GündemHaber Girişi : 03 Mart 2023 13:50

Başkan Seçer: “Mersin Çok Şiddetli Kuraklık kategorisine geçti”

Başkan Seçer: “Mersin Çok Şiddetli Kuraklık kategorisine geçti”

Başkan Seçer’in paylaşımında; “Mersin Çok Şiddetli Kuraklık Kategorisine geçti. Depremle artan, yaz aylarında daha da artacak nüfusumuzu öngörerek çalışmalarımıza hız kazandırdık. DSİ Genel Müdürlüğü, Pamukluk Barajı arıtma-isale hattını geç kalmadan başlatmalıdır. Her damla su çok kıymetli” ifadeleri yer aldı.

Mersin Büyükşehir ve MESKİ yetkilileri de bilhassa Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından Pamukluk Barajı’nın devreye alınması gerektiğini vurgularken, kişisel olarak alınabilecek hususlarda da su tasarrufu konusunda vatandaşları dikkatli olmaya davet etti.

Su tasarrufu yapılmazsa kentte önemli oranda su ıstırabı yaşanabilir

MESKİ Genel Müdürlüğü de  kış aylarında kullanılan suyun mevsim normallerinin üzerine çıkmasıyla, yakın vakitte su kasveti çekilebileceğine dikkat çekti. Deprem bölgelerinden ağır göç alan kentlerin başında gelen Mersin’de su kullanımında önemli artış görüldü. Su tasarrufunun büyük ehemmiyet taşıdığının altını çizen MESKİ, hem artan nüfus yoğunluğu hem de yaşanan kuraklıkla birlikte kentte önemli oranda su problemi çekilebileceğine vurgu yaptı. Mersin’in içmesuyunu korumak için büyük bir özveriyle çalışmalarını sürdüren MESKİ, suyun tasarruflu kullanılmasının gerekliliğini bir sefer daha vurguladı.





10 ili tesiri altına alan deprem felaketinden etkilenen kentlerden birisi de Mersin oldu. Deprem bölgelerinden ağır göç alan kentlerin başında gelen Mersin’de su kullanımı da kış koşullarına nazaran artış gösterdi. Bununla birlikte yaşanan kuraklık sebebiyle de önümüzdeki günlerde su kahrı çekilebileceğine dikkat çeken MESKİ, suyun tasarruflu kullanılması gerektiğinin altını çizdi. Mersin Büyükşehir Belediye Lideri Vahap Seçer’in öncülüğünde bir damla suya dahi sahip çıkmak için çalışmalarını aralıksız sürdüren MESKİ, içmesuyunun tasarruflu kullanılmasının büyük ehemmiyet taşıdığını belirtti. MESKİ Genel Müdürlüğü, Berdan İçmesuyu Arıtma Tesisi’ne kış ayı olmasına karşın azamî kapasiteye yakın yaklaşık yüzde 93 ile yüzde 96 oranlarında su çektiklerini açıkladı. Bilhassa yaz aylarında su tüketiminin yüzde 50 oranında artacağını öngören MESKİ, yaşanan kuraklıkla da birlikte kentte önemli oranda su meşakkati çekilebileceğine vurgu yaptı.

“İlimiz en son yayınlanan kuraklık haritasında ‘Olağanüstü Kurak İller’ arasında yer almakta”

Mersin Büyükşehir Belediyesi Mersin Su ve Kanalizasyon Yönetimi (MESKİ) Genel Müdürlüğü Arıtma Tesisleri Dairesi Lideri Dr. Emel Deniz Avcı da, Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tertipli aralıklarla vermiş olduğu kuraklık haritalarından kelam ederek, “İlimiz en son yayınlanan kuraklık haritasında ‘Olağanüstü Kurak İller’ ortasında yer almakta. Bunun hem ne yazık ki şu anda mevcutta olan iklimle alakalı bir badiresi varken, yağışlarla alakalı bir durumu varken bununla birlikte vilayetimizdeki süratli nüfus artışı ile birlikte de önemli sorun yaşıyor durumdayız. Bilhassa Suriyeli mülteciler ve bununla bir arada en son yaşanan deprem felaketi sonunda vilayetimize yaşanan göçle birlikte su tüketimimiz önemli oranda arttı. Bu da beraberinde birtakım sıkıntıları getiriyor” dedi.

“Nüfusumuz neredeyse 2 milyon 700 bini bulmuş vaziyette”

MESKİ Genel Müdürlüğü tarafından yapılan çalışmalar hakkında da bilgi veren Avcı, “Her ne kadar vilayetimizin tabela nüfusu 2 milyon olsa da şu anda bir gerçeklik var ki bu 2 milyonun üzerinde yaklaşık 700 bine yakın vatandaşımız şu anda Mersin’de ikamet eder vaziyette. Bunların ortasında hem Suriyeli mülteciler hem Rusya savaşından ülkemize gelen konuklarımız ve bunun yanında sarsıntıdan etkilenen vatandaşlarımızla birlikte nüfusumuz neredeyse 2 milyon 700 bini bulmuş vaziyette. Bu da su tüketiminde beraberinde bir artışı getiriyor. Bizim en fazla pik devir dediğimiz geçen yılki Kurban Bayramı periyodundaki su tüketimi ile kıyasladığımızda ortalama %  15’lik bir artışı şu devirde görebilir vaziyetteyiz” diye konuştu.

“Devlet Su İşleri’nin ivedilikle Pamukluk Barajı’nı devreye alması gerekmekte”

Mersin’in yüzde 72’sine hitap eden Berdan İçme Suyu Arıtma Tesisi ile Berdan Barajı’nın şu anda etkin olarak ve tam kapasiteyle çalıştığından da kelam eden Avcı, “Devlet Su İşleri’nin acilen Pamukluk Barajı’nı, İsale Hattı’nı ve Arıtma Tesislerini de yapılandırıp, devreye alması gerekmekte. Aksi takdirde daha büyük sorunlarla karşılaşacağız. Biz MESKİ Genel Müdürlüğü olarak tüm kaynaklarımızı izlediğimiz, tüm içme suyu şebekemizi izlediğimiz, bununla bir arada tekrar atıksu arıtma tesislerimizi ve aboneleri izlediğimiz Merkezi Bilgi Depolama Sistemi dediğimiz SCADA Sistemimiz etkin olarak devrede. Bu SCADA Sistemi ile online müdahaleleri gerçekleştirip, kaynaktan deşarja kadar suyu her basamakta izleyip, kayıp-kaçak oranlarını azaltıyoruz. Kenti aşikâr basınç bölgelerine böldük, bu basınç bölgeleriyle birlikte su tüketimlerinin, arızaların nizamlı olarak takibini yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

“Her damla suyun ne kadar önemli olduğu bilinciyle, arıttığımız atık suları da değerlendiriyoruz”

MESKİ olarak akıllı kentler kapsamında akıllı sayaç uygulamasına da başladıklarını belirten Avcı, bu sayede kayıp-kaçak oranlarını azaltıp, su tüketimindeki rejimlerin nizamlı olarak takibini yaptıklarını kaydetti. Avcı, “Her damla suyun ne kadar değerli olduğu şuuruyla, arıttığımız atık suları da kıymetlendiriyoruz. Zira su tüketiminin hayli büyük bir kısmı atık suya dönüşüyor. Bizim toplamda 25 tane atıksu arıtma tesisimiz şu anda mevcut ve faal olarak devrede. Atıksu arıtma tesislerinde arıttığımız suların kalitesi son derece uygun olduğu için Türkiye’nin en büyük geri dönüşüm projelerinden bir tanesi olan Karaduvar Atıksu Arıtma Tesisi’nde deşarj ettiğimiz suyun şu anda Şişecam Soda Sanayi A.Ş.  ile yaptığımız protokol çerçevesinde 4 bin metreküp saatlik bir kısmını Şişecam Soda Sanayi A.Ş.’nin değerlendirmesi üzere onlara vereceğiz. Böylece onların kullandığı pak suyu azaltmış olacağız. Bu da su döngüsü ve su sürdürülebilirliği açısından bizim için son derece kıymetli. Yeniden öbür tesislerimizde de orta refüj sulamada, benzeri formda ziraî sulamada kullanmak için de çalışmalarımız süratle devam ediyor. Kaynaktan deşarja kadar suyun ne kadar kıymetli olduğunu bilip, gözümüz, kulağımız suda, tüm çalışmalarımıza tüm süratiyle devam ediyoruz” dedi.

“Gerekli önlemlerin önceden alınması gerekiyor”

Mersin Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Lideri Dr. Kemal Şiddetli, kentimizin son açıklanan haritaya göre ‘Çok Kurak İller’ arasında değerlendirildiğini hatırlatarak, bunu vatandaşlar olarak bizlerin de hissettiğinden kelam etti.

Zorlu, “Yağmur ve kar yağışı yok. Yaylalarımıza baktığımızda olağanda beyaz olarak görmemiz gereken yerlerin aslında yeşil ya da kahverengi olduğunu görüyoruz. Tabi bu durum şu anda tahminen çok hissetmesek bile, yazın su açısından önemli meşakkatler yaratacak bir durum. Bunun sebebi nedir diye bakacak olursak; küresel manada iklim değişikliklerini tanımlarken aslında biz bunun dramatik olan iklim olayları ile neticelendiğini söz ediyoruz. Yani olağanda olması gereken yağışların olmaması ya da vaktinde olmaması, çok kısa vakitlerde çok ağır ölçüde yağışın gerçekleşmesi üzere olaylarla karşımıza çıkıyor. Bunun yanında su kaynaklarımızın dışında, yangın vesaire üzere olaylar da misal biçimde bu iklim değişikliklerinin sonucu olarak karşımıza çıkıyor. Bu tıp durumları insan hayatına direkt tesir eden durumlar halinde hissediyoruz. Bunun için gerekli tedbirlerin evvelden alınması gerekiyor” diye konuştu.

“İklim değişikliğinin temel nedenlerinden birisi fosil yakıtların enerji kaynağı olarak kullanılması”

Bireysel olarak alınabilecek tedbirler hakkında da konuşan Güçlü, su kullanımında tasarrufa gitmek, dikkatli olmak ve konutlardaki boşa giden suyun heba olmasının önüne geçmek için birtakım tedbirler alınması gerektiğini söz etti.

Zorlu şöyle devam etti:

“İklim değişiklikleri kuraklığa neden oluyor. İklim değişikliği ile gayrette biz Mersin’de neler yapıyoruz, dünya genelinde neler yapılıyor ve ferdî olarak neler yapabiliriz diye bakacak olursak; iklim değişikliğinin temel nedenlerinden birisi aslında fosil yakıtların güç kaynağı olarak kullanılması. Fosil yakıtların güç kaynağı olarak kullanılmasının önüne geçebilmemiz için bizim gereksiz güç kullanımını ortadan kaldırmamız ve kullanmış olduğumuz gücün kaynağının da pak güçten elde edilmiş olması gerekiyor. Kullanmış olduğumuz güç fosil yakıtlardan gelirse iklim değişikliğini süratli bir halde tetikliyor. Ferdî olarak iklim değişiklikleri ile çaba noktasında ve bunun sonuçlarından biri olan kuraklığın da ortadan kalkabilmesi için gereksiz olan tüm tüketimleri bir an evvel ortadan kaldırmamız gerekiyor”

“Mersin’in üzerinde 700 bin ekstra nüfusun oluşturduğu baskı sonucunda su konusunda ciddi sıkıntılar çekeceğimiz aşikar”

Yaklaşık 20 gün evvel yaşanan zelzelenin karşımıza çok acı bir tablo çıkarttığını da kaydeden Güçlü, “11 ilin direkt etkilendiği, dünyanın en büyük felaketlerinden birisini yaşadık. Tabi bu vilayetlerde yaşayan vatandaşlarımızın da oradan çıkma imkanlarını buldukları noktada birinci geldikleri vilayet de Mersin. Biz bu kentte yaşayan beşerler olarak gündelik hayatımızda bunun farkına esasen varıyoruz lakin bunu bize gösteren bilgiler de var. MESKİ Genel Müdürlüğümüzün su kullanım istatistiklerindeki değişimi değerlendirdiğinde yaklaşık olarak % 15 civarında bir artışın olduğunu söz ettik. Bu da 300-400 bin ekstra nüfus manasına geliyor. Aslında kentimizde yaklaşık olarak 300-350 bin öbür ülkelerden gelen konuklarımız var. Bunlarla ve sarsıntıdan gelen vatandaşlarımızla birlikte aşağı üst 700-800 bin civarında fazladan nüfus bu kentte şu anda yaşıyor. Tabi bu kolay bir şey değil. Bu, kentteki altyapı, üstyapı hizmetlerini epey önemli bir baskı altına almış durumda. Kuraklık yaşadığımız şu günlerde Mersin’in üzerinde 700 bin ekstra nüfusun oluşturmuş olduğu baskı sonucunda su konusunda önemli kahırlar çekeceğimiz aşikar. Bu durum, Pamukluk Barajı’nın devreye alınması, su tasarrufu ile ilgili önlemlerin devreye alınmasının hayli kıymetli olduğunu gösteriyor” dedi.

2022 yılında MESKİ su tasarrufu konusunda 40 bin bireye ulaştı

Mersin’in her köşesinde aralıksız devam eden altyapı çalışmalarının yanı sıra, toplumsal etkinliklerle de Mersinlilerin hayatına dokunan MESKİ, bu etkinliklerle 2022 yılında yaklaşık 40 bin şahsa ulaştı. Tüm dünyada global ısınma ve kuraklık tehdidinin artmasıyla birlikte, suyu müdafaanın ve gelecek kuşaklara kâfi su bırakmanın ehemmiyetinin şuuruyla hareket eden MESKİ Genel Müdürlüğü tarafından 2022 yılındaki su tasarrufu eğitimleriyle yaklaşık 7 bin 800 birinci ve ortaokul öğrencisi; suyun değeri, su tasarrufu ve etraf şuuru konusunda bilgilendirildi. MESKİ’nin yıl uzunluğu devam eden Filtre Su Müzesi ziyaretlerinde ise toplam 2 bin 204 öğrenciye tesisin tarihi, kaynaktan bardağa suyun hikayesi ve su tasarrufunun kıymeti anlatıldı.
Hibya Haber Ajansı