TeknolojiHaber Girişi : 17 Haziran 2022 16:44

Bu teknolojiler doğadan ilham alınarak yapıldı

Bu teknolojiler doğadan ilham alınarak yapıldı

Hayatımızı kolaylaştıran birçok buluş, doğanın izlerini taşıyor. Tasarımcılar, mühendisler; doğadan örnek alarak insanların problemlerine çözüm üretiyor.

Doğadaki modelleri  taklit ederek  ya da ilham alarak geliştirilen teknolojiler Biyomimetik olarak adlandırılan bilim dalı çatısında yer alıyor.

Bakın bizden önce doğa neleri keşfetmiş, dolayısıyla biz doğadan esinlenerek hangi buluşları hayatımızın bir parçası haline getirmişiz…

1- Yusufçuk ve Helikopter

Yusufçuk böceği, helikopteri tasarlayan bilim insanı tarafından fark edildi. Bu böceğin sahip olduğu özelliklerin keşfedilmesi, ilk helikopterlerin tasarlanmasının önünü açtı.

2- Yarasa ve Radar

Radarların çalışma prensibi, yarasaların yaydığı titreşimler ile hareket tarzlarını belirlemesinden ilham alınarak tasarlandı.

Zayıf görme kapasitesine sahip yarasaların yaydığı titreşimler, engellere çarpıp geri döner ve bu yöntem hareket tarzlarını belirler. Radarın çalışma şekli de aynı sisteme dayanır.

3- Yüzme Paleti ve Balina

Balinalar çifte bölmeli ve geniş bir kuyruğa sahiptir. İki ayağı birleştiren paletler ise yüzücünün suyun içinde bir balina gibi aşağıdan yukarı kıvrılarak yüzmesini sağlar. Bu, hızlı dalış için ideal stildir.

4- Robot Teknolojisi ve Böcekler

Günümüzdeki teknolojik gelişmeler sayesinde; karınca büyüklüğünde ve örümcekler gibi duvarda gezebilen robotlar üretildi.

5- Dulavrat Otu ve Velcro Bandı (Cırt Cırt)

İsviçreli mühendis George de Mestral, bir gezi esnasında üzerine yapışan otları fark etti. Silkelediği halde çıkmayan yapışkan otları mikroskop altında inceledi. Otların ucundaki minik kancalar sayesinde kıyafetine yapıştığını gördü. Dulavrat otundan esinlenerek, Velcro Bandı (Cırt Cırt) üretti. Daha sonrasında bu sistem giyim endüstrisinde kullanılmaya başlandı.

6- Teleskop ve Arı Peteği

Arıların ürettiği altıgen peteklerden ilham alan mühendisler; teleskop aynalarında da verimliliği artırmak için aynı mantığı kullandı. Böylece; geniş bir görüş alanı, yüksek kalite ve genel yapının kuvvetli olması sağlanıldı.