GündemHaber Girişi : 09 Mart 2023 16:10

California Walnut Commission, omega-3 ALA’nın gücüne ilişkin farkındalığı artırıyor

California Walnut Commission, omega-3 ALA’nın gücüne ilişkin farkındalığı artırıyor

California Walnut Commission (California Ceviz Komisyonu), omega-3 alfa-linoleik asitin (ALA) sıhhate yararları konusunda farkındalığı artırırken, cevizin çok taraflılığının beslenme tertibinde omega-3 alımını artırmaya yardımcı olabileceğine dikkat çekiyor. Araştırmaların kalp sıhhati, beyin sıhhati ve sağlıklı yaşlanmada rol oynayabileceğini gösterdiği bitki bazlı omega-3 ALA (2,5 g/oz) için kusursuz bir kaynak sağlayan tek ağaç yemişi cevizdir.1-6 Advances in Nutrition’da yayınlanan 2022 tarihli bir çalışma, omega-3 ALA ve kardiyovasküler sonuçlarla ilgili biriken ispatlar göz önüne alındığında, ALA içeriği yüksek besin kaynaklarının kalp için sağlıklı beslenme sistemine dahil edilmesi gerektiğini ortaya koydu.2

Araştırmalar cevizin sıhhat açısından sağladığı pek çok faydayı pekiştirmeye devam ediyor. Ceviz, tıpkı vakitte ister hareket halindeyken atıştırmalık olarak ister bir öğünün kesimi olarak günlük beslenme tertibine dahil edilmesi kolay bir besindir. Tek başına lezzetli olmasının yanı sıra salatalara, yoğurda ya da unlu mamullere olağanüstü bir doku katar. Humus, muhammara, pesto veya ceviz ezmesi üzere içeriği varlıklı ve doyurucu ezmelerin temel bir bileşeni olabilir. Pek çok tüketici, cevizin birebir vakitte ana yemekler için bitki bazlı bir bileşen de olabileceğinin farkında değil. Baklagiller ya da mantarlarla harmanlanan ince kıyılmış ya da öğütülmüş ceviz, dünyanın dört bir yanında köftelerden Ceviz Kaplı Peynir Topları’na ve Kızarmış Cevizli Humusa kadar çok çeşitli yemeklerde kırmızı ya da beyaz ete bitki bazlı bir alternatif olarak kullanılabilir. Ete alternatif olan öğütülmüş ceviz, dondurularak saklanabilir ve tavsiye edilen omega-3 alımını karşılamanın kolay bir yolunu sunan kolay, evvelce hazırlanmış yemeklerde kullanılabilir.7

California Walnut Commission CEO’su Robert Verloop, “Omega-3’ün gücünü kutlamak için, cevizin inanılmaz derecede fonksiyonel ve çok taraflı bir besin kaynağı olduğunu ve omega-3 tüketimini her yaştan insan için lezzetli ve kolay hale getirdiğini vurgulamak hedefiyle bir ay sürecek olan dördüncü yıllık global kampanyamızı 3 Mart’ta başlatıyoruz. Ceviz, zengin bir omega-3 kaynağı sağlayan tek kuruyemiş ve az sayıdaki gıdadan biridir. İnsanlara günlük atıştırmalıklarında ve yemeklerinde cevizin tadını çıkararak omega-3’ün sıhhate yararlarından yararlanmaları için ilham vermek istiyoruz. Bir de konutta cevizlerinizi taze tutmak için buzdolabında ya da dondurucuda saklamanız gerektiğini hatırlatmak isteriz!” dedi.

California Walnuts’ın dünyanın dört bir yanındaki insanlara cevizin hayatlarına kattığı lezzet, doku ve besinsel faydaların tadını çıkarmaları için ilham vermeyi amaçlayan Power of 3 (3’ün Gücü) kampanyası; tarifler, görüntüler, toplumsal medya içerikleri, dijital reklamlar, mağaza içi promosyonlar ve daha fazlasını içeriyor. California cevizinin yararları hakkında detaylı bilgi edinmek ve dünyanın her yanından yeni bitkisel bazlı tarifler için californiawalnut.com.tr/ucungucu adresini ziyaret edebilirsiniz. Kendi mutfağınızda yaptığınız cevizli yemekleri #Omega3ünGücü hashtag’iyle sosyal medyada paylaşmayı unutmayın.





Bitkisel Bazlı Omega-3 ALA Araştırmaları Hakkında Genel Bilgiler:

ALA ve Kalp Sağlığı

Bitki bazlı Omega-3 ALA ve kalp sağlığı söz konusu olduğunda şükredecek çok şey var. Advances in Nutrition dergisinde 2014 yılında yayınlanan bir çalışmada, ALA’nın da kalp sıhhatini güzelleştirmeye yardımcı olabileceği gösteriliyor.1 Bunu, EPA ve DHA’ya odaklanan çalışmalarda görmüştük. Artık de 2022 tarihli bir makale, 2014 tarihli makaledeki delilleri güncelledi ve beslenme sisteminde alınan ALA ve kardiyovasküler sonuçlara ait biriken ispatlar göz önüne alındığında, ALA içeriği yüksek besin kaynaklarının kalp için sağlıklı beslenme nizamının bir modülü olması gerektiğini ortaya koydu.2Makalenin müellifleri, bu bahse ait ispatların, bayanlar ve erkekler için sırasıyla günde 1,1 gram ve 1,6 gram ALA alımı olarak belirlenen, ALA ile ilgili mevcut beslenme tertibi kılavuzunu desteklediğini ileri sürüyorlar. En âlâ bitkisel bazlı Omega-3 kaynaklarından biri olan cevizin her gün bir avuç tüketilmesi, önerilen günlük ALA alımını karşılamanın kolay, çok istikametli ve lezzetli bir yoludur (28-30 gram ceviz, 2,5 gram ALA sağlar). Ayrıca2021 BMJ sistematik incelemesi ve meta-analizinde, her gün 1 ila 2,5 gram ALA alımının kalp hastalıklarını önlemenin en âlâ yolu olduğu ve her 1 gramlık ALA artışının tüm başka nedenler ve kardiyovasküler hastalıklardan dolayı vefatta %5’lik bir azalma ile bağlantılı olduğu sonucuna da varıldı.8

ALA ve Beyin Sağlığı

Progress in Lipid Research dergisinde yayınlanan bir inceleme çalışmasında, ALA’dan oluşan omega-3 DHA’nın doku seviyeleri değerlendirildi8 ve birkaç önemli bulgu bildirildi. Bu bulgulardan ilki, ALA’nın birtakım durumlarda EPA sentezine yol açtığı ve bilhassa beyindeki DHA düzeylerine katkıda bulunabileceğiydi. Çeşitli çalışmalardan elde edilen deliller, daha fazla ALA tüketimi (en az 1,2 gram) sayesinde, beslenme yoluyla alınan ALA’nın vücuttaki DHA ihtiyacını karşılayabileceğini gösteriyor. İnsanlarda ALA’dan EPA ve DHA sentezinin kıymetlendirilmesi, kan düzeyi ölçümleriyle hudutlu. Bu çalışma, ALA’nın dönüşüm süreci aracılığıyla beyin gibi önemli dokularda DHA seviyelerinin korunmasında rol oynayabileceği sonucuna varıyor. Bu sürecin vücuttaki etkisini tam olarak anlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç var.

ALA ve Sağlıklı Yaşlanma

Journal of the American College of Cardiology’de (2020) yayınlanan bir çalışma, deniz eseri ya da bitkisel bazlı omega-3’ler açısından güçlü besinlerin sistemli tüketimi ve kalp krizi geçiren bireyler ortasında mevt riskini inceledi.9 Ayrıyeten Akdeniz diyetinin yararlarını inceleyen en geniş kapsamlı klinik çalışmalardan biri kapsamında yapılan araştırma, yüksek kalp riskine sahip yaşlı İspanyol bireylerde (55-80 yaş arası) beslenmeyle alınan ALA ile desteklenen balık açısından varlıklı beslenme tertibinin tüm nedenlere bağlı mevt riskinin azalmasıyla sonuçlandığını gösterdi.1 Bilhassa, çalışma iştirakçileri ortasındaki günlük kalori alımının en az %0,7’sini ALA’dan karşılayan şahıslarda tüm nedenlere bağlı mevt riskinin %28 oranında azaldığı bildirildi.

California Cevizi Hakkında

Amerika Birleşik Devletleri’nde yetiştirilen cevizlerin %99’undan fazlası California’dan gelmekte ve birden fazla jenerasyondur 4.000 bahçeyi takım işleten aileler tarafından üretilmektedir. Eksiksiz besin bedeli ve kalitesiyle bilinen Kaliforniya cevizleri tüm yıl boyunca dünyanın dört bir yanına gönderilmektedir. Bitkisel temelli beslenme açısından bakıldığında ceviz; bitkisel bazlı et alternatifi, ceviz sütü ve ceviz ezmesi üzere çeşitli yenilikçi biçimlerde ve lezzetli bir biçimde tüketilmektedir. Çok istikametli ve besleyici bir atıştırmalık, yoğurt ve yulaf ezmesine eklenebilecek bir gereç ve salatalar ve sebzelerle eşleştirilebilecek için eksiksiz bir kuruyemiş olarak kabul edilmektedir. Yemek tanımlarını keşfetmek ve California ceviz yetiştiricileri, kesim bilgileri ve sıhhat araştırmaları hakkında detaylı bilgi edinmek için http://californiawalnut.com.tr/ adresini ziyaret edebilirsiniz.

California Walnut Commission (California Ceviz Komisyonu) ayrımcılık yapmayan ve herkese fırsat eşitliği tanıyan bir patrondur.