Berberlere gelen zam sonrası ilk nabız yoklaması: “Söylerken üzülüyorum ama mecburuz…”

Yakın zamanda Sakarya’nın en tartışılan gündemi, hiç şüphesiz berberlere gelen zamlar oldu. Yüzde doksan olarak açıklanan zam kararı sonrası, sosyal medya ve sokakta tepkilere neden oldu. Firtinahaber.com editörleri Ahmet Faruk İnan ve Bahadır Ulukaya, konuyu muhataplarına sordu. Berber Esnafı Cemal Erdoğan da açıklamalarıyla tartışmalara son noktayı koydu…

FIRTINA HABER / ÖZEL

Gerçekleştirilen zammın enflasyon sebebiyle ortaya çıktığını anlatan Erdoğan, “Ben matematiksel bakarım olaya. Geçen sene asgari ücret 2 bin 800 lira iken 85 liraydı saç sakal kesimi. Şimdi 8 bin 500 lira. Saç-sakal kesiminin 160 lira olması gayet normal. Koli bazında 8 buçuk liraya aldığımız sprey şu an 60 lira. Şu dükkanda gördüğünüz her şey, yüzde 300-400 zamlandı. Eleman maliyetlerini falan saymıyorum bile. Karara olumlu bakıyorum. Mantıklı. Yapacak başka bir şey yok” ifadelerini kullandı.

“Söylerken üzülüyorum ama mecburuz”Erdoğan, bu zammın sigaraya yapılan zamma benzediğini anlatarak, “İlk bir iki ay insanlar tepki verir, ondan sonra her şey normale döner. Çünkü giderlerimiz haddinden fazla. Benim kirama yüzde yüz zam gelmiş. Alt limitten olan her şey maddi anlamda lükse girmiş. Biz bu parayı alırsak, evimize ekmek götüremeyiz. Bunu söylerken üzülüyorum ama buna mecbur kalıyoruz. Durum bu” diye konuştu.“Almazsak evimize ekmek götüremeyiz”Devletin de kendilerine maddi anlamda önemli katkılar sağladığının altını çizen Erdoğan, “Sosyal medyada böyle tepkiler var ama insanlar bize geldiği zaman ‘Bu parayı almazsanız sizin de işlerinizin kötüye gideceğini biliyoruz’ diyorlar” dedi.

İfadelerinde artan kira maliyetlerine değinen Erdoğan, “Çevremdeki esnaf arkadaşlardan biliyorum. 30 bin 35 bin 40 bin liradan, bölgesine göre 70 bin lira kira veren esnaf arkadaşlarımız var. Bunun gibi bir sürü olayımız var. Devletimiz Allah razı olsun bize desteğini veriyor ama bu paraları da almaya mecburuz. Almazsak, evimize ekmek götüremeyiz” ifadelerini kullandı.“Yıllarca hiç kimse Pazar günü üst üste çalışmazBerberlerle ilgili bir diğer tartışılan konuya da değinen Erdoğan, kuaförlerin Pazar günü kapalı kalmasını şahsen desteklediklerini söyleyerek; “Asosyal bir meslek olduğu için bizim mesleğimiz, en büyük sıkıntısı ailede başlıyor. Mesleği öğrenip dükkan açan bir berber, hafta sonları dükkana kapandığı zaman ailevi sorunları beraberinde getiriyor. Hiç kimse yıllarca Pazar günü üst üste çalışmaz” diye konuştu.

“Etin Nusret’i varsa…”Sosyal medya pazarlamalarını berberlerin de kullanmaya başladığını anlatan Erdoğan, “Duyuyoruz; 3 bin liraya, 5 bin liraya saç kesimleri yapanlar var. Biz buna saygı duyuyoruz. Niye etin bir Nusret’i var. Berberin de markaları vardır. Parisli Cemil, Erdem Kramer, Moss… bunlar Türkiye’deki ilk unisex berberler” ifadelerini kullandı.

Referans: Firtinahaber.com

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.