SiyasetHaber Girişi : 11 Eylül 2023 16:55

CHP Meclis Üyesi Hayriye Uyanık: Siyaset Ancak Kadının Bakış Açısıyla Güzelleşir

CHP Meclis Üyesi Hayriye Uyanık: Siyaset Ancak Kadının Bakış Açısıyla Güzelleşir

Uyanık: “Kadının varlığı ve kadının bakış açısıyla yapılacak siyaseti çok önemsiyorum ve değerli görüyorum. Kadın rolünün siyasette ağırlık kazanması, ‘çirkin siyaset’ kavramının da güzele doğru evrilmesine yol açacaktır” diyor.

Başarılı iş insanı ve siyasetçi CHP Pendik Belediyesi Meclis Üyesi Hayriye Uyanık mecliste yaptığı konuşmalarla dikkat çekiyor. Yaptığı eleştirilerle gündemde yer alan Hayriye Uyanık’ı yakından tanımak istedik.

Gazetemizin muhabirlerinden Elif Kırnak ve Rabia Hatun Bayram, CHP Pendik Belediyesi Meclis Üyesi ve aynı zamanda CHP Grup Başkan Vekili (Pendik ilçesinin ilk kadın grup başkan vekili olma özelliğini de taşıyor) Hayriye Uyanık ile bir röportaj gerçekleştirdi.

Uyanık gazetemize verdiği röportajda; “Kadın siyasette mutlaka olmalı. Kadın, yaratılışından dolayı bakış açısı çok farklı. Birçok şeyi aynı anda düşünebiliyoruz ve yönetebiliyoruz. Duygusallıktan öte duygu yüklü bakabiliyoruz. Empati yapabiliyoruz. Kadının varlığı ve kadının bakış açısıyla yapılacak siyaseti çok önemsiyorum ve değerli görüyorum. Kadın rolünün siyasette ağırlık kazanması, ‘çirkin siyaset’ kavramının da güzele doğru evrilmesine yol açacaktır” sözlerine yer verdi.

İşte soru ve cevaplar şu şekilde:

İŞ HAYATINDAN SİYASETE, SANATTAN SPORA…

1970 yılında İstanbul’da ‘Boşnak’ kökenli bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldim. İlk, Orta, Lise öğrenimini Pendik’te tamamladıktan sonra İstanbul Üniversitesi Teknik Bilimler Deri Teknolojisi bölümünü bitirdim.

1993 yılında başlayan mesleki iş yaşamımda, Ar-Ge Departman Sorumluluğu, Marka ve Pazarlama Müdürlüğü, İşyeri Müdürlüğü görevlerinde bulundum. Bu görevler sırasında dünyanın değişik yerlerinde Deri Pazarlarının Araştırılması, Fuar Organizasyonları gibi seminerlerde Türk Temsilciliği yaptım.

Dünya’nın önemli firmalarından; ‘Pazarlama ve Satış’ ,’En iyi Marka ve Farkındalık’, ‘Benchmarking’ eğitimlerini, Maltepe Üniversitesinde ‘Yaşam Koçluğu’ eğitimi aldım.

Aynı zamanda, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi, Bilirkişilik Bölge Kurulu’nda ‘Deri ve Deri Mamulleri Bilirkişisi’ olarak görev almaktayım.

DETEK; Deri Teknologları ve Kimyacıları Derneği’nde Yönetim Kurulu Üyeliğinde bulundum. 2016 yılı itibariyle kendi işini kurdum.

Balkan Yeşilbağlar Spor Kulübünün yöneticisiyim.

İyi derecede İngilizce, Sırpça ve Hırvatça dillerini biliyorum. Seyahat etmeyi ve resim çizmeyi seviyorum.

2019 yılında yapılan yerel seçimlerde Pendik Belediyesi Meclis Üyeliğine seçildim.

NEDEN DAHA İYİSİ BİZDE OLMASIN!

Deri sektöründe çalışırken çok fazla seyahat etme imkânı buldum. Farklı ülkelere seyahatlerim sırasında yeni yerler – teknolojiler – uygulamalar gördüm. Ülkeme geldiğimde ise neden daha iyisi bizde olmasın diye düşündüm. Seyahatlerimdeki gözlemler, belediyecilik anlayışında vizyoner bir bakış açısına sahip olmamı sağladı.  Bir şehir nasıl olmalı, kadın – yaşlı – çocuk – hayvan dostu şehirler nasıl oluşturulabilir noktasında daha geniş fikir sahibi oldum. Gezilerimde gördüğüm uygulamaları ilçemiz içinde mecliste sundum.

İNSANLARA NASIL YARDIMCI OLABİLİRİM SORUSU BENİ SİYASETLE BULUŞTURDU

Siyasete giriş sürecim 2018 yılında dernek kadın kollarıyla birlikte başladı. Ben her zaman insanlara nasıl yardımcı olabilirim, özellikle kadınlar ve çocuklar konusunda neler yapabilirim düşüncesi ile yola çıktım ve bu yolun aslında derneklerden ve siyasetten geçtiğini anladım. 5 yıldır da meclis üyeliği yapıyorum.

Kadın siyasette mutlaka olmalı. Kadın, yaratılışından dolayı bakış açısı çok farklı. Birçok şeyi aynı anda düşünebiliyoruz ve yönetebiliyoruz. Duygusallıktan öte duygu yüklü bakabiliyoruz. Empati yapabiliyoruz. 45 meclis üyesinden 8’i kadın. CHP’den 3 kişi, AKP’den ise 5 kişi bulunuyor. Siyasette kadın çok daha fazla yer almalı.

Kadının varlığı ve kadının bakış açısıyla yapılacak siyaseti çok önemsiyorum ve değerli görüyorum.

Toplum kadının iktidarına, söz sahibi olmasına çok alışık değil. Bu yüzden de size çok eleştiriler bakılıyor. Mesela erkekte kadında arandığı kadar eksik ve hata aranmıyor. Örneğin siyasete gireceği zaman kadınların eğitimi çok daha fazla irdeleniyor. Kadın sadece siyasette değil, hayatın her alanında zorluklarla karşılaşabiliyor.

“Sen yapamazsın – çok zor – ağır iş” gibi ifadelerle erkek egemen toplumda karşı karşıya geliyoruz. Ama ben yapmak istediğim her şeyi yaptım ve başardım. Onların benden daha az çalışarak elde ettiği şeylere çok daha fazla çalışarak ulaştım.

Dünyadaki bu düzen ne zaman değişir bilmiyorum ama ‘Kadın’ etkinleştikçe değişecek diye umuyorum.

HERKES SOSYAL İMKANLARA KAVUŞABİLMELİ

Gençlere ve çocuklara bir şeyler yapma konusunda çok fazla uğraş sarf ettim. Özellikle spor tesisleri alanında. Pendik’te spor ile alakalı eksiklikler bulunuyor. Örneğin spor tesisi yapılıyor ama konum olarak çoğu zaman doğru yere yapılmıyor. Spor erişilebilir olmalı, herkes sosyal imkanlara kavuşabilmeli. Sosyalleşmek, spor yapmak insanların temel hakkı. Belediyecilik anlayışı da böyle olmalı. Bence çocuklara dokununca kadınlara da dokunmuş oluyorsunuz. Kadınlara yönelik özel çalışmalarımız da mevcut. Kadın, çocuk ve yaşlılar benim için çok önemli.

KADIN HAKLARI YASALAŞTIRILARAK DESTEKLENMELİ

Kadınlara her alanda fırsat verilmeli. Kadın haklarının öncelikle yasalaşması gerekiyor. Birkaç ülkede, her yerde %50 kadın olacak yasası var. Bu anlayış kadın haklarında bir olgunluğa erişilene kadar desteklenmeli.

Toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda ileri gideceğimize geri gidiyoruz. Biz mücadele ediyoruz. Var olmaya çalışıyoruz. Bu konuda sosyal projeler, diziler – filmler- belgeseller, eğitim programları yapılabilir. Bilinçli bir toplum oluşturulabilir.

SİYASETTE SADECE ELEŞTİRİ YAPMAK İÇİN ELEŞTİREN ÇOK İNSAN VAR

Birçok tecrübe edindim. Siyaset fazla yıpratabiliyor. Şunu öğrendim ki kimseyi memnun edemiyorsun. İnsanlar çok acımasız eleştiriyor. Çoğu da sadece eleştirmek için bunu yapıyor. Söz konusu bu eleştiriler bir veriye, bilgiye dayanmıyor. Sizi araştırmadan, dinlemeden sorguluyorlar. İlk başlarda bunlar beni etkiliyordu. Ama sonrasında bu eleştirilere izin vermedim. Sadece yapıcı eleştirileri dikkate alıyorum. Yoksa eleştiriye açık biriyim.

SİYASET HAYATIN TA KENDİSİ

Tabi ki, siyaset hayatın içinde var. Siyaset hayatın ta kendisi. İnsanlar bazen “siyaset, politika yalan dolan” diyor. Bunlar söylenirken birileri, onları yönetiyor ve karar veriyor. Siyaset hayatlarını etkiliyor ama onlar dışarıdan seyrediyorlar. Halbuki siyasetin içinde olacaksın ve karar veren merciyi uyaracaksın.

Cumhuriyet Halk Partisi olarak çok güzel bir belediyecilik anlayışımız var. Bunun için fırsat bekliyoruz.

Ben de size ve gazetenize; gösterdiğiniz ilgi için teşekkür ediyorum.