Kültür ve SanatHaber Girişi : 28 Eylül 2022 16:57

Bugün Uluslararası Boşnaklar Günü!

Bugün Uluslararası Boşnaklar Günü!

Boşnaklar’ın etnik Müslüman olarak kategorize edilmesi yönündeki ideolojik hamleler, Yugoslavya’nın dağılma sürecinde Bosna Hersek’in Hırvatistan ve Sırbistan arasında paylaşılması yönündeki girişimlerle icraate dökülmüş, 27 ve 28 Eylül 1993’te kuşatma altındaki Saraybosna’da toplanan Boşnak Meclisi, Boşnak halkının milliyeti “Boşnak” ana dilli de “Boşnakça” olduğunu ilan etmişti.

Bu çerçevede 28 Eylül, Bosna Hersek ve Boşnakların azınlık olarak tanındığı bölge ülkelerinde Uluslararası Boşnaklar Günü olarak kutlanmaya başlandı.

Bosna Hersek Halklar Meclisi Başkanı Bakir Izetbegovic, Uluslararası Boşnak Günü vesilesiyle bir kutlama mesajı yayınladı.

Boşnak halkının modern tarihinin en zor döneminde kuşatma altındaki Saraybosna’da toplanan Boşnak Meclisi’nin Boşnak halkının kaderini etkileyen kararlara imza attığını vurgulayan Izetbegovic, Boşnak halkının hürriyet için çok ağır bir bedel ödediğini ve tüm bölgeye Boşnakların dahil edilmediği hiçbir hesabın tutmayacağını gösterdiğini ifade etti.

 
 

Sırbistan’ın Sancak bölgesindeki Boşnak Ulusal Konseyi (BNV),28 Eylül Boşnaklar Günü vesilesiyle bir mesaj yayınlayarak Saraybosna’daki Boşnak Meclisi’nin yayınladığı bildirinin Boşnak halkının “yok olmayacağına” ilişkin net bir mesaj verdiğini ifade etti.