SağlıkHaber Girişi : 14 Kasım 2023 15:07

Balık Hazırlığında Püf Noktalar | Taze balık nasıl anlaşılır, balık pişirirken nelere dikkat edilmeli

Balık Hazırlığında Püf Noktalar | Taze balık nasıl anlaşılır, balık pişirirken nelere dikkat edilmeli

Deniz ürünleri, içerdikleri omega-3 yağ asitleri, protein ve vitaminler sayesinde sağlıklı beslenmenin önemli bir parçasıdır. Balık, kalp sağlığını korumaya, bağışıklık sistemini güçlendirmeye ve hafızayı güçlendirmeye yardımcı olur. Ancak, taze balık almak ve doğru bir şekilde temizlemek, pişirmek çok önemli. Peki, balığın taze olduğunun göstergesi nelerdir, balık nasıl temizlenir, balık pişirirken nelere dikkat edilmeli, mevsimlerine göre balıklar…

İşte, balık tüketmeden önce bilmeniz gereken birkaç bilgi!

1- Balığın tazeliği, solungaçlarının kırmızılığından ve gözlerinin parlak ve etinin diri olmasından anlaşılır.
2 – Taze balık kokmaz ya da az kokar.
3 – Balıkların pullarının kolay kazınması için, keskin olmayan bir bıçakla, ters yöne doğru kazınmalıdır.
4 – Balıklar temizlenirken önce solungaçları kesilir. Karnını aşağıdan yukarıya doğru yarılarak bağırsakları çıkarılır ve temiz bir fırça ile iyice yıkanır. Balık nazik olduğu için fazla hırpalamadan temizlenmelidir.
5 – Balık pilakisi pişirilirken ilk önce tencerenin kapağını açık tutmalı, bir iki yanmadan sonra kapatmalı ki kokusu azalsın – bir iki defne yaprağı ve karanfil de aynı işlevi görür – Balıkta şekerli madde yoktur.
6 – Yağlı balık etinin, 100 gr da asgari 22 gram, yağsız balıkta da 10 gram albümin bulunur. Yağlı balıkların 100 gr/4 ü, yağsız balıkların da 100 gr / sadece bir gr yağdır. Bütün balıklar da vitaminler, fosfor ve kalsiyum bolca bulunur.
7 – Genel olarak deniz balıkları tatlı su balıklarından daha lezzetli olurlar.
8 – Ellerinizdeki balık kokusunu çıkması için bir kabın içine su ve bir kaç damla oksijen veya limon suyu koy ellerinizi yıkayın.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Balıkların özellikleri nelerdir?

MEVSİMLERE GÖRE BALIKLAR

  • OCAK: HAMSİ, USKUMRU,KIRLANGIÇ, MEZGİT, İSTAVRİT
  • ŞUBAT: LEVREK,GELİNCİK,KEFAL
  • MART: BARBUNYA,GELİNCİK,KEFAL, LEVREK
  • NİSAN: HEMEN HEPSİNİN LEZZETLİ OLUR
  • MAYIS: PİSİ, KARAGÖZ, KALKAN,KAYABALIĞI
  • HAZİRAN: BARBUNYA,MERSİN,TEKİR, LEVREK
  • TEMMUZ: BARBUNYA,TEKİR,İZMARİT, LÜFER
  • AĞUSTOS: BARBUNYA TEKİR,KOFANA,LÜFER
  • EYLÜL: KOFANA, LÜFER, TEKİR, KIRLANGIÇ,İZMARİT,KEFAL
  • EKİM: GENEL OLARAK BÜTÜN BALIKLARIN LEZZETLİ OLDUĞU MEVSİMDİR
  • KASIM: LÜFER,BARBUNYANIN IZGARA ZAMANIDIR.TORİK VE PALAMUT DA LEZZETLİ OLUR.
  • ARALIK: ÇUPRA, USKUMRU,KALKAN,GÜMÜŞ,TEKİR,İSTAVRİT

EKSTRA BİLGİ: HAVYAR’ın besin değeri yüksektir. Mersin ve çiroz balıkları canlı olarak yakalanır, içlerinden yumurtaları çıkarılır ve karınları dikilerek tekrar suya bırakılır. Bu şekilde, bir balıktan 3-4 kez havyar elde edilebilir. Tuzlanıp kutulanan havyarlar yüksek fiyattan satılır. Taze havyar açık kahverengi ve tuzlu olur.

HABER: Fatma Nuhoğlu