GündemHaber Girişi : 22 Şubat 2023 12:24

Bayındır Sağlık Grubu: “Dikkat! Tam diş eksikliğinde hibrit protez kullanabilirsiniz”

Bayındır Sağlık Grubu: “Dikkat! Tam diş eksikliğinde hibrit protez kullanabilirsiniz”

Hibrit protezler işlevsel, estetik ve ruhsal avantaj sağlıyor

Hem tam diş eksikliğinde hem de kısmi diş eksikliklerinde kullanılabilen implant dayanaklı hibrit protezler, hastalar için sabit protez rahatlığı sağlarken, doktorlar için ise rastgele bir tamir ya da denetim maksatlı yerlerinden çıkarılma kolaylığı sunuyor.

Hibrit protezlerin işlevsel, estetik ve ruhsal birçok avantaj sağladığını belirten Türkiye İş Bankası küme şirketlerinden Bayındır Sıhhat Kümesi, Bayındır Fenerbahçe Diş Kliniği Protez Uzmanı Dr. Dt. Kübra Yıldız Domaniç, hibrit protezler hakkında ayrıntılı bilgi aktardı.

Hibrit protezler, farklı metal alaşımlarından yapılan altyapı üzerine akrilik düstur ve yapay dişler ya da porselen dişler kullanılarak üretilen ve vida tutuculu olarak ağza yerleştirilen onarımlar olarak kabul görüyor.





Hibrit protezler tam diş eksikliğinde kullanılabiliyor

Hibrit protezlerin hem tam diş eksikliğinde hem de kısmi diş eksikliklerinde kullanılabildiğini söz eden Bayındır Fenerbahçe Diş Kliniği Protez Uzmanı Dr. Dt. Kübra Yıldız Domaniç, “Hibrit protezler, orta ve ileri derecede kemik rezorpsiyonu olan hastaların kemik ve yumuşak dokularının tedavisinde, tümoral rezeksiyon sonucu çok fazla kemik kaybının olduğu dişsiz kretlerde, sistemsiz alveolar kemik rezorpsiyonunda ve üst çene dudak dayanağının sağlanmasının istendiği durumlarda yapılabiliyor. Bu tip bir protezin üretimine karar vermede temel alınacak birinci kriter çene ortası ara oluyor. Bununla birlikte dudak takviyesi, üst çenedeki yüksek gülme sınırı, konuşma durumundaki alt çene dudak çizgisi de göz önünde bulunduruluyor” dedi.

Hibrit protezler, sabit protez rahatlığı sağlıyor

Zaman içerisinde teknolojik gelişmeler ile gerek altyapı, gerekse üstyapı malzemelerinin seçiminde, üretim tekniğinde ve onarımın dizaynında alternatifler ile gelişmeler meydana geldiğini lisana getiren Dr. Dt. Kübra Yıldız Domaniç, “Vidalar ile ağza yerleştirilen hibrit protezler, hastalar için sabit protez rahatlığı sağlarken, tabipler için ise rastgele bir tamir ya da denetim gayeli yerlerinden çıkarılma kolaylığı sunuyor. Hibrit protezler sayesinde iki farklı doku rekonstrükte ediliyor. Bu dokular ise diş eti ve etraf dokuları ile diş sert dokuları olarak biliniyor. Ekonomik açıdan uygun olan hibrit protezler, implant dayanaklı sabit protezler ile kıyaslandığında hastalara birçok işlevsel, estetik ve ruhsal avantaj sunuyor. Hibrit protezler ile okluzal kuvvetler ile oluşan gerilimler azaltılabiliyor. İmplant takviyeli hibrit protezler; giriş yolu sorunlarının çözülmesi, onarımın pasif ahengi, onarımın marjinal sonunun temizlenebilecek alana taşınması ve ağız dışı yumuşak doku dayanağının ve estetiğin istenilen seviyede karşılanması üzere sahip olduğu avantajlar sebebiyle tercih edilebilecek bir tedavi seçeneği olarak karşımıza çıkıyor. Bunun yanı sıra, gerektiğinde tabip tarafından protezin çıkarılmasının kolay olması, implantları birbirine splinte ederek çiğneme kuvvetinin tüm implantlara dağıtılması üzere avantajlara sahip olması büyük değer taşıyor. Ek olarak, implant dayanaklı hibrit protezlerde akrilik malzemesi; maliyetin düşük olması, polisaj süreçlerinin ve gerektiğinde tamirinin kolay olması üzere avantajlarından ötürü tercih edilebiliyor” ifadelerinde bulundu.

Hibrit protezlerin sistemli denetiminin yapılması şart!

Hibrit protezlerde kullanılan malzemelerin rastgele bir yan tesiri bulunmadığını söyleyen Dr. Dt. Kübra Yıldız Domaniç, “Ağız içerisinde kullanılan gereçler daha evvelce çalışılmış doku dostu malzemeler olduğu için rastgele bir yan tesiri bulunmuyor. Çoklukla birtakım metal alaşımları, titanyum, zirkonyum ve PEEK üzere şimdiki estetik alt yapı malzemeleri kullanılıyor.  Sonuç olarak, hibrit protezlerle kaybedilen gerek sert gerekse yumuşak dokular en güzel biçimde yerine koyulabiliyor. Estetik ve işlevsel açıdan tatminkar sonuçlar elde edilebiliyor. Hibrit protezin, klasik bir protez tedavisinden farkı bulunmuyor. Hastalara birbirini takip eden en az 5-6 seans uygulama yapılıyor. Protez imali bittikten sonra ayrıyeten denetim seansı da uygulanıyor. Bu protezin ve implantların uzun periyot başarısı için epey değerli bir durum aslında. Hastaların 6 ile 12 ay ortasında sistemli olarak denetimlerine gelmesi isteniyor” diyerek kelamlarını noktaladı.

Bayındır Sıhhat Kümesi Hakkında:

Bayındır Sıhhat Grubu’nun temeli, 1992 yılında o zamanki ismiyle Bayındır Tıp Merkezi ile hizmet vermeye başlayan Bayındır Hastanesi’ne dayanmaktadır. İş Bankası küme şirketlerinden olan Bayındır Sıhhat Kümesi, kısa müddette sıhhat alanında referans kurumlardan biri haline gelmeyi başarırken, bunda tam vakitli çalışan tecrübeli tabip takımının yanı sıra, hedeflenen nitelikli hizmet anlayışını sağlamak için kurum tarafından özümsenen temel pahalar de kıymetli rol oynamaktadır. Etik kıymetlere saygılı, delile dayalı tıp ve hasta odaklı hizmet anlayışına sahip Bayındır Sıhhat Kümesi, Bayındır Söğütözü Hastanesi ile başlayan bu anlayışını kısa müddette Bayındır Kavaklıdere Hastanesi, Bayındır İçerenköy Hastanesi ve Bayındır Levent Tıp Merkezi’nin yanı sıra, İstanbul’da Fenerbahçe, Beşiktaş, Şirinevler, İş Kule, Tuzla ve İzmir Alsancak olmak üzere 6 farklı lokasyonda bulunan Bayındır Diş Kliniklerinde de muvaffakiyetle uygulayarak, vermekte olduğu sıhhat hizmetinin tesir alanını genişletmiştir.

www.bayindirhastanesi.com.tr

Hibya Haber Ajansı