GündemHaber Girişi : 28 Mart 2023 14:20

BMGK, Kuzey Akım patlamalarına dair soruşturma kararı için çekimser kaldı

BMGK, Kuzey Akım patlamalarına dair soruşturma kararı için çekimser kaldı

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi(BMGK),BM’nin Kuzey Akım doğal gaz boru sınırındaki patlama ile ilgili memleketler arası soruşturmasını ilerletmesi için Rusya’nın sunduğu karar taslağını kabul etmedi.

Karar taslağı, üç ülke tarafından desteklenirken, sıfır karşı oy ve 12 çekimser oy aldı. Bu nedenle, onay için gerekli olan 9 oy alınamadı. Dayanak oyu veren ülkeler ortasında Rusya, Çin ve Brezilya yer alırken, Arnavutluk, İngiltere, Gabon, Gana, Malta, Mozambik, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE),ABD, Fransa, İsviçre, Ekvador ve Japonya çekimser kaldı. Ayrıyeten, Belarus, Venezuela, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti (Kuzey Kore),Nikaragua, Suriye ve Eritre de karar taslağını ortak sunan ülkeler ortasındaydı. Fakat, bu ülkeler BMGK üyesi olmadığı için oylamaya katılamadı.

Çin’in BM Daimi Temsilci Yardımcısı Geng Shuang, toplantıya katıldı ve Kuzey Akım hadisesine yönelik objektif, tarafsız ve profesyonel bir soruşturmanın başlatılması, soruşturma sonucunun bir an evvel açıklanması ve sorumlulardan hesap sorulmasının her ülkenin çıkarı ve telaşını yakından ilgilendirdiğini tabir etti.

Geng Shuang, geçen yıl eylül ayında Kuzey Akım boru sınırındaki patlamaların akabinde Çin dahil olmak üzere birçok BMGK üyesinin, patlamaların global güç arzı, ekolojik etraf ve nakliye güvenliği üzerindeki büyük olumsuz tesirinden telaş duyduğunu belirttiğini kaydetti. Geng Shuang, bu hain sabotaj aksiyonunun sırf Avrupa’yı değil, tıpkı vakitte global milletlerarası altyapının güvenliğini de ilgilendirdiğine dikkat çekti.





Geng Shuang, olayı soruşturmak üzere bağımsız bir soruşturma komitesi kurmak için BM’yi yetkilendirmeyi desteklediklerini lakin BMGK’nin kelam konusu karar taslağını onaylamamasından ıstırap duyduklarını kelamlarına ekledi.

Geng Shuang, BMGK üyelerinin milletlerarası soruşturma yetkilendirme konusunda muahedeye varamamasına karşın tüm tarafların gerçeği açıklığa kavuşturması ve faillerin bir an evvel adalete teslim edilmesini desteklediğini vurguladı.

Geng Shuang, soruşturma yürüten birtakım ülkelerin ivedilik hissini artırması, soruşturmanın ilerlemesini vaktinde ve nizamlı bir halde BMGK’ne bildirmesi ve soruşturma sonucunu bir an evvel duyurmasını beklediklerini lisana getirdi.

Geng Shuang ayrıyeten BMGK’nin patlama olayına dikkat etmeye devam etmesi, sistemli olarak brifingler vermesi, gerekli tedbirleri alması ve memleketler arası barışı ve güvenliği müdafaa sorumluğunu ciddiyetle üstlenmesi gerektiğini belirtti.

RIA Novosti ve RT’da yer alan habere nazaran, Rusya Dışişleri Bakanlığı Ekonomik İşbirliği Dairesi Lideri Dmitri Birichevsky, Kuzey Akım doğal gaz boru sınırındaki patlamalardan kaynaklanan kayıplar için tazminat talebinde bulunabileceklerini açıkladı. Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, tazminat talebinin “makul” olduğunu tabir etti.

Kaynak: Çin Milletlerarası Radyosu
Hibya Haber Ajansı