GündemHaber Girişi : 23 Şubat 2023 15:10

Bakırcı: “Bunu söyleyince felaket tellalı olmak da gerekmiyor”

Bakırcı: “Bunu söyleyince felaket tellalı olmak da gerekmiyor”

Rize Eski Belediye Lideri Halil Bakırcı “Allah korusun Erzurum ya da Erzincan’da bir zelzele olsa Rize’de yıkılabileceğini iddia ettiğim binalar var.” diyerek Rize’deki tüm Kuran kursu binalarının tek tek denetim edilmesi gerektiğini söyledi.

Bakırcı “Bunlar yapıldığında iki katını ben yaptım, bir katı öbürü yaptı derken ne mühendislik hizmeti görmüştür, ne önemli bir müteahhitlik hizmeti görmüştür, milletin yardımları ile yapılmıştır. Bunların bir takım tarafından tek tek bakılması gerekiyor” dedi.

Rize Eski Belediye Lideri Halil Bakırcı yaşanan zelzelelerin akabinde Rize’deki bina yapılarını kıymetlendirerek riskli olabilecek binalar konusunda yetkilileri uyardı. Bakırcı “Allah korusun Erzurum ya da Erzincan’da bir sarsıntı olsa Rize’de yıkılabileceğini iddia ettiğim binalar var. Kıyı camii yıllarca altı suyun içerisinde kalmıştır, ben cuma namazlarını orada kılmamaya ihtimam gösteriyorum.  Çaykur Genel Müdürlüğü ve lojmanlarının incelenmesi gerekiyor. Bunlar sakattır demiyorum, bu işi bilen tekniği bilen insanların bunu inceleyip, güçlendirme çok gerçek bir teknik değildir lakin bu tip binalar biraz güçlendirme ile tahminen ufak zelzeleleri atlatabilirler. Bizim yamaçlarımız var ve buralara yüksek binalar yapmışız. Hiçbir denetimi yok, gitmişim para kazanmışım gelmişim köyüme 6-7 katlı bina yapmışım. Ne valiliğe sormuşum, ne de birini dinlemişim. Toplumu ilgilendiren yerlerin Etraf Şehircilik Vilayet Müdürlüğü, ilçe belediyeleri, valiliğin koordinesinde incelenmesi lazım. Belediyeye önemli bir şikayet geldiğinde denetim edilerek yıkılıyor. Lakin bunu beklememek lazım. İnsanların ağır olarak girip çıktığı yerler varsa katlarda yüksekse elini vicdanına koyarak kamuyu da beklemeden bir baktırması lazım. Rize’de insanların ağır olarak yaşadığı binalar 2000 öncesi ise ve 3-4 kademede yapılmışsa dikkat edilmesi gerekiyor”  sözünü kullandı.

‘Bunu söyleyince felaket tellalı olmak da gerekmiyor’





Rize’de çok sayıda bulunan Kuran kursu binalarına dikkat çeken Halil Bakırcı ”Rize’de her ilçede, her köyde bol ölçüde Kur’an kurslarımız vardır. Bunlar yapıldığında iki katını ben yaptım, bir katı öbürü yaptı derken ne mühendislik hizmeti görmüştür, ne önemli bir müteahhitlik hizmeti görmüştür, milletin yardımları ile yapılmıştır. Bunların bir takım tarafından tek tek bakılması gerekiyor. Müftülüğün kursu açabilmesi içinde,  ‘kurstur işte şunun bir raporunu yaz’ diye ortaya birileri girerek kısmen raporlar vermişiz. Hatır gönülü ortadan kaldırmak gerek. Bunun latifesi yok, daima bir arada gördük. Kur’an kurslarını niçin söylüyorum zira bunların üretimini bildiğimiz kadarıyla o beldedeki insanların itimat ettiği, biraz daha dindarlığı öne çıkan insanların yönettiği bir operasyonla bu binalar yapılmıştır. İnşaatla, çok inşaat bilgisi olmayan belirli bir yaşın üstündeki beşerler  ilgilenmiştir. Burada ağır bir öğrenci varsa ve bina birkaç kademede yapılmışsa bunun için birilerini beklemeye gerek yok. Kurs idaresi çağırsın yetkiliyi binaya baktırsın. Bunu söyleyince felaket tellalı olmak da gerekmiyor” sözlerini kullandı.

Hibya Haber Ajansı