasarsız olan vatandaşlarımız bile doğal olarak çadır talebinde bulunuyorlar. Geleceğimizi güçlü halde ayakta tutmak zorundayız. Burada yağmamız gereken umudumuzu ayakta tutmak. Hayatımızda daima birlikte birincileri görüyoruz.�

İnsanlarımızın her birine dokunmak için planlama yapıyoruz. Köylerimizden ilçelerimize kadar nasıl bir sürecin bundan sonra hızlanabilmesi için adımlar atabiliriz bir arada değerlendirdik. Birinci baştan beri hiçbir güvenlik sorunu yaşanmamıştır.





Türkiye, devletiyle milletiyle her noktada bu afetin oluşturduğu hasarı telafi etmek için büyük uğraş göstermektedir. Adıyaman’da birinci başından itibaren hem Bakanımız Adil Karaismailoğlu ve Mehmet Muş başta olmak üzere 6 valimiz, kolluk görevlilerimiz arama kurtarma takımlarımız büyük uğraş gösterdi, göstermeye devam ediyor.

Altyapı konusunda öbür vilayetlere göre önemli toparlanma kelam konusu. Adıyaman’da bugün su, doğalgaz, elektrik açısından. Güvenlik açısından da birinci baştan itibaren bir sorun yaşanmamış ve devletimiz bir asayiş olayı gerçekleşmemesi için ortaya irade koymuştur. Konteyner kentlerinin hazırlanması konusunda planlamayı birlikte gerçekleştirdik. Köylerimizden vilayetlerimize kadar nasıl süratli adımları atabilirizi değerlendirdik. Çadır kentlerde yaşayan vatandaşlarımızın daha düzgün bir ömür alanı oluşması için değerlendirmelerde bulunuyoruz.

Vatandaşımıza her noktada ulaşmaya çalışıyoruz. 6.4 sarsıntısının akabinde vatandaşlarımız büyük kaygı içerisinde çadır talebinde bulunuyorlar. Biz de çadır muhtaçlıklarını karşılamaya çalışıyoruz. Biz bugüne kadar selde, afette birlikte olduk. İşimizi tamamlamadık çıkmadık. Elbette ki hüzünlüyüz, anılarımız kentlerimiz yıkıldı, sevdiklerimizi kaybettik.

İnsanın hayatının takdir edildiği andan bir saniye geri getirme kabiliyeti kimsede yoktur. Burada yapmamız gereken; umudumuzu geleceğe yönelik ayakta tutmak zorundayız. Hayatımızda birincileri birlikte görüyoruz. Bir yerde 10 bin hemşehrimizin birebir mezarlıkta defnedildiği, bundan 30 yıl sonra bir dedenin torununa anlatırken, bu afetin o çocukta da travma yaşayabileceğini unutmamamız lazım.”

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un konuşmasından birtakım satır başları şöyle:

“Tüm çalışma arkadaşlarımızla kentin hocalarının bilim insanlarının görüşlerini almak için tekrar Adıyaman’ımıza geldik. Gruplarımız vatandaşlarımızla el ele vererek birinci andan itibaren çalışıyoruz. AFAD’ımız Kızılay’ımız Emniyet ünitelerimiz istekli gelen 85 milyon büyük Türkiye ailesinden Adıyaman için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Cumhurbaşkanımızın liderliğinde bu çalışmaları azimle yapıyoruz.

11 vilayette 1 milyon 250 bin bina eş vakitli olarak incelendi. Adıyaman’ın hasar tespit durumuna baktığımız vakit 56 bin 685 kısmın acil yıkılacak ve ağır hasarlı olduğunu tespitini yaptık. 14 milyon vatandaşımızı etkileyen bir sarsıntıdan bahsediyoruz.”

Hibya Haber Ajansı