DünyaHaber Girişi : 31 Mart 2023 13:50

Bakan Varank: “Bin 685 imalatçı KOBİ’ye 2 milyar 42 milyon liralık destek vereceğiz”

Bakan Varank: “Bin 685 imalatçı KOBİ’ye 2 milyar 42 milyon liralık destek vereceğiz”

KOSGEB’in küçük ve orta ölçekli işletmelerin, iktisattaki hisselerinin ve etkinliklerinin arttırılması emeliyle uyguladığı KOBİGEL daveti sonuçlandı. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, KOSGEB’de düzenlediği basın toplantısıyla sonuçları açıkladı.

Dijitalleşme bağlamında 311 işletmeye 340 milyon liralık takviye sağlayacaklarını, verimlilik ve rekabetçilik başlığında ise 1,7 milyar lira bütçeye sahip bin 374 projeyi destekleyeceklerini söz eden Bakan Varank, “Toplamda bin 685 imalatçı KOBİ’ye 2 milyar 42 milyon liralık destek vereceğiz.” dedi.

İmalat endüstrinde dijitalleşme

KOSGEB, 2019 yılından bu yana imalatçı KOBİ’lere yönelik olarak KOBİGEL – KOBİ Gelişim Dayanak Programı kapsamında “İmalat Sanayinde Dijitalleşme” başlıklı davetlere çıkıyor. Geçen yılın sonunda açılan KOBİGEL davetinde, hem kapsam genişletildi hem de dayanak üst limitlerini arttırıldı.





Son davette, dijitalleşme başlığının yanına rekabetçilik ve verimlilik modülü de eklendi. Daha evvel işletme başına 1 milyon lira olan üst limit, dijitalleşme başlığında 2 milyona çıkartıldı. Yeni ek edilen rekabetçilik ve verimlilik başlığı için de dayanak üst limiti 1 buçuk milyon lira olarak belirlendi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, KOSGEB’de basın toplantısı düzenledi. KOSGEB’in deprem bölgesine yönelik verdiği takviyelerden bahseden Bakan Varank, KOBİGEL daveti sonuçlarını da açıkladı.

KOSGEB eliyle deprem bölgesinde yer alan KOBİ’lerin acil muhtaçlıklarını karşılamak üzere KOSGEB Acil Dayanak Kredisi Programı’nı hemen devreye geçirdiklerini söyleyen Bakan Varank, “Bu sayede küçük ve orta ölçekli işletmelerimize hasar durumuna göre 1,5 milyon liraya kadar faizsiz kredi desteği sağlıyoruz. Bunun yanında Afet bölgesindeki işletmelerin KOSGEB’e olan 2023 yılı borçlarının tamamını sildik. Bu konudaki Cumhurbaşkanlığı kararnamesi yayımlandı. Bu kararname ile depremde zarar gören KOBİ’lerimizin yükünü önemli ölçüde hafifletmiş olacağız.” sözlerini kullandı.

KOBİ’lere konteyner desteği sağlanacağını belirten Bakan Varank, “Deprem bölgesindeki sorunlardan bir tanesi de iş gücünün tekrar çalışmaya başlayabilmesi için emekçi kardeşlerimizin barınma ihtiyaçlarının karşılanabilmesi. Bu noktada çalışanların barınma sorununu çözmek için konteyner satın alacak KOBİ’lerimize konteyner başına 30 bin liraya kadar destek vereceğiz.” dedi.

KOSGEB’in afet bölgesindeki KOBİ’lerin acil ihtiyaçlarını gidermesinin yanında, ülke genelindeki çalışmalarına da tüm süratiyle devam ettiklerini tabir eden Bakan Varank, şöyle devam etti:

“Hem üretim süreçleri hem de pazarlama ve satış faaliyetleri açısından dijitalleşme artık bir tercih değil mecburilik. Bu manada biz, KOBİGEL yani KOBİ Gelişim Dayanak Programı başlığı altında 2019 yılından bu yana ‘İmalat Sanayinde Dijitalleşme’ çağrılarına çıkıyoruz. KOSGEB’in bu takviyesi sayesinde imalatçı KOBİ’lerin üretim süreçlerini dijitalleştirmelerine, verimliliklerini artırmalarına, üretim kalitelerini yükseltmelerine ve en değerlisi saniyede kullanılabilecek dijital teknolojilerin artık yerli ve ulusal imkanlarla geliştirilmesine katkı sağlıyoruz. 2022 yılının sonunda, bu desteğimizin kapsamını verimlilik ve rekabetçilik başlıkları ile genişletmiş ve dayanak limitlerini arttırmıştık.”

KOBİGEL destek programı kapsamında, 6 bine yakın sistemde başvuru olduğuna dikkat çeken Bakan Varank, “Daha evvel işletme başına 1 milyon lira olan dayanak üst limitini, dijitalleşme başlığında 2 milyon liraya çıkardık. Yeni ek edilen rekabetçilik ve verimlilik projelerine vereceğimiz dayanağı de 1,5 milyon lira olarak belirledik. KOBİ’lerimizin gösterdiği bu ağır ilgi emin olun bizi ziyadesiyle şad etti.” diye konuştu.

“Dijitalleşme başlığında toplamda 311 işletmemizin projeleri için 340 milyon liralık takviye sağlayacağız” diyen Bakan Varank, “Verimlilik ve rekabetçilik başlığında ise 1,7 milyar lira bütçeye sahip bin 374 projenin desteklenmesine karar verdik. Yani toplamda bin 685 imalatçı KOBİ’ye 2 milyar 42 milyon liralık takviye vereceğiz. İyi uğurlu olsun!  Son üç yılda, KOBİGEL kapsamında 935 projenin desteklenmeye hak kazandığını düşünürsek bu davette geldiğimiz noktanın ehemmiyeti çok daha yeterli anlaşılabilir. Elbette bu sayıları da daha üstlere çıkarmak için çalışmalarımıza devam edeceğiz.” formunda konuştu.

935 projeye destek

KOSGEB, İmalat Endüstrinde Dijitalleşme temasıyla birinci olarak 2019 yılında çıktığı davette, 258 projeye 72 milyon, 2020 yılında 396 projeye 158 milyon, 2021’de de 281 projeye için 116 milyon liralık takviye ödemesi yaptı. Böylelikle KOSGEB toplamda 935 projeye 346 milyon liralık ödeme yapmış oldu.

Hibya Haber Ajansı