DünyaHaber Girişi : 23 Ağustos 2024 17:33

Botsvana'da Dünyanın En Büyük İkinci Elması Bulundu

Botsvana'da Dünyanın En Büyük İkinci Elması Bulundu

Botsvana'nın Karove Elmas Madeni'nde, 2 bin 492 karatlık (yaklaşık 499 gram) ağırlığındaki dev bir elmas keşfedildi. Bu elmas, bugüne kadar bir madenden çıkarılan en büyük ikinci elmas olarak kayıtlara geçti.

 

Dev Elmasın Keşfi

 

Botsvana hükümeti, bu olağanüstü taşın Karove Elmas Madeni'nde çıkarıldığını ve 2 bin 492 karatlık ağırlığıyla büyük bir keşif olduğunu açıkladı. Elmasın sergileneceği ve Botsvana Devlet Başkanı Mokgweetsi Masisi tarafından ilk kez görüleceği belirtildi.

 

Kalite ve Teknoloji

 

Elmas, Kanadalı madencilik şirketi Lucara Diamond Corp. tarafından çıkarıldı. Şirketin açıklamasına göre, X-ışını teknolojisi kullanılarak hasarsız bir şekilde elde edilen bu ham elmas "olağanüstü ve yüksek kalitede" olarak tanımlandı. Lucara Diamond Başkanı ve CEO'su William Lamb, bu büyük elmasın çıkarılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Bu olağanüstü 2 bin 492 karatlık elmasın çıkarılmasından dolayı çok mutluyuz" dedi.

 

Tarihi Bir Keşif

 

Söz konusu elmas, Güney Afrika'da 1905'te bulunan 3 bin 106 karatlık (yaklaşık 621 gram) "Cullinan Elması"ndan sonra son yüz yıldaki en büyük ikinci elmas olarak dikkat çekiyor. Karove Madeni'nde daha önce de 1000 karatın üzerinde dört elmas çıkarılmıştı. Bunlar arasında, 2019'da çıkarılan 1758 karatlık (yaklaşık 352 gram) "Sewelo Elması" ve 2017'de bulunan 1111 karatlık (yaklaşık 222 gram) "Lesedi La Rona Elması" yer alıyor. Lesedi La Rona Elması, İngiliz bir kuyumcu tarafından 53 milyon dolara satın alınmıştı.

 

Botsvana'daki bu yeni keşif, elmas madenciliğinde önemli bir dönüm noktası olarak değerlendiriliyor ve elmas endüstrisinde büyük bir heyecan yarattı.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.