DünyaHaber Girişi : 30 Mart 2023 14:38

Boao’da küresel serbest ticaret bölge ortaklık girişimi başlatıldı

Boao’da küresel serbest ticaret bölge ortaklık girişimi başlatıldı

Söz konusu teşebbüs aralarında  Çin, Güney Kore, Kamboçya, Malezya ve Fildişi Kıyısı üzere ülkelerden 20’yi aşkın sayıda özgür ticaret bölgesi tarafından gerçekleştirildi. Bu bağlamda, aşağıdaki  noktaları kapsayan beş teklif sunuldu:

1. Havacılık ve denizcilik şebekelerinde, lojistikte, hudut ötesi e-ticarette iş birliğinin güçlendirilmesi,
2. Sanayi parklarında sınır ötesi ve bölgeler ortası işbirliğinin yürütülmesi,
3. Dijital iktisatta ve yeşil iktisatta milletlerarası işbirliğinin teşviki,
4. Birbirinin faydalı tecrübelerinden ve düzgün uygulamalarından ders çıkarma,
5. Pragmatik ve tesirli bir çalışma sisteminin oluşturulmasını destekleme.

Söz konusu teşebbüs Global Özgür Ticaret Limanları Geliştirme Forumu sırasında lanse edildi. Bu forum, 28 – 31 Mart günleri ortasında düzenlenen Asya için Boao Forumunun 2023 Yılı Konferansı’nın kıymetli etkinliklerinden birini oluşturuyor. Hainan eyaletinin Siyasal İstişare Şurası Lideri Li Rongcan forumda, Hainan’ın açılımın daha geniş, daha derin ve daha kapsamlı bir modelini yaratacağını belirtti ve kelamlarına, eyaletin kurumsal açılımı genişletmek için memleketler arası kural ve yönetişim ile ahenk sağlayacağını ekledi.

Kamboçya Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Sok Sopheak da foruma ülkesinin atacağı adımları açıkladı ve bu çerçevede önümüzdeki iki yıl için birçok projenin uygulanacağını; bu ortada yeni bir havaalanı inşa ettiklerini ve buradan Hainan’a uçuş rotası tesis edeceklerini söyledi.�

Kaynak: Çin Milletlerarası Radyosu
Hibya Haber Ajansı