GündemHaber Girişi : 20 Nisan 2023 10:34

Bayramda beslenmeye dikkat

Bayramda beslenmeye dikkat

Gökçeoğlu açıklamasında “Hepimizin bildiği üzere tüm İslam alemi bayram sürecine geçmektedir. Bir aylık oruç mühletince sahur ve iftar formunda iki öğün yemek ve uzun periyodik açlık devirlerine bedenimiz ahenk sağlamıştır. Özetle hiçbirimizin beslenme sistemi bir evvelki ile birebir değil. Ramazan'ın bitmesi ile bir arada elbette hepimiz olağan beslenme sistemimize döneceğiz. Lakin bu beslenme sürecine geçiş ’de, olağana dönüşte bayram sürecini hayli kritik olduğunu düşünüyoruz.” dedi.

Halk Sağlığı Uzmanı Uzm.Dr. Sonay Gökçeoğlu, özellikle ramazanın bitmesiyle gelen rehavet, oluşan tatil algısı, bayram ziyaretleri ve bu gibi durumlardan dolayı yemek yeme isteği oluştuğunu söyledi.

Gökçeoğlu, “Ramazanda esasen uzun açlığa bağlı olarak metabolizmanız yavaşlamıştı, bu duruma Bir de çok yemek yeme isteği ve yemek yeme durumu eklenince çeşitli sıhhat sorunları ile karşılaşabiliyoruz. Pekala neler yapmalıyız? Bayram sürecinde nasıl beslenmeliyiz? Öncelikle mantık şöyle olmalı bayramın birinci gününden üçüncü gününe kadar giderek artan porsiyonların tercih edilmesi temel mantığımız olması gerekiyor.” ifadesini kullandı.

Kızartma, yağlı besinler, aşırı şekerli besinlerin kahvaltı öğününde tercih edilmesinin doğru olmadığına dikkat çeken Gökçeoğlu, şöyle devam etti:





“Sadece kahvaltı değil öteki öğünlerde de kızartma ve yağlı besinlerin yer almaması tercihinizdir. Hem yetişkinler için hem de çocuklarımız için tatlı ve çikolata konusu hassas zira çok aşırı yenildiğinde mide bulantıları oluşur ve karın ağrır. Her iki kümesinde kesinlikle dikkat etmesi gerekiyor. Bayram ziyaretlerinde pek çok şeyi reddedemiyoruz, bu üzere durumlarda şayet imkân dahilinde ise şerbetli tatlılar değil de bunun yerine sütlü tatlıları tercih edilmesini istiyoruz. Ya da şerbetli tatlarda olacaksa Bir dilim yahut daha küçük porsiyonlarını tercih edilmesini öneriyoruz.”

Halk Sağlığı Uzmanı Uzm.Dr. Sonay Gökçeoğlu, günde 2-2,5 litre sıvı tüketilmesine dikkati çekerek,”Sıvı tüketimi denilince bilhassa çay ve kahve aklınıza geliyor. Fakat bu iki kümenin biraz daha az tüketilmesini tercih edilmesini öneriyoruz. Biz onun yerine bol su alınması bu olmuyorsa ayran daha az şekerle kompostolar daha az şekerli meyve suları bunlar tercih edilebilir. Bu biçimde sıvı alımını kesinlikle dikkat etmemiz gerekiyor. Beslenmede gösterdiğimiz ihtimamın fizikî aktivite ile desteklenmesi tavsiye ediyoruz tüm tavsiyelere uyulması durumunda bayramımızın çok daha hoş ve sağlıklı geçeceğini düşünüyorum.” biçiminde konuştu.

Hibya Haber Ajansı