MagazinHaber Girişi : 13 Aralık 2022 16:33

Çağrı Bey tarihte ne zaman ve nasıl öldü? TRT 1 Alparslan Büyük Selçuklu Çağrı Bey ölecek mi?

Çağrı Bey tarihte ne zaman ve nasıl öldü? TRT 1 Alparslan Büyük Selçuklu Çağrı Bey ölecek mi?

Alparslan Büyük Selçuklu dizisinin yeni bölüm tanıtımında Çağrı Bey’in sağlık durumu kötüye gidiyor.

Tarih sayfalarında Çağrı Bey nasıl öldü, tarihte ölümü nasıl gibi sorular gündemdeki yerini aldı. Selçuklu kaynakları kontrol edilirken karaktere hayat veren Erdinç Gülener de araştırılıyor. Peki, Alparslan Büyük Selçuklu Çağrı Bey ölümü nasıl, ölecek mi? İşte, cevaplar…

ÇAĞRI BEY TARİHTE NASIL ÖLDÜ?

Alparslan’ın babasıdır. 1060’ta hastalanarak Serahs (İpek Yolunda Nişabur ile Merv arasındaki önemli bir vaha) adı verilen yerde vefat etmiştir.

Çağrı Bey, Büyük Selçuklu Devleti’nin kuruluş mücadelelerinde daima birlikte hareket ettiği kardeşi Sultan Tuğrul’u çeşitli vesilelerle desteklemişti. Bu arada ağır hasta olmasına rağmen, saltanat iddiasıyla isyan edip Sultan Tuğrul’u Hemedan’da kuşatan İbrâhim Yinal’a karşı derhal oğulları Alparslan, Kavurd ve Yâkūtî kumandasında kalabalık bir kuvvet göndermişti.

Çok geçmeden bu kuvvetler Rey yöresinde tutuştukları bir savaşta İbrâhim Yinal’ı bozguna uğrattılar; esir alınan İbrâhim Yinal ve yeğenleri muhasaradan kurtarılan Sultan Tuğrul’a teslim edildiler.�

Çağrı Bey ise aynı yıl Serahs’ta vefat etti.

Kaynaklarda vefatının 452 (1060) yılında olduğu da kaydedilmiştir. Naaşı daha sonra sultan olan oğlu Alparslan tarafından Merv’de inşa edilen türbesine nakledildi.

Alparslan Büyük Selçuklu Çağrı Bey kimdir?

Çağrı Bey’in toplamda 10 çocuğu dünyaya gelmiştir. Ülkenin doğusunu kendisi yönetirken batısı ile Tuğrul Bey’de idi. Tuğrul’un hiç çocuğu olmadığından onun çocuklarını benimsemiştir. Kendisinden sonra da tahta Çağrı Bey’in çocukları geçmiştir.

ERDİNÇ GÜLENER DİZİDEN AYRILDI MI?

Alparlsan Büyük Selçuklu dizisinde Çağrı Bey karakterine hayat veren oyuncu Erdinç Gülener’den konuya dair bir açıklama gelmedi.

Erdinç Gülener kimdir?�

Alparslan dizisi 'Çağrı Bey' Erdinç Gülener kimdir? 

Erdinç Gülener 26 Ocak 1971 tarihinde İzmit’te dünyaya geldi. İlk orta ve lise eğitimini İzmit’te tamamladı. 1993 yılında Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Oyunculuk ana sanat dalını kazanıp 1997 yılında bu okuldan mezun oldu.

Aynı yıl Devlet Tiyatrolarının açtığı sınavı kazandı ve Trabzon Devlet Tiyatrosu’nda oyuncu olarak göreve başladı. 8 yıl sonra Ankara Devlet Tiyatrosu’na atandı.2014 yılında İstanbul Devlet Tiyatrosu sanatçı kadrosunda görevine devam etmektedir.

Gülener, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Tiyatro bölümünde oyunculuk eğitmenliği yapmıştır.