DünyaHaber Girişi : 15 Mart 2023 15:04

Başkan Çalık, 26’ncı Avrasya Ekonomi Zirvesi’nde konuştu

Başkan Çalık, 26’ncı Avrasya Ekonomi Zirvesi’nde konuştu

Marmara Kümesi Vakfı tarafından bu yıl 26’ncısı düzenlenen Avrasya İktisat Doruğu, 44 ülkeden 300’ü aşkın siyasetçi, diplomat, akademisyen ve iş insanını İstanbul’da bir ortaya getirdi. 13-15 Mart tarihleri ortasında gerçekleşen oturumlarda; Rusya-Ukrayna savaşı, bölgesel çatışmalar, global belirsizlikler, güç krizi, besin güvenliği, iklim değişikliği, güçte dönüşüm, toplumsal cinsiyet eşitsizliği üzere başlıklar gündeme alındı. İktisat tepesinin ikinci gününde konuşmacılar ortasında Beylikdüzü Belediye Lideri Mehmet Murat Çalık da yer aldı. “Çevre-iklim ve yerel yönetimler” bahisli bir konuşma gerçekleştiren Lider Çalık, yaşanan krizlere ve tahlil tekliflerine de dikkat çekti.

“Enerji krizini aşmanın yolu kamusal yatırımlardan geçiyor”

Konuşmasında krizlerin ülkeler üzerindeki tesirinin geçmişten bugüne değiştiğini söz eden Çalık, “Eskiden krizler gelirdi, ülkeler bununla bir biçimde baş eder ve eski haline dönerdi. Ancak artık o denli değil. Ekonomik kriz, ekolojik kriz, refah devletinin krizi, demokrasi krizi, hudut krizleri bizimle birlikte. Türkiye bir tarafıyla tüm bu krizlerin tam orta yerinde. Türkiye’de büsbütün dışa bağımlı ve fosil yakıtlar temelli ilerleyen güç süreçleri sürdürülemez bir noktaya gelmiştir. Alternatif ve yenilenebilir güç kaynakları bu ülkenin temel yönelimi olmak zorundadır. Siyasallaşan güç krizini aşmanın yolu kamusal yatırımlardan, piyasanın değil halkın gereksinimlerine nazaran düzenlenmiş siyasetlerden geçiyor” halinde konuştu.





“Tarihimizdeki en büyük varoluşsal krize karşı iş birliği yapma zamanı”

İklim krizi ve etraf hususlarına da dikkat çeken Çalık, “Tüm kaynakları gelecek kuşakları düşünmeden kullanıyoruz. Kaynaklarımız sonlu ve her şeyi tüketiyoruz. Tabiatın çığlığını duymak zorundayız. İklim krizi ve etraf dünyamızın en değerli gündemi. Yalnızca bugün bizim için değil, gelecekte yaşayacak jenerasyonlar için de çok ancak çok değerli. Ömrün devam etmesi, etrafa karşı duyarlılıklarımıza bağlı. İklim krizi kapıda değil, çoktan konutumuza girdi. Durum çok acil ve derhal harekete geçilmesi gerekiyor. Şayet tüketim alışkanlıklarımızı azaltır, tekrar kullanır ve geri dönüşüme kıymet verirsek doğal kaynakların gelecek nesillere kalmasını sağlayabiliriz. Bu sorunu lakin tüm dünyanın, hükümetlerin iş birliği ile çözebiliriz. Lakin evvel kitlesel bir idrak koşul. Tabiatın bozduğumuz istikrarını yine sağlamak için bu farkındalık çok kıymetli. Artık, tarihimizdeki en büyük varoluşsal krize karşı iş birliği yapma vakti. Süratli nüfus artışının bizim üzere ülkelerde ekonomik ve toplumsal krizlere yol açtığını kavramak zorundayız. Bu ülkede bir ortak akıl çağını başlatmak zorundayız. Siyaset üstü bir yaklaşımla, merkezi idare ve lokal idare iş birliğiyle, yeni bir sistem kurmak zorundayız” sözlerini kullandı.

Hibya Haber Ajansı