MagazinHaber Girişi : 13 Ocak 2022 18:05

Bir Odaya Girdiğimizde Ne Yapacağımızı Neden Unuturuz?

Bir Odaya Girdiğimizde Ne Yapacağımızı Neden Unuturuz?

Bir odaya girdiğinizde aniden ne yapacağınızı hiç unuttunuz mu? Ya da buzdolabının kapağını açtığınızda ne almanız gerektiğini?

Aslında bu gibi durumlarda unutkanlık yaşamamızın bir adı var: Doorway Effect ya da Kapı Eşiği Etkisi.

Merak etmeyin bu bir hastalık değil.

Bilim insanlarına göre; bir mekandan başka bir mekana geçince unutkanlık yaşama durumunun sebebi, beynin girdiği yeni mekana adapte olmaya çalışırken diğer komutları unutması. Mekan değiştirdiğimizde, beynimiz ortama uyum sürecini yeniden kalibre etmek için belli bir süreye ihtiyaç duyuyor ve bu süre normalde bizim fark edemeyeceğimiz kadar kısa sürüyor.

2011 yılında yapılan bir deneyde deneklerin sanal bir binada dolaşıp eşya toplayarak oyunu bitirmesi istendi. Yapılan deneyde denekler  bir kapı veya dolap gibi bir engel ile karşılaştığında unutma olayı daha fazla oldu. Aynı mesafeyi kapıdan geçerek değil, odanın içinde farklı bir yere doğru kat ettiklerinde ise daha az unutkanlık yaşandı.

Yaşanılan bu unutkanlık mesafeden ziyade karşılaşılan engellerle alakalı. Beynimiz olayları ve düşüncelerimizi ayrı ayrı sınıflandırarak; onlarla meydana geldikleri çevre arasında bağlantı kuruyor.

 
 

Bu etkinin varlığı kanıtlanmış olsa da bilim insanları henüz sebebini anlayabilmiş değil ancak iki teori var. İlk teoriye göre bu durum genetik hafızayla aktarılmış. İkinci teoriye göreyse; beyin içinde bulunduğu ortama odaklanmak amacıyla, geçmişe dair mekansal bilgileri gereksiz görerek bellekte geriye itiyor. Biz de bu tür durumları hatırlamakta güçlük çekiyoruz.