EkonomiHaber Girişi : 14 Nisan 2023 13:20

Bankalar EYT için harekete geçti

Bankalar EYT için harekete geçti

Türkiye'de milyonlarca kişinin beklediği emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesi, mart ayının başında TBMM Genel Heyetindeki tüm partilerin evet oyuyla kabul edildi. 3 Mart 2023 prestijiyle Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren düzenleme kapsamında, prim gün sayısını ve çalışma müddetlerini dolduranların, yaşlarına bakılmaksızın emekli olabileceği mutlaklaşmış oldu. 2 milyon 250 bin kişinin yararlanması beklenen düzenleme, sigortası 8 Eylül 1999’dan evvel başlayan şahıslara yaşa takılmadan emekli olabilme hakkı tanıdı.

Konuyla ilgili değerlendirmelerini paylaşan Hesapkurdu.com Bankacılık İş Geliştirme Müdürü Orhun Çağlar Atilla, “EYT düzenlemesinden yararlanabilecek SGK’lı şahısların 5.000 ila 5.975 güne kadar prim ödemesinin tamamlanmış olması kaidesi aranıyor. Emekli aylığına hak kazanan lakin maaş bağlanamayan şahıslar, muhtaçlık kredisi tahlillerine yöneliyor” dedi.

EYT müracaatları e-Devlet’ten yapılıyor

İlk maaş ödemeleri nisan prestijiyle başlayan EYT düzenlemesinden yararlanmak isteyen vatandaşlar, e-Devlet Kapısı aracılığıyla Gelir, Aylık Ödenek Talep Evrakının Verilmesi sayfası üzerinden Yaşlılık Aylığı seçeneğini seçerek müracaat sürecini başlatabiliyor. SSK kapsamında aylık talep edeceklerin 4A, Bağkur kapsamındakilerin ise 4B seçeneğini işaretlemesi gerekiyor. Kullanıcılar sonraki adımlarda aylık ödemenin yapılmasını istedikleri banka ve şubeyi seçerek süreçlerini tamamlayabiliyor. EYT’den yararlanmak isteyen lakin askerlik yahut doğum üzere sebeplerle prim gününü tamamlayamayan emekli adayları da askerlik borçlanması yahut doğum borçlanması üzere sistemlerle kalan prim gün müddetini düşürebiliyor.

Emeklik için prim borçlarının kapatılması gerekiyor

Düzenlemeye nazaran emekli maaşı almaya hak kazanların, evvel birikmiş prim borçlarını ödemesi gerekiyor. Birinci emekli aylıklarının nisan prestijiyle yatırılmaya başlandığı bilinirken, EYT'den yararlanmak isteyen vatandaşlar da prim borçlarını ödemek için gereksinim kredisi tekliflerini pahalandırıyor.

Bankaların EYT prim borçlarını kapatmak için muhtaçlık kredisi paketleri oluşturduğunun altını çizen Orhun Çağlar Atilla, “Hesapkurdu.com olarak EYT düzenlemesinden yararlanmak isteyenleri, farklı bankalardan tek tek kredi teklifi alma külfetinden kurtarıyoruz. Gereksinim kredisi karşılaştırma sayfamız üzerinden, kredi meblağını ve düşündükleri vadeyi giren kullanıcılar, uygun faiz oranlarıyla hesaplı EYT kredi tekliflerine ulaşabiliyor” diye konuştu.

“Tüketicilerin akıllı finansal kararlar almalarını sağlıyoruz”

İnternetin ve yeni teknolojilerin imkanlarıyla pek çok bankanın ve sigorta şirketinin en uygun tekliflerine erişebildiklerini lisana getiren Hesapkurdu.com Bankacılık İş Geliştirme Müdürü Orhun Çağlar Atilla, değerlendirmelerini şu tabirlerle sonlandırdı: “Hesapkurdu.com kullanıcıları için kredi, kredi kartı, sigorta yahut mevduat hesabı üzere banka ve sigorta eserlerini araştırmak ve karşılaştırma yapmak için tek platform yetiyor. Sadece EYT muhtaçlık kredisi taleplerinde değil, konut, trafik, kasko, DASK, tamamlayıcı sıhhat ve seyahat sigortası için de saniyeler içinde pek çok kuruluştan teklif alabiliyor. Bu sayede tüketicilerin akıllı finansal kararlar almalarını sağlıyoruz.”