Acıbadem Dr. Şinasi Can (Kadıköy) Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Sungur ramazan ayında yavaşlayan metabolizmaya ansızın yüklenmenin bayram keyfine gölge düşürebileceğini hatta hayati problemlere davetiye çıkarabileceğini belirterek “Beslenmede porsiyon denetimi sağlanmaması, yağlı, kızartılmış besinler, hamurişi ve tatlı tüketimi hazımsızlık, reflü, şişkinlik üzere sindirim sistemi rahatsızlıkları ile birlikte diyabet ve kalp rahatsızlıklarını da beraberinde getirebilir” dedi.
Güne hafif bir kahvaltı ile başlayın
Bayram sabahı, uzun müddettir kahvaltı yapmayan bir sindirim sistemi ile güne başlandığının unutulmaması gerektiğinin altını çizen Tuba Sungur, “Özellikle poğaça ve börek gibi hamur işlerine yüklenilmemesi gerekiyor. Zira ramazan ayı boyunca küçülen mideye bir anda yüklenmek hem sindirim sistemi problemlerine hem de kan şekerinde ani yükselme ve dalgalanmalara yol açabilir. Kahvaltıda yumurta, peynir, yeşillik, domates, salatalık, zeytin veya ceviz ile tam tahıllı ekmeğe yer vererek sağlıklı ve dengeli beslenebilirsiniz.” sözünü kullandı.
Yeterli sıvı tüketin
Sıvı tüketimine dikkati çeken Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Sungur, “Gün içerisinde özellikle öğün aralarında ağırlıklı olacak şekilde toplamda 2-2,5 lt su tüketmeye özen gösterin. Yeterli su tüketmek hem bayram sonrası oluşabilecek ödemlerin vücuttan atılmasına hem de metabolizmanın hızlanmasına yardımcı olacaktır. Asitli ve şekerli içeceklerden uzak durulmalıdır. Bunların yerine şekersiz meyve kompostoları, süt, ayran ve maden suyu tüketebilirsiniz.” formunda konuştu.
Acıbadem Dr. Şinasi Can (Kadıköy) Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Sungur, tatlı tüketirken porsiyon denetiminin sağlanmasına dikkat çekti. Sungur şöyle devam etti:
“Tercihiniz öncelikle dondurma, sütlü yahut meyveli hafif tatlılardan yana olmalıdır. Şerbetli tatlı tüketimini önermesek de illaki istiyorsanız 1 küçük dilim baklava tüketebilirsiniz. Şerbetli tatlıları asitli içecekler ve meyve sularıyla değil ayran ile birlikte tüketirseniz kan şekerinizin dengelenmesine yardımcı olursunuz. Şayet tatlı tüketiminde porsiyon ölçünüz kaçtıysa akşam öğününde ve sonraki gün boyunca zerzevat ve protein yüklü beslenmeniz aldığınız kaloriyi dengelemenize yardımcı olacaktır.”
Beslenme düzeni oluştulması gerektiğini ifade eden Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Sungur, “Ramazanda ikiye düşen öğün sayısı bayramda da 2 ana öğün ile 1-2 orta öğün formunda devam edebilir. Doygunluğunuzu artırmak ve porsiyonları küçültebilmek için ana yemeklerin yanına bol bol salata ve yoğurt ekleyebilirsiniz. Sindirim sistemi rahatsızlıklarını önlemek için yemekleri yavaş yemek ve besinleri güzel çiğnemek çok kıymetli. 3 ana öğünlü beslenme nizamına geçmek için, öğün sayısı evvel orta öğünlerle artırılmalı. Böylelikle bedenin yeni beslenme nizamına ahenk sağlaması kolaylaşır.” diye konuştu.
Öğünlerinizi planlayın
Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Sungur bilhassa bayramda ana öğünlerin hafif tutulması gerektiğini belirterek “Yeterli ve istikrarlı bir öğünü, bir kase çorba yahut tam tahıllı ekmek, zeytinyağlı bir zerzevat yemeği, ızgara/haşlama yahut fırında pişmiş et/tavuk/balık, rengarenk sebzelerden oluşan bir salata ve yoğurt ile oluşturabilirsiniz. Gün içinde az ve sık beslenebilmek için orta öğünler atlanmamalıdır. Orta öğünlerde tercihiniz kefir/süt, meyveler ve kuruyemişler olabilir” dedi.
“Ramazan ayı boyunca uzun süreli açlık ile yavaşlayan metabolizmayı hızlandırmak için mutlaka fiziksel aktivite yapılması gerekiyor.” diyen Sungur, “Ramazan ayı boyunca uzun periyodik açlık ile yavaşlayan metabolizmayı hızlandırmak için kesinlikle fizikî aktivite yapılması gerekiyor. Günde 30 dakika yahut haftada 3 gün 45-50 dakika yürüyüş yaparak ya da meskende 20-30 dakika idman ile hem metabolizmanızı hızlandırabilir hem de aldığınız fazla kalorileri dengeleyebilir böylelikle kilo denetimi sağlayabilirsiniz. İdman yapmaya vaktiniz yoksa bile kısa aralıklarda otomobil kullanmak yerine yürümeyi ve asansöre binmek yerine merdiven çıkmayı tercih ederek günlük hareketinizi artırabilirsiniz.” sözlerine yer verdi.
Hibya Haber Ajansı