GündemHaber Girişi : 18 Nisan 2023 10:50

Bayramda tatlı tüketimine dikkat

Bayramda tatlı tüketimine dikkat

Bayramın olmazsa olmazı tatlılardır. Bayramın; ikramların arttığı, şerbetli tatlıların yoğunlukta olduğu bir periyot olduğunu belirten Anadolu Sıhhat Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Derya Eren, “İçeriği kadar tüketilen tatlı ölçüsü da çok kıymetli. Kilo almamak ve kiloyu korumak için bayram boyunca en fazla 2 – 3 sefer tatlı tüketilmeli. En fazla bir sefer şerbetli tatlı yarım porsiyon biçiminde tüketilebilir ve başka tatlı seçenekleri sütlü tatlılardan oluşabilir. En kıymetli nokta ise tatlı tüketildiği gün beslenmeye de dikkat edilmeli. Tatlı tüketileceği gün, sabah kahvaltıda ekmek tüketilmemeli ve proteinli kahvaltı yapılmalı. Yumurta, peynir, zeytin yahut ceviz içi ile söğüş zerzevat, bol mevsim yeşillikleriyle birlikte tüketilmeli” formunda konuştu.

Ramazan periyodunda uzun süren açlık, 2-3 öğün tüketimi ve öğün tüketim saatlerinin akşam, gece olması sebebiyle günlük rutin beslenmesinden çok farklı olduğunun altını çizen Anadolu Sıhhat Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Derya Eren, “Beslenme tertibinin olağan günlük hayata uyarlanması için yavaş geçişler olmalı. Öğün sayısı yavaş yavaş artırılmalıdır. Evvel sabah, öğlen, akşam biçiminde günde 3 öğün planlanmalı. Akabinde 1-2 orta öğün eklenerek günlük öğün sayısı 4-5’e çıkarılmalıdır. Öğün içerikleri ise tatlı tüketimine bağlı olarak değişmekle birlikte 3 temel ana öğün kesinlikle yapılmalı” dedi.

Bayramda günlük besin tüketimi protein yüklü olmalı

Yumurta ve peynir ile kahvaltı, öğlen yemeklerinden biri zerzevat, oburu kesinlikle et, tavuk, balık ve baklagiller üzere protein kaynağı besinlerden oluşması gerektiğine dikkat çeken Beslenme ve Diyet Uzmanı Derya Eren, “Ara öğün olarak kesinlikle meyve tüketilmeli. Günlük 2-3 porsiyon meyve tüketimi ile bedenimizin glikoz gereksinimini sağlayarak, tatlı krizlerini ve isteğini azaltmış oluruz. Meyveleri kavrulmamış kuruyemişler: fındık, badem, ceviz üzere besinlerle yahut süt kümesiyle birlikte tüketerek kan şekerimizi de dengelemiş olur ve tokluk müddetimizi de uzatabiliriz. Meyveleri tek başına değil kuruyemişeler ve süt kümesi besinlerle tüketmeniz daha uygun olur” açıklamasında bulundu.





Hibya Haber Ajansı