CAMİ CEMAATİ HUKUKUNA DİKKAT EDİN
Edepli ol:
Cami içinde her ne sebeple olursa olsun tartışmamalı ve diğer cemaatin dikkatini çekecek şekilde sesinizi yükseltmemelisiniz.
Vakarlı ol: koşturma
Ezanı Duyarsanız Koşturmayın. Cemaate yetişilemeyecek bile olsa, yine camiye giderken koşmamalı. Peygamber, (Namaza giderken koşmayın!) buyurmuştur. Cemaate yetişebilmek için koşmak mekruhtur. Ezan okunduğunu duyuyorsanız koşturmayın.
Uyarıya sabır ve teşekkür:
Namaz sonrasında, sizi, namazınızla ilgili bir eksiğinizden dolayı uyaran biriyle karşılaştığınızda asla kızmayın, aksine özellikle çok nazik davranın ve sizi daha doğruyu yapmanız adına bilgilendiren şahsa içtenlikle ve tebessümle teşekkür edin.
Mikrop saçma, titiz ol:
Öksürmek ya da hapşırmak mecburiyetinde kaldığınızda mümkün olabildiğince kendinizi kontrol ederek, en az gürültüyle ve sol elinizin sırt kısmıyla ağzınızı kapatarak bu sıkıntıyı aşmaya çalışın. Böylece ağzınızdan dışarıya çıkabilecek tükürük ve benzeri şeylerle etrafınızı rahatsız etmekten kaçının.
Camiye Zarar Vermemek
Çocuklar ve Cami Adabı
Namaz kılarken dikkat edilmesi gerekenler:
Camilerde kimisi ayakları çok açıyor, kimisi de hiç açmıyor. Hanefi’de ayakların dört parmak kadar açılması sünnettir. Şafii’de bir karış kadar açılır.
Secdede parmakları kapalı tutmalı, dirsekleri yere koymamalı, iki yana da çıkarıp sağ ve solundakileri rahatsız etmemelidir.
Secdeden kıyama kalktıktan sonra ayaklarını dört parmak kadar açanlar oluyor. Secdeden kalkmadan önce açmak gerekir.
Tekbir alırken avuç içleri yüze karşı tutanlar oluyor ve parmaklarını bitiştirenler çıkıyor. Tekbir alırken avuç içleri kıbleye karşı getirmek ve parmakları kendi haliyle açık bırakmak gerekir
Cemaat ile rekâtta oturabileceğini anlarsa, sünneti caminin dışında, sofada [holde] çabuk kılar. Hol yoksa, içerde direk arkasında kılar. Böyle yer yoksa sünneti kılmaz. Çünkü, cemaat ile kılınırken, nafile kılmak mekruhtur. Mekruh işlememek için sünnet terk edilir. Cuma günü imam minbere çıkınca sünnete başlamak da mekruhtur.
Çok kimse, sandalyeye, koltuğa oturmaya alıştığı için camide diz üstü oturamıyorlar. Ya bağdaş kuruyorlar veya ayaklarını dikerek oturuyorlar. Mecbur kalmadıkça, böyle oturmak edebe uygun değildir. Kur’an-ı kerim okumak Allahü teâlâ ile konuşmak demektir. Kur’an-ı kerim okunurken yaylanıp oturmak çirkin olur.
Tesbih çekerken, zikrederken de mümkün mertebe diz üstü oturmaya gayret etmelidir. Müslümanların yanında da edepli oturmak gerekir. Peygamber, kızının yanında bile bir defa olsun, ayağını uzatıp oturmamıştır.
Evde, camide veya minarede ezan kıbleye karşı okunur. Hayyealessalah derken sadece yüzü sağa, hayyealelfelah derken yüzü sola döndürmek sünnettir. Vücut döndürülmez. Minarede ise dönerek okurken de göğüs kıbleden başka yöne döndürülmez.
İki kişi cemaatle namaz kılarken biri yarım metre kadar geride duruyor. Aynı hizada durmak gerekir. Sadece imamdan öne geçme ihtimaline karşı, imamdan bir topuk kadar geri durmak iyi olur.
Kavme ve celselerde [yani rükudan kıyama kalkınca ve iki secde arasında] suphanallah diyecek kadar durmak vaciptir. Daha fazla durmak da uygun değildir.
Küçük mescitlerde, namaz kılanlar varken, yüksek sesle Kur’an okuyanlar oluyor. Onların şaşırmasına sebep olmamalı.
İmam Kur’an okurken namaz kılmak, hele sünnet veya nafile kılmak çok yanlıştır. Ömür boyu kılınacak sünnet ve nafileler, Kur’an-ı kerimi dinleme farzının sevabına erişemez.
İmam selam verince cemaat hemen ayağa kalkıyor. Kalkmadan önce, otururken Allahümme entesselâm ve minkesselâm tebârekte yâ zelcelâli velikrâm demelidir.
Öğle, akşam ve yatsıda, sünnetler kılınıp namaz bitince, ikindi ve sabah namazının farzını kılınca, Allahümme entesselam... dedikten sonra, üç kere istiğfar söylenmiyor. Bazıları da Allahümme entesselamdan önce söylüyorlar. Bu da yanlıştır.
Camiye gidene kesin olarak Müslüman denebilir mi?
Beş vakit namaza cemaatle devam eden kimse Müslümandır. Dünyevi bir menfaat için beş vaktin hepsine devam etmek çok zordur. Bilhassa yatsı ve sabah namazlarını cemaatle kılmak münafıklara ağır gelir.
(Mescide devam edenin imanlı olduğuna şahitlik edin! Çünkü Allahü teâlâ “Allahın mescitlerini ancak Allaha ve ahirete inanan imar eder” buyurdu.) [İ. Mâce]
Demek ki, mescitlerin imarının içinde, mescide [camiye] devam etmek de vardır.
Hadisler:
Allah ve melekler ilk safta namaz kılanlara, salât ve selam eder.) [İ.Ahmed]
Beş şey ibadettir: Az yemek, camide oturmak, Kâbeye, Mushafa ve alimin yüzüne bakmak) buyurulmuştur.
Bir kimse, namaz kılanın önünden geçmenin, ne kadar çok günah olduğunu bilseydi, geçmeyip, yüz yıl beklemeyi tercih ederdi.) [İbni Mace]
Cennete girmek için ne yapacağını soran bir zata, Peygamber efendimiz (müezzin veya imam ol) buyurdu. O da (yapamam) dedi. (Öyle ise namazını ilk safta kıl) buyurdu. (Buhari) Ön safa geçerken kimseyi incitmemeli! (Halkı incitmemek için ön safa geçmeyen, iki misli sevaba kavuşur) buyuruldu. (Taberâni)
En hayırlı saf, ilk saftır. Sevabı en az olan da geri saflardır. [Müslim]
Hak teâlâ safı sıklaştırana rahmet eder, safta boşluk bırakana gazap eder.) [Nesai]
İlk safın fazileti bilinseydi, oraya geçmek için kura çekilirdi. [Müslim]
İnsanlar ezan okumanın ve namazda ilk safta bulunmanın sevabını bilselerdi, sonra bunları yapabilmek için kur’a çekmek zorunda kalsalardı, mutlaka kur’a çekerlerdi.”
Meleklerin Rableri huzurunda saf bağlayıp durdukları gibi saf bağlasanız ya!”
Müslümanlık temizlik dinidir. Temiz olun! Cennete ancak temiz olanlar girer.) [Deylemi]
Namaz kılarken ilk safta durmak iyi kimselere nasip olur. [Müslim]
Namaza geleceğiniz zaman yürüyerek (normal adımlarla) gelin. Sekinet ve vakarı elden bırakmayın. Yetiştiğiniz kadarını (imamla) kılar, kaçırdığınızı tamamlarsınız.» (Buharî/ezan: 21- Müslim/mesâcid: 154 – Ahmed: 1/269 – 2/427 489-4/357- 5/201, 207, 379- 6/376; bk. Celal Yıldırım, İlmin Işığında Asrın Kur’an Tefsiri, Anadolu Yayınları: 12/6187-6190)
Namazda omuz omuza sık durun! Açıklıkları kapatın ki, şeytan girmesin!) [Hâkim]
Önce ilk safı tamamlayınız; sonra arkadaki safları doldurunuz. Şayet eksik kalırsa, son safta kalsın.”
Sabahın sünnetini evde kılmalı. (Sabahın sünnetini evde kılmak, rızkın bereketine, ev halkı ile iyi geçime ve imanla ölmeye sebep olur.) [İmad-ül-islâm]
Safları düz tutunuz. İleri geri durmayınız. Sonra kalpleriniz de birbirinden farklı olur. Aklı başında ve bilgili olanlarınız benim arkamda, onlardan sonra gelenler daha arkada, daha sonra gelenler daha arkada dursunlar.”
Saftaki boşluğu dolduranın günahları affolur.) [Bezzar]
Özetle:
Camiye giderken temizliğe dikkat etmek, huşu içinde olmak, saygılı davranmak, dikkat dağıtıcı şeylerden uzak durmak ve cami ortamına uygun davranmak önemlidir. Bu davranışlar, hem kendi ibadetimizi daha verimli kılar hem de diğer cemaate saygı göstermiş oluruz.
Camiye gitmek, sadece namaz kılmak değil, aynı zamanda toplumsal bir sorumluluk ve ibadettir.
Cami adabına uymak, hem kendi ibadetimizi daha verimli kılar hem de diğer cemaate saygı göstermiş oluruz.
Bu kurallar, caminin manevi atmosferini korumak ve ibadet edenlerin huzur içinde ibadetlerini gerçekleştirmeleri için önemlidir. Cami adabına uymak hem Allah’a saygıyı hem de topluma karşı sorumluluğu ifade eder
Unutma:
erolyazıcı / ABBEYT♥️