Zengin bir tarihi olan Çanakkale, 1. Dünya Savaşı ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş dönemlerinde hayati bir rol oynamış etkileyici bir yer. Marmara ve Ege bölgelerinde toprakları bulunan şehir, Çanakkale Savaşı’nın yaşandığı alanlarda kurulan tarihi parkları, etkileyici şehitlikleri ve anıtlarıyla her yıl milyonlarca yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret ediliyor.
Çanakkale’de gezilmesi görülmesi gereken o kadar çok yer var ki… Gidenleri kendine hayran bırakan Çanakkale, ziyaretçilerine hem duygusal hem de keyifli vakitler yaşatıyor. Peki, Çanakkale’de gezilmesi gereken yerler nelerdir?
Çanakkale Savaşı’nın yaşandığı bölgeyi görmek ve şehitlerimizi anmak için ziyaret edebileceğiniz Çanakkale Şehitleri Anıtı ve Harp Müzesi, 1971 yılında ziyarete açıldı.
Sedülbahir Köyü’nün Morto Koyu’nda bulunan ve Çanakkale Savaşı’nın yapıldığı yerleri gösteren krokiler, fotoğraflar, döneme ait savaş malzemeleri, siperler, mermi çekirdekleri, askeri üniformalar ve Şehitler Abidesi gibi etkileyici anıtları inceleyebileceğiniz açık hava müzesinde 2000’e yakın obje sergileniyor.
Pazartesi günleri hariç her gün 08:00 ile 17:00 saatleri arasında Çanakkale Şehitleri Anıtı ve Harp Müzesi’ni ziyaret edebilirsiniz.
Eceabat ilçesine bağlı küçük bir köy olan Kilitbahir Köyü’nde yer alan ve Türkiye’nin en güzel kalelerinden biri olarak gösterilen Kilitbahir Kalesi, Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılmış büyüleyici bir mimari eser.
Diğer Osmanlı kalelerinden farklı olarak üç yapraklı yonca biçiminde inşa edilen Kilitbahir Kalesi, İstanbul kuşatması döneminde Bizans’a yardım gitmesini engellemek amacıyla Çanakkale Boğazı’na hakim bir konumda inşa edilmiş.
7 katlı ve üçgen planlı olan Kilitbahir Kalesi, çevresini saran iç ve dış sularıyla günümüze kadar sağlam kalmayı başarmış.
1980 yılında korunması gereken kültürel varlık olarak tescil edilen ve 2013 yılında restore edilen kalenin iç odalarını gezebilir ve sularından muhteşem Çanakkale Boğazı manzaralarının fotoğraflarını çekebilirsiniz.
Kilitbahir Kalesi’ne Çanakkale merkezinde her saat bulabileceğiniz Gestaş feribotları veya minibüslerle rahatlıkla ulaşım sağlayabilirsiniz.
Kilitbahir Kalesi’ni yaz aylarında 09:00 ile 19:00, kış aylarında ise 08:00 ile 17:00 saatleri arasında pazartesi günleri hariç her gün küçük bir ücret karşılığında gezebilirsiniz.
Homeros’un ünlü İlyada Destanı’nda bahsettiği ve antik dünyanın en büyük savaşlarından biri olan Truva Savaşı’nın yaşandığı kent olan Truva Antik Kenti, 1998 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne dahil edildi. Her yıl dünyanın her yerinden gelen yüz binlerce kişi tarafından ziyaret edilen ve tarihi M.Ö. 3000 yılına kadar uzanan Truva Antik Kenti, aynı zamanda dünyanın en önemli arkeolojik kazı alanlarından biri.
Bölgeye hakim bir konumda inşa edilmiş ve ilk kazıların 1800’lü yılların sonunda gerçekleştirildiği antik kentten çıkarılan pek çok paha biçilmez tarihi eser ise yurt dışına kaçırıldı. Kentin hemen girişinde kurulan Troya Müzesi’nde de birçok eserin sergilendiği antik kentte etkileyici heykeller, hamamlar, antik tiyatrolar, kayalara oyulmuş kabartmalar ve yazıtlar arasında tarihte unutulmaz bir yolculuk yapabilirsiniz. Yılın her dönemi rehberli turlar bulabileceğiniz ve rehberlerden Truva Savaşı ile ilgili ilginç bilgiler alarak gezebileceğiniz Truva Antik Kenti, Çanakkale gezilerinde kesinlikle ziyaret etmenizi önerdiğimiz tarihi hazinelerden biri.
Truva Antik Kenti’nin hemen girişinde yer alan ve sadece Çanakkale’nin değil Türkiye’nin de en önemli arkeoloji müzelerinden biri olan Troya Müzesi, 2018 yılında ziyarete açıldı. Pek çok efsaneye konu olmuş Truva Antik Kenti ve çevresinde yapılan kazılarda elde edilen paha biçilmez binlerce eserin sergilendiği müze; 3000 m2 sergi salonu, 11.200 m2 kapalı alanı ve görkemli taş eserlerin sergilendiği bahçesiyle ile tarih ve arkeoloji meraklılarının Çanakkale’de mutlaka ziyaret etmesi gereken yerler arasında.
Troya Müzesi koleksiyonlarında Neolitik Çağ’dan Tunç Çağı ve Demir Çağı’na kadar uzanan şemalar, çizimler, yazıtlar, baltalar, kesici aletler, heykeller, pişmiş toprak seramikler, metal kaplar, silahlar, sikkeler ve cam bilezikler gibi pek çok objeyi yakından görebilirsiniz. Yaz döneminde 09:00 ile 20:00, kış döneminde ise 09:00 ile 18:00 saatleri arasında müzeyi ziyaret edebilir ve Çanakkale merkezinden minibüslerle müzeye kolayca ulaşabilirsiniz.
1889 yılında Osmanlı padişahı II. Abdülhamit döneminde, İstanbul’daki ünlü Mısır Çarşısı’nı bir benzeri olarak inşa ettirilen ve o günden beri Çanakkale’de ticaretin kalbinin attığı yerlerden biri haline gelen Aynalı Çarşı, günümüzde şehrin önemli simgeleri arasında.
2014 yılında restore edilen bir içerisinde 57 tane yöresel ürünler, el sanatı eserleri ve hediyelik eşyalar satan dükkanın hizmet verdiği Aynalı Çarşı; kızıl taştan yapılmış etkileyici mimarisi, kemerli kapısı ve kabartma çiçek desenleriyle süslü duvarlarıyla mimari açıdan da görülmeye değer bir eser. İnönü Caddesi üzerinde yer alan ve her gün saat 08:30 ile 19:00 saatleri arasında açık olan çarşıya mutlaka uğramayı, hem etkileyici mimariyi incelemeyi hem de Çanakkale’ye özgü yöresel ürünler satın almayı unutmayın.
Türkiye’nin en büyük adası olan ve 90 kilometreden uzun sahil şeridi ile Çanakkale’de denize girebileceğiniz en güzel plajlara ev sahipliği yapan Gökçeada, Saros Körfezi girişinde yer alıyor. Çok sevilen bir tatil cenneti olarak her yıl yüz binlerce kişi tarafından ziyaret edilen Gökçeada, turkuaz renkli berrak denizi ve el değmemiş muhteşem doğası ile huzurlu atmosferde yılın yorgunluğunu atmak için Türkiye’de gidebileceğiniz en güzel yerlerden biri.
Uzun kıyı şeridinde sıralanan Aydıncık Plajı ve Laz Koyu gibi yerlerin yanı sıra büyüleyici Marmaros Şelalesi, taş evleriyle ünlü tarihi Rum köyleri, etkileyici Peynir Kayalıkları, Tuz Gölü ve Gökçeada Sualtı Milli Parkı’nı da Gökçeada’da keyifle gezebilirsiniz. Turizm ve konaklama olanaklarının gelişmiş olduğu adada her zevke ve bütçeye göre butik oteller, pansiyonlar ve apart oteller bulmanız mümkün. Tarihi ve doğal güzelliklerinin yanında kendine özgü lezzetleriyle de ünlü olan Gökçeada’da mevsimlik taze balıkları, bademli kurabiye ve sakızlı muhallebisini de mutlaka denemenizi öneririz. Gökçeada’ya özellikle yaz aylarında her saat arabalı feribot ve deniz otobüsü ile kolayca gitmeniz mümkün.
Çanakkale’nin dünyaca ünlü simgelerinden biri haline gelen ahşap Truva Atı heykeli, Çanakkale Kordon’da Kayserili Ahmet Paşa Caddesi üzerinde hemen dikkatinizi çekecek. Antik dünyanın en önemli savaşlarından biri olan Truva Savaşı’nın geçtiği yer olan Çanakkale toprakları, Truva Antik Kenti için her yıl yüz binlerce yabancı turist tarafından ziyaret ediyor. 10 yıldan fazla süren Truva Savaşı’nın son bulmasını sağlayan Truva Atı fikri ise ünlü yazar Homeros’a göre efsanevi karakter Odysseus tarafından bulunmuş. İçi askerlerle doldurularak şehre hediye edilen ahşap Truva Atı’nın devasa bir örneğini muhteşem Çanakkale Körfezi ve yat limanı manzaraları eşliğinde inceleyebilirsiniz.