BİSMİLLAHİRRAHMANİRRAHİM İLE BAŞLAMAK

Hem Rahman ve hem de Rahim olan Allah’ın adıyla başlıyorum.

 

Bismillah her hayrın başıdır ve hayırlı bir işe başlamanın başıdır. Bu vesileyle ben de evvela Bismillah diyerek bir yola çıkıyorum. Kendi aklım, ilmim ve zekâma itimat etmeden önce Allah’ın yardım ve inayetinden istimdat ederek, yardım dileyerek zihinleri bulandıracak batıl söz ve ifadelerden Allah’a sığınıyorum. Bu istikamette hak ve hakikat namına sarf edilen sözlerimin doğrusunun alınarak varsa yanlışımın düzeltilerek şahsıma iade edilmesini muhataplarımdan istirham ediyorum.

 

Bismillah; Hayra açılan ve çıkılan yolun yolcusunun silahı ve mühimmatı, korku ve endişeden emin olduğu berat biletidir.

 

Şifreli kapılar ardına saklanmış ve kilitlenmiş sonsuz hayırlar ve nimetlerle yüklü gizli hazinelerin kapılarının şifrelerini çözen anahtardır.

 

Hedefe varmak için çıkılan en zorlu yolların yolcusunu, karmaşık ihtimaller arasında şaşkınlık korku ve endişeden emin kılan yed-i emin koruyucudur.

 

Tam bir teslimiyet ve iman ile Bismillah diyen bir mü’minin üzerine bütün kâinat düşman olup gelse muhtemel ki onu korkutamayacağı ve önünde duramayacağı büyük bir hakikatin adıdır.

 

Bütün mahlûkatın, İslâmî literatürde Şeriat-ı Fıtriye’ye, bugünün tabiriyle tabiat kanunlarına bilerek ya da bilmeyerek tabi olarak haliyle ve diliyle Bismillah dediğini kâinatın nizamı ve intizamını aklen ve ilmen, kalben, ruhen ve vicdanen veya bütün hissiyatıyla birlikte görerek, hissederek anlamanın ve kabul etmenin tasdikidir.

 

Bismillah her hayrın başıdır. Muhalif manası ile başında Bismillah zikredilmeyen hiçbir işte hayır yoktur. Ayrıca bir müslümanın haram bir fiili haram olduğunu bilerek işlemesi zaten düşünülemez. Şayet şeytanın ve nefsinin tazyikiyle hataya düştü ve nefsine tabi oldu, nefsine zulmetti. Böyle olduğu halde, mesela şarap içmek, hırsızlık, yalan, zina vs. gibi haram olan bir fiili işlerken Bismillah diyerek Allah’ın haram kıldığı bir işe başlayamaz ve Bismillah demekle de haram bir fiil helal olmaz. Bilakis kasıtlı olarak Allah’ın adını zikrederek haram bir fiili işleyen kimse hafazanallah Allah’ın varlığını ve kudretini hafife almış, emir ve hükümleri ile alay etmiş olur. Böyle bir durumda olan bir kimsenin, İmam-ı Azam Ebu Hanife’ye göre imanı tehlikeye girer hatta küfre düşer ve dinden çıkar.

 

Bismillah bir işe başlamanın adıdır. Evet, imkân ve vücut dairesinde bir şey vücuda gelmişse orada Bismillah vardır. Her şey kendi lisan-ı haliyle (hal diliyle) Bismillah diyor olmakla birlikte, cüz-i irade sahibi olan insan şuurlu olarak lisanıyla da Bismillah diyerek, halini diline, dilini haline şahit ederek imanını teyit ve tasdik eder.

 

Ticarette alışveriş yaparken, ticarethanenin kapısını sabah açarken, bir eşikten adım atarken, alırken ya da verirken evvela Bismillah demeli. Verirken kasıtlı olarak Bismillah demeyenlerden almamalı. Şayet almak mecburiyeti varsa alan kişi bismillah demeli ve öyle almalı.

 

Kur’an meallerinde kısaca esirgeyen ve bağışlayan Allah’ın adıyla diye geçiştirilerek çevrilen Bismillahirrahmanirrahim hem bir kelimedir, hem bir cümledir hem de kâinat kadar büyük bir manayı ve hakikati ifade eden tıpkı ENE yani benlik gibi (bu konuya fırsat olursa daha sonra değinilebilir) ardına sayısız gizli hazinelerin saklandığı kapıların anahtarıdır.

 

Hem Rahman hem de Rahim olan Allah’ın bu isimleri sadece esirgeyen ve bağışlayan diyerek geçiştirilecek kadar haşa basit olmayıp, belki binlerce manasından sadece bir küçük manasını ifade eder. Bilakis bu isimler hususi olarak üstünde durulup tefekkür edilecek dünya ve ahiretin mana ve mahiyetini anlamamıza yardımcı olacak en büyük hakikatlerin giriş kapısıdır. Bismillah üzerine sayfalar dolusu söz söylenebilir. Lakin daha fazla teferruata girmeden şimdilik bu kadarlık kelam ile iktifa ediyorum.

 "Allah her türlü noksan ve kusurdan münezzehtir. Mutlak ilim ve hikmet sahibi, Alîm ve Hakîm olan ancak O’dur" 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Kaan başer 28 Nisan 2024 20:00

    Yolun bahtin açik olsun basarilar dilerim

  • Arif S. 26 Nisan 2024 13:13

    Hayırlı olsun

  • Mücahit 26 Nisan 2024 10:12

    Maşallah

  • Serdar YILDIRIM 26 Nisan 2024 00:42

    Çok anlamlı bir yazı olmuş, kalemine yüreğine sağlık Adnan Bey.

  • CS 25 Nisan 2024 22:58

    Hayırlı olsun.

  • Nizamettin Aslan 25 Nisan 2024 22:51

    Hayırlı olsun, Rabbim muvaffak kılsın kardeşim, bizlerin, ilminizden ve bilgi birikiminizden istifade edebilmemiz için güzel bir sayfa açmışsınız, Allah bu imkanı verenlerden razı olsun

  • Sevinç Keskin 25 Nisan 2024 22:09

    Hayırlı olsun tebrik ederim...

  • Emel Sayın 25 Nisan 2024 20:02

    Allah kalemine kuvvet versin.Hayırlı olsun.

  • Köksal Atılgan 25 Nisan 2024 18:35

    Allah muvaffak etsin. Güzel bir giriş olmuş. Hayırlı olur ve hayırla devam eder inşallah.

  • Aydın Alçık 25 Nisan 2024 18:21

    Kalemine sağlık, Allah hayırlı etsin.

  • Sevtap Yeşilırmak 25 Nisan 2024 17:26

    Helal bir işe başladığımızda Rabb'imizi analım ki işimiz hayırlı ve bereketli olsun. Rahman ve Rahim olan Rabb'im, biz kullarına acısın ve bizleri bağışlasın. Elinize sağlık Muhterem. Yazılarınızın devamını bekliyoruz.

  • Veyis tuncer 25 Nisan 2024 15:32

    Kardeşim senin adına çok sevindim. Allah hayırlı ve uğurlu eylesin.. Yazı konusunda güzel başlamışsın hayrı ile devam eder inşallah.

  • Metin şehitoğlu 25 Nisan 2024 15:09

    Musa aleyhisselamin: "Rabbim! Göğsümü genişlet, işimi kolaylaştır, dilimin düğümünü çöz ki sözümü iyi anlasınlar. Ailemden kardeşim Harun'u bana vezir yap, beni onunla destekle, onu görevimde ortak kıl ki Seni daha çok tesbih edelim ve çokça analım. Şüphesiz Sen bizi görmektesin" dedi. Rabbim sozunuze tesir versin

  • Saim Gökdağ 25 Nisan 2024 14:14

    Allah razı olsun Hayat bu nevi gayretlerle kıymetlendirsin tebrik ederim

  • Ali Şahin / Ankara 25 Nisan 2024 14:13

    Hayırlı uğurlu olsu.n. Allah kalemize ve kelamınıza kuvvet versin.