GündemHaber Girişi : 15 Nisan 2023 18:04

Brezilya Devlet Başkanı Lula’dan CMG’ye özel açıklamalar

Brezilya Devlet Başkanı Lula’dan CMG’ye özel açıklamalar

Çin’e resmi bir ziyaret gerçekleştiren Brezilya Devlet Lideri Luiz Inacio Lula da Silva, dün Çin Medya Grubu’na (CMG) özel bir röportaj verdi.

Lula, 12 Nisan’da başlayan Çin ziyaretini ve Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping ile yaptığı görüşmeyi kıymetlendirdi.

Lula, “Çin’i bir sefer daha ziyaret etmekten büyük memnuniyet duyuyorum. Çin ve Brezilya geniş ortak çıkarlara sahip. Ziyaretimle ikili münasebetlerin daha da derinleşeceğini düşünüyorum. Ziyaretim birçok mana taşıyor. Her şeyden evvel Çin’le uzun vadeli stratejik paydaşlık bağlantılarının sürdürülmesini istiyoruz. İkinci olarak, ikili ilgileri daha da derinleştirmek istiyoruz. Yalnızca iktisat ve ticaret değil, bilim ve teknoloji alanlarındaki iş birliğinin derinleştirilmesi de son derece büyük kıymet taşıyor.’’ dedi.

Lula, kelamlarını şöyle sürdürdü:





‘‘Bunun dışında iki ülke üniversiteleri ortasındaki iş birliği de güçlendirilmeli, daha çok Çinli öğrencinin Brezilya’da eğitim görmesi ve daha çok Brezilyalı öğrencinin Çin’de eğitim görmesi sağlanmalı. Çin’i Brezilya’nın stratejik yatırım ortağı haline getirmek için siyasetler belirlemeliyiz. Ayrıyeten, Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping’le Ukrayna krizinin yanı sıra, uzay teknolojisi iş birliği ve yatırımlarını da ele alacağız. Gündemi çok varlıklı bir içeriğe sahip olan ziyaretimin değerli sonuçlarla tamamlanacağına eminim. Devlet Başkanlığı’ndaki birinci iki misyon dönemimde Çin’le harika bir bağ kurduk, bunun üçüncü dönemimde de sürmesini temenni ediyorum.”

Çin’in milletlerarası arenadaki rolünü pahalandıran Lula, “Çin, bilim, teknoloji, imalat ve mühendislik üzere çabucak hemen tüm alanlarda büyük bir ülkenin gücünü ortaya koydu. Bence bu dünya için çok kıymetli. Zira dünyada tek taraf mevcut değil. Yalnızca tek ses duymamalı, tek ülke görmemeliyiz. Çin, memleketler arası arenada savaşları kışkırtmayı değil, ortak kalkınmayı hedefliyor. Yatırım ve eğitime odaklanan Çin, mühendisler, biyologlar, tabipler ve havacılık alanında yetenekler yetiştirerek geçmişte daha öne çıkmış olan ülkelerle rekabet ediyor. Bu, dünya için çok yararlı bir durum. Çin’in Afrika’da ve Latin Amerika’da yaptığı yatırımları görmek sevindirici. 2008 yılında global finans krizi patlak verdiğinde, gelişmiş ülkelerin gelişmekte olan ülkelere yatırım yapması konusunu ele almıştık. Lakin Çin’in haricinde hiçbir ülke bunu gerçekleştirmedi. Hasebiyle Çin’i kıskanmamalı, öteki ülkelerin Çin üzere yapması gerektiğini düşünmeliyiz. Zira fakat bu biçimde dünyayı daha güzelleştirebiliriz.” diye konuştu.

Çin’in modernizasyon gayretlerine da değinen Lula, şunları söyledi:

“Çin’de beni en çok hayran bırakan nokta, ideoloji ve parti inşası sürdürülürken, yüksek süratte bir kalkınma modeli yaratılmasıdır. Fakir Çin’i de gördüm. Brezilyalıların gelirlerinin Çin’den yüksek olduğu ve Brezilya iktisadının Çin’den güçlü olduğu yıllara tanıklık ettim. Lakin daha sonra Çin, atılım niteliğinde bir büyüme gerçekleştirdi. Bu, Çin’in idaresinin de olgunlaştığını gösterdi. Bence Çin’in deneyimlerinden yararlanmalıyız. Çin’in tecrübelerini yüzde yüz kopyalamamız gerekmiyor, fakat Çin’in muvaffakiyetlerini sadece reddetmek için de reddetmemeliyiz.”

Brezilya Devlet Lideri Lula da Silva, Çin’in ortalarında Brezilya’nın da bulunduğu Latin Amerika ülkelerine yaptığı yatırımlara dönük tenkitleri de kıymetlendirdi.

Lula, “Bence Çin’in Brezilya’daki faaliyetleri lokal işletmelerden pek farklı değil. Brezilya, Çin’e kara yolu, demir yolu, liman, havaalanı, yeni yükselen sanayiler, kimya sanayisi, yatırım ve bilhassa eğitim üzere alanları kapsayan yüzlerce, hatta binlerce yeni proje için iş birliği teklifleri sunmak istiyor. Bu nedenle, üniversiteler ortasındaki bağlantısı güçlendirmek için Çin ile iş birliği yapmayı arzuluyorum. Daha fazla Çinlinin Brezilya’da, daha fazla Brezilyalının Çin’de okuduğunu görmek istiyorum. Aslında burada rastgele bir sömürge bağlantısı bulunduğunu göremiyorum. ABD de Afrika’da yatırım yapıyor, Avrupa da Afrika’da yatırım yapıyor. ABD’li ve Avrupalılar Çinlilerin Latin Amerika ve Afrika’ya yatırım yapmasından rahatsızlık duyuyor, zira Çin güçleniyor.” dedi.

Kaynak: Çin Memleketler arası Radyosu
Hibya Haber Ajansı