Indiana Üniversitesi Halk Sıhhati Okulu-Bloomington’daki araştırmacılar tarafından yapılan yeni bir çalışma1, olağanda kuruyemiş yemeyen çocuk ve yetişkinlerin beslenme tertibine 25-30 gram (ya da bir avuç) ceviz eklenmesinin diyet kalitesini ve halk sıhhati açısından ehemmiyet taşıyan ve az tüketilen kimi besin hususlarının alımını artırdığını ortaya koydu.
Tutarlı ispatlar, cevizin atıştırmalık olarak ya da bir öğün içinde güzel bir beslenme sağlayabileceğini ve ömür uzunluğu sağlıklı bir diyetin modülü olabileceğini gösteriyor.1,2
Çalışmanın baş araştırmacısı ve Indiana Üniversitesi Halk Sıhhati Okulu-Bloomington’da Kıdemli Beslenme Öğretim Vazifelisi olan Dr. Thiagarajah, “Kuruyemiş tüketimi halihazırda Amerikalılar İçin Beslenme Rehberi’nde sağlıklı beslenme tertibinin bir modülü olarak teşvik edilmesine karşın, tüketiciler ekseriyetle tam tahıllar, meyve ve sebzelerle birlikte kuruyemişi de gereğince tüketmiyor” dedi.
Thiagarajah, ayrıyeten ceviz üzere besleyici besinlerin istikrarlı beslenmenin bir kesimi olarak gereğince tüketilmemesi besin yetersizliklerine yol açabileceğini ve beslenme sistemine eklendiğinde, cevizin tüm aile için beslenmede kazanımlara yol açacağını vurguladı.
Ebeveynler ve veliler için, çocukların ve ergenlerin muhtaçlık duydukları tüm besin hususlarını almalarını sağlamak sıkıntı olabilir.3 Bu çalışma, hem çocukların hem de yetişkinlerin tipik diyetini inceleyen ve diyete kolay bir ceviz eğinin daha düzgün bir beslenme durumuna ulaşmaya nasıl yardımcı olabileceğinin simülasyonunu yapan az sayıdaki çalışmadan biridir. Atıştırmalıklara ve yemeklere cevizi dahil etmek, yetişkinler ve çocuklar için diyetlerinin bir modülü olarak değerlendirebilecekleri kolay bir seçenek olabilir.�
Çalışma hakkında genel bilgiler
Şu anda kabuklu yemiş tüketmeyen yaklaşık 8.000 Amerikalının tipik günlük diyetine 25-30 gram ceviz eklendiğinde neler olacağını görmek için gelişmiş istatistiksel modelleme teknikleri kullanıldı.
Katılımcıların sıhhat ve beslenme bilgileri, Amerika Birleşik Devletleri’nde yaşayan insanların ulusal olarak temsil edildiği, kesitsel bir anket olan Ulusal Sıhhat ve Beslenme İnceleme Anketi’nden (NHANES) elde edildi. Bu bilgiler, yaş kümesi (4-8 yaş, 9-13 yaş, 14-18 yaş, 19-50 yaş, 51-70 yaş, 71 yaş ve üzeri) ve cinsiyete nazaran tahlil edildi.
Dr. Thiagarajah, “Öncelikle, tipik Amerikan beslenme nizamına bir avuç ceviz eklemenin potasyum, besinsel lif ve magnezyum dahil olmak üzere 2020-2025 ABD Amerikalılar için Beslenme Kılavuzları’nda belirlenen halk sıhhati açısından kaygı verici besin hususlarının alımını nasıl değiştirebileceğini görmek istedik” dedi.
Araştırmacılar, daha sonra 2015 Sağlıklı Beslenme Endeksi’ni (HEI-2015) kullanarak, 25-30 gram ceviz eklenmiş ve eklenmemiş beslenme tertiplerinin kalitesini kıymetlendirdi.
Sonuçların özeti
Amerikalıların tipik diyetlerine 25-30 gram ceviz eklenerek, aşağıda Tablo 1’de belirtilen sonuçlara ulaşıldı.
Tablo 1. Amerikalıların tipik diyetlerine 25-30 gram ceviz eklenerek ulaşılan sonuçların özeti�
Öğe
Sonuç
Sağlıklı Beslenme Endeksi (örneğin Diyet Kalitesi)
2020 Amerikalılar için Beslenme Kılavuzu’ndan Halk Sıhhati Açısından Kıymetli Besin Maddeleri
Diğer Besin Maddeleri
�
Dr. Thiagarajah, “Bu bir müdahale ya da beslenme çalışması değildi, ancak bu araştırmanın bir kesimi olarak yapılan modelleme; genel sıhhat üzerinde manalı tesirleri olabilecek, genel halk için kapsamlı diyet tesirlerini değerlendirmemize imkan tanıdığı için son derece önemli” dedi.
Çalışmada modelleme yapmak için bireylerin kendi bildirdikleri 24 saatlik beslenme nizamı hatırlama datalarının kullanılması ve besin alımındaki büyük günlük varyasyonlar nedeniyle bu dataların ölçüm yanlışına tabi olması, çalışmanın kısıtları ortasında yer alıyor.
Ayrıca bu çalışma yalnızca ceviz tüketmeyen tüketicilerin diyetine ceviz eklenmesinin nasıl etkilenebileceğini açıklamak için kullanılabilir (n=7.757). Hiç ceviz tüketmeyen bireylerin çoğunluğu daha genç, Hispanik ya da siyah ve yıllık hane gelirleri 20.000 doların altında.
Bu modelleme çalışması ceviz tüketiminin potansiyel olumlu beslenme tesirini ortaya koyarken, bu sonuçları doğrulamak için daha fazla gözlemsel çalışmaya ya da güzel tasarlanmış randomize klinik çalışmalara gereksinim var.�
Günlük beslenme nizamına 25-30 gram ceviz eklemek üzere kolay bir strateji, her yaştan insan için beslenme kalitesini artırmaya yönelik bir tahlil olabilir. Bu modelleme çalışması, ceviz üzere besin açısından ağır besinlerle yapılan küçük diyet değişikliklerinin besin alımı ve diyet kalitesi üzerinde kıymetli yararları olabileceğini açıkça göstermektedir.