GündemHaber Girişi : 08 Mart 2023 13:04

Beyaz Saray’dan Tek Çin politikasına saygı açıklaması

Beyaz Saray’dan Tek Çin politikasına saygı açıklaması

Çin Dışişleri Bakanı Qin Gang, dün gazetecilerin sorularını yanıtladı ve Çin-ABD münasebetlerine değindi.

Beyaz Saray Basın Sekreteri Karine Jean-Pierre, çabucak akabinde yaptığı açıklamada, ABD Lideri Joe Biden’in Çin’e karşı tavrının değişmediğini ve ABD’nin Çin ile çatışma peşinde koşmadığını kaydetti.

Karine Jean-Pierre, dün düzenlenen basın toplantısında, ABD’nin çıkarlarını savunacaklarını lakin ABD’nin tıpkı vakitte açık irtibat kanallarını sürdürme ve Çin-ABD münasebetlerini yönetmeye devam etme gereksinimi olduğunu tabir etti.

Öte yandan Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Sözcüsü John Kirby de ABD’nin Çin ile çatışmaktansa rekabet etmeye çalıştığını ve Tek Çin siyasetine hürmet duyduklarını yineledi. John Kirby, tıpkı vakitte “Taiwan ile ilgili statükonun değiştiğini” görmek istemediklerini vurguladı.





Dün düzenlenen basın toplantısında, ABD ile ilgilere değinen Qin Gang, ABD’nin Çin algısı ve konumlandırmasında önemli bir sapma olduğunu, Amerikan idarelerinin Çin’i en değerli rakip ve en önemli jeopolitik meydan okuma olarak gördüğünü söyledi. Qin, tüm bu yanlış algılamaların ABD’nin Çin siyasetinin büsbütün rasyonel ve sağlıklı yörüngeden sapmasına neden olduğuna işaret etti.

Çin’in iki halkın temel çıkarları ve hatta insanlığın geleceği üzerine oynanan bir kumar manasındaki bu türlü bir rekabete olağan ki kararlılıkla karşı çıktığını vurgulayan Dışişleri Bakanı Qin, dizginleme ve baskının ABD’yi büyük yapmayacağı üzere, Çin’in yükselişini de durduramayacağını tabir etti.

Taiwan sorunuyla ilgili soruyu yanıtlayan Qin Gang, Taiwan probleminin Çin’in çekirdek çıkarlarının merkezi ve Çin-ABD ilgisinin temeli ve aşılmaması gereken bir kırmızı çizgi olduğuna dikkat çekdi. Taiwan probleminin oluşumunda ABD’nin sorumluluğu olduğuna işaret eden Qin Gang, ABD’nin Çin’in içişlerine karışmamasını istediklerini lisana getirdi.

Qin Gang, “Taiwan bağımsızlığı” ayrılıkçılığının Taiwan Boğazı’nın barışı ve istikrarıyla bağdaşmadığını ve şayet Taiwan sorunu yeterli çözülemezse Çin ile ABD ortasındaki münasebetlerin de sarsılacağını belirtti.

Kaynak: Çin Milletlerarası Radyosu
Hibya Haber Ajansı