Narin ve masum görünümlü barış çiçeği kolay bakımı sayesinde ev ve ofislerin en gözde çiçeklerinden. Beyaz çiçekleriyle bilinen barış çiçeğinin bilimsel adı; Spathiphyllum. Mevsim geçişlerine çok kolay bir şekilde uyum sağlayabilen barış çiçeği, ilkbahar ve sonbahar aylarında çiçek açan bir tür.
Barış çiçeği bakımı ve özellikleri ile ilgili yazımızı okuduktan sonra sizler de bu çiçeği yetiştirmek için sabırsızlanacaksınız. Havadaki zararlı kimyasalları yok eden bitkiler arasında olduğunu da söylemeden geçmek olmaz. Barış çiçeği nasıl ortamı sever, solmuş barış çiçeği nasıl canlanır, İşte detaylar…
Barış çiçeği bakımı kolay olan bir bitkidir. İç mekânlarda yetiştirilmesi gerekir. Barış çiçeği evlerde ya da ofislerde rahatlıkla yetiştirilebilen bir türdür.
Barış çiçeği, doğrudan güneş ışınlarını almayan ama yeterince aydınlık olan ortamlarda rahat bir şekilde yetişir. Barış çiçeği hastalıkları rahatlıkla etkisiz hale getiren güçlü yapısıyla dikkat çeker.
Barış çiçeğini sularken toprağın nemine dikkat ederek kurumasını engellemek gerekir. Yaz ve kış aylarına göre çiçeği sulama rutininiz değişiklik gösterir. Yaz aylarında toprak kolay kuruduğu için sulama sıklığını artırabilirsiniz. Kış aylarında ise haftada 1 ya da 2 kez sulama yapmanız yeterli olacak.
Barış çiçeğine uzun zaman su vermediğinizde yapraklarının boynu bükülmüş olarak bulabilirsiniz. Ancak bu şekilde bulduğunuz barış çiçeğiniz öldü diye düşünmeyin. Yapraklarını bir araya toplayarak bir ip yardımıyla bağlayın ve yarım saat süreyle suyun içerisinde bekletin. Bu şekilde bir gün beklettiğiniz barış çiçeğiniz tekrar eski haline dönecek.
Toprağın içinde fazla miktarda gübre bulunması ve fazla sulamak çiçek toprağının sineklenmesine yol açar. Meydana gelen sinekler, çiçek toprağında üreyerek çoğalır. Bu sinekler bitki köklerini ve yapraklarını yiyerek zarar verir.
Barış çiçeği yerinin değişmesini fazla sevmez. Bitkinin saksı değişimini uzun aralıklarla yapmanız yeterli. Uzmanlara göre barış çiçeğinin saksı ve toprak değişimi için iki senelik aralıklar uygun. Bu bitki özellikle kumlu toprakları sever. Kökleri hassas bir bitki olduğundan saksı değiştirirken özenli davranmak gerekir. Barış çiçeğinin köklerine zarar geldiğinde yapraklar bozulabilir. Bu yüzden çiçeği dikerken toprağı gevşek bırakmak değişim sırasında işinizi kolaylaştırır.
Çok büyük saksıları sevmeyen barış çiçeği için önceki saksınızdan bir numara büyüğünü almanız yeterli. Saksı değiştirme işlemi için ilkbahar aylarını seçmeniz çiçeğin gelişimine fayda sağlar. Saksı belirlerken suyun topraktan süzülüp gidebileceği ürünleri tercih etmeniz önemli. Barış çiçeğine ilk saksısı için seçim yaparken de köklerin ucu ucuna sığacağı çok geniş olmayan saksılar tercih edilir.