Kavakpınar Mahallesi, Gülyalı Caddesi ile Havaalanı Yolu arasında kalan bölgeye ait 1/5000 ölçekli nazım imar planı 04.02.2022-07.03.2022 tarihleri arasında Büyükşehir Belediyesinde askıya çıkarıldı. Plana itirazı olanlar Büyükşehir Belediyesine dilekçe ile başvuracak.
Kavakpınar Mahallesi’nde Gülyalı Caddesi ile Havaalanı Bağlantı Yolu arasında kalan bölgenin 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı, İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nce onaylanmasının ardından Büyükşehir Belediyesi hizmet binasında ve internet sitesinde 1 ay süreyle askıya çıkarılarak ilan edildi. Pendik Belediyesi onaylı 1/5000 ölçekli imar planlarına göre 1/1000 ölçekli uygulama imar planı çalışmalarına ise devam ediyor. Çalışmalar tamamlandığında Pendik Belediye Meclisi ve Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından karar alınarak onaylanacak. Hak sahiplerine imar tapuları, imar planlarının kesinleşmesinin ardından Pendik Belediyesinin imar uygulaması yapmasıyla birlikte teslim edilecek.
Pendik Belediyesi, akıllı şehircilik çalışmalarına bir yenisini daha ekledi. Türkiye’de LoRa sistemini ilk defa kullanıma alan Pendik Belediyesi, şehri izleyerek kritik bölgelerde oluşabilecek olumsuzluklara daha hızlı müdahale ediyor. Sensörlerle anlık ölçümler yaparak rögar su taşkını ve gizli buzlanma gibi riskler anında ekiplere bildiriliyor.
LoRa Sistemini Türkiye’de ilk defa kullanıma alan Pendik Belediyesi, akıllı teknolojiler ile nesneler arasında uzun menzilli iletişimi kolaylaştıran LoRa network altyapısıyla kritik bölgelerde oluşan olumsuzluklara daha hızlı müdahale etmeye ve şehri izlemeye başladı. Sistem üzerinden şehrin farklı noktalarına yerleştirilen cihazlarla birimlere anlık iletiler gidiyor ve ölçümler gönderiliyor. Cihazlar belirlenen bölgelere konulduktan sonra yapay zeka aracılığıyla ölçümlerden aldığı verileri işleyerek belediyedeki ilgili birimlere bildiriyor. Veriler Afet Koordinasyon Merkezinde (AKOM) canlı olarak izleniyor. Bu şekilde bölgede oluşabilecek olumsuz durumlar önceden tespit edilerek önlem alınabiliyor.
Anlık ölçümlerle ekipleri uyarıyor
Sistem şehrin kritik noktalarına yerleştiriliyor. Bu sayede şehrin sel ve su baskınlarının yaşandığı kritik noktalara hızlı müdahale edilebiliyor. Su taşma riski taşıyan rögar kapaklarına takılan sensörler yardımıyla kritik su seviyesine ulaşıldığında birimlere haber veriliyor. SMS ve kaydı alarak anında uyarı alan ekipler harekete geçerek oluşabilecek olumsuzluklara karşı önlem alıyor. Bu sayede ön görülebilir durumların dışında oluşabilecek tıkanma, yağmur dışı taşmalar vb. senaryolar yaşanmadan gerekli müdahale yapılarak engelleniyor. Başlangıç olarak Aydos Orman Caddesi yoluna konulan sensörlerle ise asfalt sıcaklığı anlık olarak ölçülüyor. Bu sayede yolda oluşabilecek gizli buzlanma riski ilgili birimlere anında bildiriliyor ve önlemler alınıyor.
İlçe geneline yayılacak “Akıllı Şehir” teknolojisi
Avrupa ve Amerika’da yaygın olarak kullanılan akıllı sistem LoRa; internet, elektrik veya kablo gereksinimi duymadan çalışıyor. LoRa sisteminin ilerleyen zamanlarda ilçe geneline yayılarak 7 bölgede kullanıma geçmesi amaçlanıyor.
Türk Kadınlar Birliği desteği ve organizasyonu ile Profesör Doktor İsmail Petorak anısına, eşi Cavidan Petorak tarafından Ana Sınıfı tamamlanıp, sevgili öğrencilere armağan edildi. Esenler Turgut Reis İlkokulu’nun 67. Eğitim ünitesi açılışı, Pendik Kaymakamı Doktor Hülya Kaya ile gerçekleştirildi.
Vatan Partisi, 13 Şubat Pazar günü saat 11.00’de Pendik Gülistan Sofrasında dayanışma kahvaltısı düzenleyecek.
Katılım sağlayacak isimler; Vatan Partisi İl Başkanı Cem Dikmen, Aydınlık Gazetesi G.Y.Y Mustafa İlker Yücel, Vatan Partisi Ekonomi Siyasetleri Büro Başkanı Hakan Topkuru ve Basın Mensupları kahvaltıda yer alacak.
16 Firmanın Katılımıyla 21. İş’te Pendik Buluşmaları 10 Şubat 2022 (Perşembe) günü saat 10:00 – 16:00 arası Yunus Emre Kültür Merkezi’nde gerçekleşecek.
“Pendik Okul Sporları” Hentbol Turnuvası, Küçük Kızlar-Erkekler, Yıldız Kızlar-Erkekler ve Genç Erkekler olmak üzere 5 kategoride 21 okul takımından toplam 294 sporcu öğrencinin katılımıyla devam ediyor.
Belçika ve Fransa’da düzenlenecek WTT Youth Contender Minikler Açık Masa Tenisi Turnuvalarında ülkemizi temsil edecek Pendik Belediye Spor Kulübü Masa Tenisi Sporcuları Hatice Elif Güveli ve Nil Başaran’a başarılar dileriz.
İlaç alındıktan sonra dakikalar veya saatler içinde deri döküntüsü, ürtiker, kaşıntı, nefes darlığı, hırıltılı solunum, burun akıntısı, gözlerde kaşınma ve sulanma, karın ağrısı gibi belirtilerin ilaç alerjisi işareti olabileceğine dikkat çeken Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Sami Öztürk, “İlaç alerjisi tipik olarak daha çok genç ve orta yaşlı erişkinlerde görülür, çocuklarda çok sık görülmez. Kadınlarda daha yaygındır” dedi.
İlaç alerjilerinde ilaç alındıktan sonra dakikalar içinde reaksiyonlar görülebileceği gibi, haftalar sonra da ilaca bağlı şikayetler ortaya çıkabileceğine dikkat çeken VM Medical Park Pendik Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Sami Öztürk, uyarılarda bulundu.
Kovid-19 salgını döneminde reçetesiz ilaç kullanımı ve buna bağlı olarak ilaç alerjisinin arttığına dikkat çeken Prof. Dr. Sami Öztürk, “Pandemi döneminde ağrı kesici, ateş düşürücü ilaçlar ile vitamin kullanımı artmış durumdadır. Ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçlar ile özellikle serumla damardan uygulanan B vitamini ilacına karşı alerjik reaksiyonlar önceki döneme göre biraz daha artmıştır. Ağrı kesiciler ile kan sulandırıcı ilaçlar reçetesiz olarak sık kullanılmaya başlanmıştır. Bu ilaçlara karşı duyarlı kişilerde alerjik reaksiyonlar ve mide yakınmaları daha fazla görülebilmektedir” açıklamasında bulundu.
ALERJİ HERKESTE OLMAYABİLİR
İlaç alerjisinin, ilaçların istenmeyen etkilerinden biri olduğunun altını çizen Prof. Dr. Sami Öztürk, “İlaç alerjileri, bağışıklık sistemi tarafından geliştirilen aşırı duyarlılık reaksiyonlarıdır. Bir ilaç ilk kez kullanıldığında bağışıklık sistemi önce ilacı tanır, tekrarlayan kullanımlar sonrasında da bazı duyarlı kişilerde alerjik reaksiyon gelişebilir. Aynı ilaç bir kişide alerjiye neden olurken başka bir kişide alerjik reaksiyon oluşturmamaktadır” diye konuştu.
İlaç alerjilerinin gelişmesinde kullanma sıklığı, kullanma şekli, doz yüksekliği ve kişinin duyarlılığının en önemli faktörler arasında başta geldiğini ifade eden Prof. Dr. Sami Öztürk, “Teorik olarak her ilacın alerjik reaksiyon oluşturma potansiyeli vardır. Çünkü ilaçlar bağışıklık sistemi için yabancı maddelerdir” dedi.
KADINLARDA DAHA YAYGIN
İlaç alerjisinin erkeklere oranla kadınlarda daha yaygın olduğunu söyleyen Prof. Dr. Öztürk, “İlaç alerjisi geliştirme riskini artıran başlıca faktörler arasında yaş, cinsiyet, genetik özellikler, erken yaşta sık viral enfeksiyon geçirme ve ilaçla ilgili bazı kimyasal özellikler bulunur. İlaç alerjisi tipik olarak daha çok genç ve orta yaşlı erişkinlerde görülür, çocuklarda çok sık görülmez” diye konuştu.
ÖLÜME KADAR GİDEN BİR TABLOYA YOL AÇABİLİR
İlaç alerjisinin çok farklı belirtilerinin olduğunu dile getiren Prof. Dr. Öztürk, şu bilgileri paylaştı:
“İlaç alındıktan sonra dakikalar veya saatler içinde ortaya çıkan belirtiler deri döküntüsü, ürtiker, kaşıntı, nefes darlığı, hırıltılı solunum, burun akıntısı, gözlerde kaşınma ve sulanma, karın ağrısı olabilir. Anafilaksi, hızlı başlangıçlı ve ölümle sonuçlanabilen ciddi bir sistemik alerjik reaksiyondur. İlaç alerjilerinde en ciddi tabloyu oluşturur. Saniyeler-dakikalar içinde baş dönmesi, nefes darlığı tansiyon düşüklüğü, bilinç kaybı ile ölüme kadar giden bir klinik tabloya neden olabilir. Deri, ilaca bağlı alerjik reaksiyonlardan en sık ve en belirgin biçimde etkilenen organdır. Ciltte oluşan ilaç reaksiyonlarının en şiddetli biçimleri Stevens-Johnson Sendromu (SJS) ve Toksik epidermal nekrolizdir (TEN).”
BELİRTİ VARSA İLAÇ KULLANIMI HEMEN BIRAKILMALI
İlaç alerjisi düşünüldüğünde ilk yapılması gerekenin, o ilacı kullanmayı hemen bırakmak ve bir doktora müracaat etmek olduğunu ifade eden Prof. Dr. Öztürk, “İlaç kullanımı sonrası oluşabilecek en ufak bir alerjik reaksiyonda erken teşhis konulması ve tedavi edilmesi için ilacın bırakılarak acilen doktora gidilmesi gereklidir. Özelikle bu ilaç alerjisi reaksiyonundan sonra hangi ilaçların kullanılıp kullanılmayacağının tespit edilmesi için de doktora gidilmelidir. Bazen bir ilaca alerjik reaksiyon, çapraz reaksiyonlar nedeniyle birçok ilacın kullanılmamasını gerektirmektedir. Ayrıca alerji yapan ilacın tekrar kullanılması halinde daha şiddetli alerjik reaksiyonun oluşabileceği de unutulmamalıdır” şeklinde konuştu.
TEST HASTANE ORTAMINDA YAPILMALI
İlaç alerjilerinde başta ilaç alerji deri testleri olmak üzere testlerin yerinin oldukça sınırlı olduğunu belirten Prof. Dr. Öztürk, “Bazen cilt testleri hastanın ilaca karşı duyarlılaşmasına yol açabilir. Bu nedenle sadece tıbbi gereklilik halinde alerji uzmanları kontrolünde yapılmalıdır. İlaç alerjilerinde ilk yapılması gereken, alerji sonrası bir alerji uzmanına danışmak ve doktor kontrolünde ne yapılması gerektiğinin saptanarak uygulanmasıdır. Gereklilik halinde ilaç alerji testleri, alerji uzmanınca olası test yapmaya bağlı oluşabilecek alerjik reaksiyonlara karşı gerekli müdahale önlemleri alındıktan sonra, hastane ortamında uygulanmalıdır” ifadelerini kullandı.
İLAÇLARIN ADINI BİLMEK OLDUKÇA ÖNEMLİ
Alerji yaptığı bilinen veya şüphelenilen ilaçların adının bir kenara not edilerek doktora gidilmesinin, tanı ve tedavi şekillenmesinde büyük yol gösterici olduğunu da sözlerine ekleyen Prof. Dr. Öztürk, “Teşhis için alerji deri testleri istenebilir. Aynı gün test yapılabilmesi için kullanılan alerji ve öksürük ilaçlarının bir hafta öncesinde bırakılmasında yarar vardır. Ayrıca hastanın daha önce kullandığı tüm ilaçların ve alerji ile ilgili testler başta olmak üzere tüm belgelerin doktora getirilmesinde yarar vardır” açıklamasında bulundu.
ALERJİ DERİ TESTİ UYGULANABİLİR
İlaç alerjisi tanısının koyulması için alerji uzmanı tarafından detaylı bir muayene ve teşhis için gereken bazı alerji testlerinin olmazsa olmaz olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Öztürk, şunları söyledi:
“İlaç alerjisi teşhisinde uygulanan deri prick testi, alerji yapan ilacı bulmaya yardımcıdır. Bu testin doğru sonuç vermesi için deneyimli bir alerji uzmanı veya alerji hemşiresi tarafından yapılması gerekir. Çünkü testi yapmaktan daha çok yapılan bu testi doğru yorumlamak önemlidir. Deri prick testinde alerjisi olduğundan şüphelenilen ilaçların konsantre edilmiş özü, hastanın koluna veya sırtına damlalar şeklinde uygulanır. Ardından lanset yardımıyla damlaların cilde işlemesi sağlanır. 15 dakika beklendikten sonra damla uygulanan yerler kabarıp kızarıyorsa, bu alerji olduğunu gösterir. İlaç alerjilerinde sınırlı da olsa spesifik IgE kan tahlilleri bulunmaktadır. Gerektiğinde ilaç alerji deri testleri ile kan tetkikleri de tanı koymada yardımcıdır.”
Prof. Dr. Öztürk, ilaç alerjilerinde tedavinin, o ilacın hemen bırakılması ve antialerjik ilaçların alerjik belirtiler kayboluncaya kadar kullanılması şeklinde uygulandığını belirterek sözlerini noktaladı.
1900 – 2000 yılları arası Türk ve Dünya tarihinde gelişen önemli olaylardan seçmeler…
8 Şubat /
1904- Rus-Japonya Savaşı başladı.
1919- 23 Kasım 1918’de İstanbul’a vapurla gelen Doğu Orduları Başkomutanı General Franchet D’Esperey, görkemli bir törenle İstanbul’a girdi.
1921- Büyük Millet Meclisi tarafından Antep’e gazilik ünvanı verildi. Antep şehrinin adı Gaziantep oldu.
1922- ABD Başkanı Warren G. Harding, ilk radyoyu Beyaz Saray’da tanıttı.
1922- Gaziantep’te, ”Gazisancak” adlı gazetenin birinci sayısı çıktı.
1925- ABD’li piyanist, tiyatro ve sinema oyuncusu Jack Lemmon (John Uhler) doğdu.
1935- Türkiye Büyük Millet Meclisi 5. dönem seçimleri yapıldı. Cumhuriyet Halk Fırkası (CHF) iktidarı devam ediyor. 17 kadın milletvekili ilk defa Meclise girdi.
1937- Orman Kanunu kabul edildi.
1951- Atatürk’ün manevi kızı ve Türkiye’nin ilk kadın pilotu Sabiha Gökçen, pilot olarak Kore Savaşı’na katılmak için başvuruda bulundu. Ancak Gökçen’in bu isteği Amerikan ordusunda kadın pilot bulunmaması nedeniyle gerçekleşemedi.
1954- Gazeteci yazar Abidin Daver İstanbul’da öldü.
1956- Ünlü dolandırıcı Sülün Osman Bursa’da yakalandı.
1956- Gazetelerin sayfa sayısı sınırlandı; piyango ve ikramiyeler yasaklandı. Ekonomik sıkıntılar nedeniyle gazetelerin sayfaları 6’ya indirildi.
1962- Fransa’da Gizli Ordu’nun bombalama eylemlerini protesto edenlere polis müdahale etti; 8 kişi öldü.
1962- Turizm Bankası A.Ş. çalışmalarına başladı.
1963- Irak’ta General Abdisselam Arif önderliğindeki Baasçı subaylar yönetimi ele geçirdi, Başbakan Kasım öldürüldü.
1969- TRT, köye yönelik televizyon yayınlarının izlenmesi için Ankara’nın 4 köyüne televizyon izleme merkezi kurdu.
1973- Eski Milli Birlik Komitesi üyesi emekli Korgeneral Cemal Madanoğlu ve 31 arkadaşının yargılanmasına, başlandı. Cemal Madanoğlu ve arkadaşları, Millet Meclisi’ni feshederek Anayasa’nın tamamını veya bir kısmını değiştirmeye teşebbüsle suçlanıyorlardı.
1974- Amerikan uzay istasyonu Skylab, uzayda 84 gün geçirdikten sonra dünyaya döndü.
1976- İngiltere, Strasbourg’da kendini savunmak durumunda kaldı. İngiltere hakkında IRA (İrlanda Cumhuriyet Ordusu) sanıklarına işkence ettiği iddiaları vardı.
1976- Insbruck’ta yapılan kış olimpiyatları TRT televizyonundan naklen verildi.
1977- THY grevi, Bakanlar Kurulu tarafından ikinci kez ertelendi.
1978- İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Cerrahi Kliniğinin kurucusu Ordinaryüs Prof. Dr. Ahmet Kemal Atay, İsviçre’de vefat etti.
1980- İzmir’de 55 bin işçi 1 günlük işi bırakma eylemi yaptı. Eylem yapan işçiler Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu DİSK’e bağlı sendikalara üyeydi.
1980- Tariş işçileri işletmenin bazı bölümlerini işgal etti, Çiğli İplik Fabrikası’nda işçiler fabrika kapılarını kapatarak barikat kurdu.
1985- Hisarbank, İstanbul Bankası ve Odibank’ın 66 yöneticisinin mallarına tedbir konuldu. Mallarına tedbir konulan bankacılar arasında Ömer Çavuşoğlu, Ahmet Kozanoğlu, Melih Saydam, Özer Uçaran Çiller de bulunuyor.
1986- 6 yıl aradan sonra ilk işçi yürüyüşü Balıkesir’de yapıldı. Yürüyüşe yaklaşık 5000 kişi katıldı.
1989- Boeing 707 tipi bir yolcu uçağı, Portekiz açıklarındaki Azor Adaları’na düştü: 144 kişi öldü.
1990- Amasya Yeniçeltek’te toprak altında kalan 63 işçiden umut kesildi. Madenin hava bacaları betonlandı. Bir gün önce meydana gelen grizu patlamasında ölenlerin sayısı 66’ya ulaştı.
1994- Erdal Çelik 16. Uluslararası Cavon Şarkı Yarışması’nı kazandı. Çelik yarışmaya “Like A Gift” adlı parçayla katılmıştı.
1999- Iris Murdoch (İngiliz yazar) öldü.
2000- Danıştay 10. Dairesi, FP’den İstanbul Milletvekili seçilen Merve Safa Kavakçı’nın, ‘Türk vatandaşlığının kaybettirilmesine’ ilişkin Bakanlar Kurulu Kararı’nın iptali istemini oybirliğiyle reddetti.
Mahalle GÜZELYALI MAH.
Ölüm Tarihi 08 Şubat 2022
Defin Tarihi 08 Şubat 2022
Açıklama ÇAMÇEŞME MERKEZ CAMİİ – 12:30 (İL DIŞI – BAYBURT)
Defin Yeri BAYBURT
Doğum Yeri BAYBURT
Mahalle ÇAMÇEŞME MAH.
Ölüm Tarihi 08 Şubat 2022
Defin Tarihi 08 Şubat 2022
Açıklama ÇAMÇEŞME ÇINARDİBİ CAMİİ – 12:30 (DOLAYOBA MEZ)
Defin Yeri DOLAYOBA
Doğum Yeri ÜSKÜDAR
Mahalle BATI MAH.
Ölüm Tarihi 08 Şubat 2022
Defin Tarihi 08 Şubat 2022
Açıklama VELİBABA MERKEZ (TÜRBELİ CAMİİ – 12:00 (DOLAYOBA MEZ)
Defin Yeri DOLAYOBA
Doğum Yeri ERZURUM
Mahalle ÇAMÇEŞME MAH.
Ölüm Tarihi 08 Şubat 2022
Defin Tarihi 08 Şubat 2022
Açıklama ÇAMÇEŞME ÇINARDİBİ CAMİİ – 15:30 (YENİ ŞEYHLİ MEZ)
Defin Yeri YENİ ŞEYHLI
Doğum Yeri KEPEKLİ
Mahalle SAPANBAĞLARI MAH.
Ölüm Tarihi 08 Şubat 2022
Defin Tarihi 08 Şubat 2022
Açıklama YUNUS MAHALLESİ KUBELLİ CAMİİ – 15:30 (AKFIRAT MEZ)
Defin Yeri AKFIRAT
Doğum Yeri SAÇLI
Mahalle FEVZİ ÇAKMAK MAH
Ölüm Tarihi 08 Şubat 2022
Defin Tarihi 08 Şubat 2022
Açıklama İL DIŞI – SİVAS
Defin Yeri SİVAS
Doğum Yeri ZARA
Medeniyet Söyleşileri 8 Şubat Salı günü saat 19.00’da Savaş Ş. Barkçin tarafından ,Mehmet Akif Ersoy SM’de tüm dinleyicilerine sunulacaktır.
Pendik
Kaldırımlar
Sokaktayım, kimsesiz bir sokak ortasında;
Yürüyorum, arkama bakmadan yürüyorum.
Yolumun karanlığa saplanan noktasında,
Sanki beni bekleyen bir hayal görüyorum.
Kara gökler kül rengi bulutlarla kapanık;
Evlerin bacasını kolluyor yıldırımlar.
İn cin uykuda, yalnız iki yoldaş uyanık;
Biri benim, biri de serseri kaldırımlar.
İçimde damla damla bir korku birikiyor;
Sanıyorum, her sokak başını kesmiş devler…
Üstüme camlarını, hep simsiyah, dikiyor;
Gözüne mil çekilmiş bir âmâ gibi evler.
Kaldırımlar, çilekeş yalnızların annesi;
Kaldırımlar, içimde yaşamış bir insandır.
Kaldırımlar, duyulur, ses kesilince sesi;
Kaldırımlar, içimde kıvrılan bir lisandır.
Bana düşmez can vermek, yumuşak bir kucakta;
Ben bu kaldırımların emzirdiği çocuğum!
Aman, sabah olmasın, bu karanlık sokakta;
Bu karanlık sokakta bitmesin yolculuğum!
…
-Necip Fazıl Kısakürek
?
HAZIRLAYAN
RABİA HATUN BAYRAM