Lise öğrencilerine yönelik düzenlenen Kansere Karşı Şuurlu Adımlar isimli seminere konuşmacı olarak katılan Kanser Vakfı Mütevelli Heyet Lideri Prof. Dr. Deniz Arslan; kanser hastalığı, tedavi sistemleri ve erken teşhisin kıymetine dikkat çekti.
Arslan, kanser hastalıklarının önlenmesinde tarama sıklığının değerli olduğunu belirterek, “Ailede kanser hastası olan varsa tarama sıklığına dikkat ederek denetimlerimizi yaptırmalıyız. Bu hastalığa yakalanmamak için sağlıklı beslenme ve tertipli hayat en değerli ilacımız. Tütün eserleri, alkol, nargile, elektronik sigaranın yanı sıra fast food üzere paketlenmiş ve işlenmiş eserlerden de uzak durarak sağlıklı beslenmeliyiz. Bilhassa gençlerin bu bahislere dikkat etmesi gerekiyor zira telefonu elimizi aldığımızda ne yediğimize ne de içtiğimize dikkat ediyoruz” diye konuştu.
“Akciğer kanseri en çok rastlanılan kanser türü”
Erkek ve bayanlarda akciğer kanserinin en çok rastlanılan kanser çeşidi olduğunu söz eden Arslan, “Bol su, tam tahıllı besinler ve baklagiller tüketmek çok değerli. Dünyadaki kanserlere baktığımızda her yıl yaklaşık 20 milyon bireye kanser teşhis konulduğunu, 10 milyon kişinin de vefat ettiğini görüyoruz. Türkiye’de ise her yıl 230 bin civarında yeni kanser teşhisi konulurken bunun 130 bini vefat ediyor. Toplumumuzu bilinçlendirirsek bu kayıplarımızı önleyebiliriz” dedi.
“Sağlıklı bir toplum oluşturabilmek için bu eğitimleri bu yaşta vermeliyiz”
Beylikdüzü Belediyesi Sıhhat İşleri Müdürü Mehmet Esmer ise “Kanserin önlenebilir bir hastalık olduğu, erken teşhisin tedavide ne kadar kıymetli olduğu vurgulandı. Çocuklar bizim geleceğimiz. Biz bu kapsamda okullara giderek tarama testleri yapıyoruz. Tıpkı vakitte bu farkındalık çalışmalarıyla eğitim seminerleri düzenleyerek çocuklarımızı bu hastalıklardan uzak tutmaya çalışıyoruz. Bilhassa kansere neden olacak çevresel etkenleri bilmemiz gerekiyor. Sağlıklı bir toplum oluşturabilmek için bu üzere eğitimleri bu yaşta vermeliyiz” halinde konuştu.
Hibya Haber Ajansı