Kültür ve SanatHaber Girişi : 09 Kasım 2023 13:38

Bolu’da gezilecek yerler, Bolu’da ne yapılır, ne yenir? Bolu’nun doğal güzellikleri

Bolu’da gezilecek yerler, Bolu’da ne yapılır, ne yenir? Bolu’nun doğal güzellikleri

Batı Karadeniz bölümünde yer alan Bolu, doğal güzellikleriyle ünlü olan bir şehir. Her mevsimde farklı bir güzellik sunan bu şehir, tarihi zenginlikleri ve lezzetli mutfağıyla da öne çıkıyor. Doğa ile iç içe r bir hafta sonu kaçamağı için; İstanbul, Bursa, Eskişehir ya da Ankara’dan Bolu’ya gelebilir, şehrin gürültüsünden ve tüm haftanın yoğunluğu çıkarabilirsiniz. Peki, Bolu’da gezilecek yerler nelerdir, Bolu’da ne yapılır, Bolu’nun doğal güzellikleri nelerdir, Bolu’ya ne zaman gidilmeli?

boluda gezilecek yerler

Bolu’da gezilecek yerler nelerdir?

  • Abant Gölü ve Tabiat Parkı
  • Yedigöller Milli Parkı
  • Gölcük Tabiat Parkı
  • Sülüklü Göl
  • Çubuk Gölü
  • Sünnet Gölü
  • Seben Gölü
  • Göksu Tabiat Parkı ve Aladağ Göleti
  • Akkaya Travertenleri
  • Kartalkaya Kayak Merkezi
  • Esentepe (Arkut Dağı) Kayak Merkezi
  • Bolu Kaplıcaları
  • Bolu Yaylaları
  • Bolu Müzesi
  • Mudurnu Evleri
  • Göynük Evleri
  • Seben Kaya Evleri
  • Göynük Zafer Kulesi
  • Akşemseddin Türbesi
  • Gerede Asar Kalesi
  • Gerede Keçi Kalesi
  • Bolu’nun Hanları ve Hamamları
boluda ne yenir

Bolu’da ne yenir | Bolu ne yemeği meşhur?

Ovmaç çorbası

Kış aylarında tüketilen ovmaç çorbası, nohut ve hamur parçalarının karışımından oluşur.
Abant kebabı: Bu kebap, kızarmış ekmeğin patlıcan, et ve kaşar peyniri ile birlikte sunulmasıyla hazırlanır.

Mengen pilavı

Mengen pilavı, badem ve kavrulmuş mantar ile hazırlanan bir pilav çeşididir.
Paşa pilavı: Patates, haşlanmış yumurta ve soğan ile hazırlanan paşa pilavında, bulgur ve pirinç kullanılmaz.

Kaldırık dolması

Genelde mısır unu ile hazırlanan kaldırık dolması, soğan ve sarımsaklı harç ile doldurulur. Sarımsaklı yoğurtla birlikte servis edilir.

Keş

Aslında bir peynir çeşidi olan keş, tuz ve yoğurt ile yapılır. Çökeleğe benzeyen bu peynir, tuzlu ve serttir.

Kedi batmaz

Tereyağında pişirilen kaz ciğerinin hamur haline getirilmesiyle yapılır. Kedi batmaz, keş peyniri ile servis edilir.

Bakla çullaması

Ayıklanmış bakla ve kuşbaşı et ile hazırlanan bakla çullaması, tereyağı ve soğanla zenginleştirilir.
Patatesli köy ekmeği: Odun fırınında pişen patatesli köy ekmeği, Bolu’nun hemen hemen birçok fırınında bu ekmeği bulabilir.

Çantıklı pide

Ramazan ayının vazgeçilmezi olan çantıklı pide, hamurun kıyma ve domatesle zenginleştirilmesiyle hazırlanır.

boluda nerede kalınır

Bolu’da nerede kalınır?

Bolu, doğal güzellikleri, tarihi ve kültürel zenginlikleri ile her yıl yerli ve yabancı turistleri ağırlayan önemli bir turizm merkezidir. Bolu’da konaklama seçenekleri oldukça çeşitlidir.

Oteller

Bolu’da her bütçeye uygun otel bulmak mümkündür. Şehir merkezinde, Abant’ta ve Kartalkaya’da bulunan oteller, en popüler konaklama seçenekleri arasında yer alır.

Pansiyonlar

Bolu’da uygun fiyatlı konaklama seçenekleri sunan pansiyonlar da bulunur. Özellikle Abant ve Kartalkaya’da bulunan pansiyonlar, doğa ile iç içe bir tatil yapmak isteyenler için ideal.

Apart oteller

Bolu’da kendi mutfağını kullanabileceğiniz apart oteller de mevcut. Bu oteller, özellikle aileler ve uzun süreli konaklamalarda tercih edilir.

Kamp alanları

Bolu’da doğa ile iç içe bir tatil yapmak isteyenler için kamp alanları da vardır. Yedigöller Milli Parkı, Abant Gölü ve Gölcük Tabiat Parkı gibi doğal güzelliklere yakın kamp alanları, doğaseverler için idealdir.

Bolu’da konaklama için dikkat edilmesi gerekenler

  1. Bolu, özellikle yaz aylarında oldukça yoğun bir şehirdir. Bu nedenle, seyahatinizi planlarken, konaklamanızı önceden rezerve etmenizi tavsiye ederiz.
  2. Bolu’da konaklama fiyatları, sezona ve konaklama tesisinin konumuna göre değişiklik göstermektedir.
  3. Bolu’da konaklama için tercih ettiğiniz tesisin, aradığınız özelliklere sahip olduğundan emin olun.
boluda ne yapılır

Bolu’da ne yapılır?

Bolu’da yapılacak aktiviteler arasında doğa yürüyüşü, kamp, piknik, balıkçılık, kayak, snowboard, bisiklet, ATV turları, rafting, doğa fotoğrafçılığı gibi seçenekler yer alır.
Bolu’nun tarihi yerlerini ve doğal yerlerini gezebilirsiniz. Han ve hamamlarına uğrayabilirsiniz. Yöresel lezzetlerini tadabilirsiniz. Bolu’da kafa dinlemek için göl kenarlarında kamp yapabilirsiniz.

Bolu İl Merkezine göre; Dörtdivan, Yeniçağa ve Gerede İlçeleri doğuda, Mengen kuzeydoğuda, Göynük ve Mudurnu İlçeleri güneybatıda, Seben ve Kıbrıscık İlçeleri ise güneyde yer almaktadır. Bolu’nun, batısında Düzce ve Sakarya, güneybatısında Bilecik ve Eskişehir, güneyinde Ankara, doğusunda Çankırı, kuzeyinde Zonguldak ve kuzey doğusunda Karabük İlleri yer alır.

Bolu hangi şehre yakın?

Bolu İl Merkezine göre; Dörtdivan, Yeniçağa ve Gerede İlçeleri doğuda, Mengen kuzeydoğuda, Göynük ve Mudurnu İlçeleri güneybatıda, Seben ve Kıbrıscık İlçeleri ise güneyde yer almaktadır. Bolu’nun, batısında Düzce ve Sakarya, güneybatısında Bilecik ve Eskişehir, güneyinde Ankara, doğusunda Çankırı, kuzeyinde Zonguldak ve kuzey doğusunda Karabük İlleri yer alır.

bolu neyi ile meşhur

Bolu neyi ile meşhur?

Doğal güzellikleri

Bolu, doğal güzellikleri ile öne çıkan bir şehirdir. Yedigöller Milli Parkı, Abant Gölü, Gölcük Tabiat Parkı, Kartalkaya Kayak Merkezi gibi doğal güzellikler, her yıl yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmektedir.
Yöresel lezzetleri: Bolu, yöresel lezzetleri ile de ünlüdür. Bolu lokumu, kestane şekeri, paşa simidi, tatlı patates, dağ çileği, vişne, kiraz gibi yöresel lezzetler, Bolu’yu ziyaret edenlerin mutlaka tatması gereken lezzetler arasındadır.

Tarihi ve kültürel zenginlikleri

Bolu, tarihi ve kültürel zenginlikleri ile de öne çıkan bir şehirdir. Bolu Kalesi, Abant Tabiat Müzesi, Gerede Kemerleri, Mudurnu Evleri gibi tarihi ve kültürel yapılar, Bolu’nun zengin tarihini ve kültürünü yansıtmaktadır.

Bolu, aşçıların diyarı olarak bilinir. Ülkemizde gastronomi alanında en yetenekli aşçılara sahiptir. Ayrıca Bolu Çikolatası da oldukça meşhur lezzetler arasındadır.

Bolu hangi meyvesi meşhur | Bolu en çok ne yetişir?

Bolu hangi meyvesi meşhur | Bolu en çok ne yetişir?

Bolu’da birincil olarak hububat yetiştirilir.
Başlıca yetişen ürünler buğday, arpa, çavdar, fasülye, tütün, şekerpancarı, patates, pirinç ve fındıktır. Sebze ve meyve bakımından zengindir. Amasya tipi “starkink” elması, armut, kestane, üzüm (etli beyaz, kadın parmak, narince, çavuş) ve diğer meyveler bolca yetişir. Türkiye fındık üretiminde Bolu üçüncü sıradadır.

Bolu’da ünlü olan bir tatlı ismi nedir?

Bolu çikolatasının yanı sıra Saray Helvası ve Bolubeyi Tatlısı da Bolu’nun meşhur tatlıları arasındadır.

Bolu neyi ile ünlüdür?

Bakır ürünleri, iğne oyası ürünleri, Gerede kemerleri, deri ürünleri, saray helvası, çikolata, kozalak reçeli ve çam balı yer almakta.

Bolu’nun doğal güzellikleri nelerdir?

Bolu, doğal güzellikleri ile öne çıkan bir şehirdir. Bolu’da görülmeye değer doğal güzellikler arasında şunlar yer alır:

Bolu'nun en önemli doğal güzelliklerinden biri olan Yedigöller Milli Parkı, çam ve köknar ormanları ile çevrili, yedi farklı gölden oluşan bir parktır. Her mevsim ayrı güzellikler sunan Yedigöller Milli Parkı, yürüyüş, kamp, piknik, balıkçılık gibi aktiviteler için ideal bir yerdir.

Yedigöller Milli Parkı

Bolu’nun en önemli doğal güzelliklerinden biri olan Yedigöller Milli Parkı, çam ve köknar ormanları ile çevrili, yedi farklı gölden oluşan bir parktır. Her mevsim ayrı güzellikler sunan Yedigöller Milli Parkı, yürüyüş, kamp, piknik, balıkçılık gibi aktiviteler için ideal bir yerdir.

Bolu'nun en popüler turistik yerlerinden biri olan Abant Gölü, çam ormanları ile çevrili, masmavi bir göldür. Abant Gölü'nde yürüyüş, bisiklet, kamp, piknik gibi aktivitelerin yanı sıra, gölde kano turları da yapılabilir.

Abant Gölü

Bolu’nun en popüler turistik yerlerinden biri olan Abant Gölü, çam ormanları ile çevrili, masmavi bir göldür. Abant Gölü’nde yürüyüş, bisiklet, kamp, piknik gibi aktivitelerin yanı sıra, gölde kano turları da yapılabilir.

Bolu'da yer alan bir diğer popüler tabiat parkı olan Gölcük Tabiat Parkı, göl, orman ve yayla manzaraları ile ziyaretçilerine eşsiz bir deneyim sunmaktadır. Gölcük Tabiat Parkı'nda yürüyüş, piknik, kamp gibi aktivitelerin yanı sıra, gölde balıkçılık da yapılabilir.

Gölcük Tabiat Parkı

Bolu’da yer alan bir diğer popüler tabiat parkı olan Gölcük Tabiat Parkı, göl, orman ve yayla manzaraları ile ziyaretçilerine eşsiz bir deneyim sunmaktadır. Gölcük Tabiat Parkı’nda yürüyüş, piknik, kamp gibi aktivitelerin yanı sıra, gölde balıkçılık da yapılabilir.

Bolu'da bulunan bir başka tabiat parkı olan Sünnet Gölü Tabiat Parkı, çam ormanları ile çevrili, doğal güzellikleri ile öne çıkan bir yerdir. Sünnet Gölü Tabiat Parkı'nda yürüyüş, piknik, kamp gibi aktiviteler yapılabilir.

Sünnet Gölü Tabiat Parkı

Bolu’da bulunan bir başka tabiat parkı olan Sünnet Gölü Tabiat Parkı, çam ormanları ile çevrili, doğal güzellikleri ile öne çıkan bir yerdir. Sünnet Gölü Tabiat Parkı’nda yürüyüş, piknik, kamp gibi aktiviteler yapılabilir.

Bolu'da bulunan bir diğer tabiat parkı olan Karagöl Tabiat Parkı, çam ormanları ile çevrili, göl manzaraları ile ziyaretçilerine huzurlu bir deneyim sunmaktadır. Karagöl Tabiat Parkı'nda yürüyüş, piknik, kamp gibi aktiviteler yapılabilir.

Karagöl Tabiat Parkı

Bolu’da bulunan bir diğer tabiat parkı olan Karagöl Tabiat Parkı, çam ormanları ile çevrili, göl manzaraları ile ziyaretçilerine huzurlu bir deneyim sunmaktadır. Karagöl Tabiat Parkı’nda yürüyüş, piknik, kamp gibi aktiviteler yapılabilir.

Bolu’ya ne zaman gidilmeli?

Bolu’da iki tür turizm ön plana çıkar: doğa turizmi ve kış turizmi. Abant ve Yedigöller bölgesi doğa turizmi için ülkemizin en uygun noktalarından biridir. Nisan ayının sonundan ekim ayının başlarına kadar olan dönem bu bölgeleri ziyaret etmek için iklim koşullarının en uygun olduğu dönemdir.

boludan hediyelik ne alınır

Bolu’dan hediyelik ne alınır?

Bolu’dan hediyelik olarak alınabilecek ürünler arasında şunlar yer almaktadır:

Bolu lokumu: Bolu’nun en meşhur lezzetlerinden biri olan Bolu lokumu, kestane şekeri ve ceviz ile yapılan, yumuşak ve lezzetli bir lokumdur.

Kestane şekeri: Bolu’nun bir diğer meşhur lezzeti olan kestane şekeri, bol suda kaynatılarak yapılan, yumuşak ve lezzetli bir şekerdir.

Paşa simidi: Bolu’ya özgü bir simit türü olan paşa simidi, ince ve uzun, çıtır çıtır bir simittir.

Gerede kemerleri: Gerede ilçesinde üretilen, el işçiliği ile yapılan, bakırdan yapılmış kemerlerdir.

Doğal taş ürünler: Bolu’da çıkarılan doğal taşlar ile yapılan, kolye, bilezik, yüzük gibi takılar ve dekoratif ürünler.

Yöresel el sanatları ürünleri: Bolu’da üretilen, el işçiliği ile yapılan, halı, kilim, iğne oyası gibi ürünler.
Bolu’dan hediyelik olarak alınabilecek ürünler, ziyaretçinin ilgi alanlarına ve bütçesine göre değişiklik gösterebilir.