Tüm Türkiye’de olduğu üzere Sakarya için de gereki deprem tedbirlerinin alınmadığını söz eden Lider Keleş:” Rant uğruna canlar hiçe sayılıyor. “dedi.
Başkan Keleş, değerlendirmesinde şu sözleri kullandı:
“Ülkemiz tekrar bir sarsıntıyla sarsıldı; deprem geride tarifsiz acılar bıraktı. Bizler de olan biteni hüzünle izledik, gücümüz nispetinde de yardım etmeye çalıştık. Gerek temel gereksinim kolileri için seferber olduk, gerekse maddi ve manevi her şeyimizi ortaya koyduk. Bugüne kadar da sarsıntıda hayatını kaybeden tüm vatandaşlarımızı tekrar rahmetle anıyorum. Üzülerek belirteyim ki ülkemizde sarsıntıya karşı en temel önlem olan bilimsel kent plancılığı göz arkası ediliyor.
Sakarya’da da durum bu türlü. İmara açık olmaması gereken her yer imara açık. Rant uğruna binlerca can görmezden geliniyor. Kentte imar planı denilen bir şey yok. Toplanma alanı bulmak bile bir epey sıkıntı. İşte bu zihniyetin yöneticileri yandaş yahut belediyeden ne kadar para kazanacağım mantığıyla rant odaklı bir kent planlaması yapıyor ve yandaşların sırtından nereden ne kadar para kazanırım mantığına baş yorarak kent hayatını içinden çıkılmaz bir hale sürüklüyor.”
“İmar affı mazeretiyle ne canlar yitip gidiyor.” diyen Keleş, “Bazı devlet kurumlarına atanan şahısları görüyoruz. Okuduğu kısım farklı, çalıştığı kısım bambaşka. İşi ehline vermek gerekir. Vermezsen sonu bu tıp facialarla biter. Sakarya Büyükşehir Belediyesi’nde Deprem ve Taban Araştırma Şube Müdürlüğü üzere bir vazifede uzmanlık alanı Sosyoloji olan bir kişi atanmadı mı? Bu ülkede mühendislik fakültesini bitiren mühendis oluyor, hukuk fakültesini bitiren avukat oluyor , tıp fakültesini bitiren tabip oluyor fakat birtakım şahıslar kendi mesleği hariç her mesleği rahatça yapabiliyor. Mustafa Kemal Atatürk: Hayatta en gerçek mürşit ilimdir fendir dedi. Biz bu düsturla yolumuza bakmalıyız. Biz bunlara kıymet vermezsek asla gelişemeyiz, ilerleyemeyiz. Artık bu anlayış kentsel dönüşüm yapacak, sarsıntıya tedbir alacak yapacak o denli mi?” şeklinde konuştu.
CHP’li Keleş şu soruları sordu:
“Depremin acı tablolusunu çok uygun gördük. Nasıl geç kalındığını, nelerin eksik, nelerin fazla yapıldığını. İşte tam da bu yüzden buradan yetkililere soruyorum;
1-Bilime dayalı gerçekçi bir Deprem mastır planınız var mı? Bunu her ilçe bazında soruyorum.
2-Varsa bu planları tekrar her mevzuda yetkili, uzman takımlarınız ile mi hazırladınız liyakat sahibi takımlar ile mi? 3-Sakarya’da ilçeler bazında canlı fay çizgilerini temel alarak öncelikli tehlikeli alan tespitleri yapıldı mı?
4-Toplanma alanlarınız da yeşil alanlarınız üzere imar planındaki hayali hallerden mi ibaret?
5-Toplanma alanlarında afet anında gerekecek kurtarma ekipmanları ile gereksinim hususları depolanmış mı? Örneğin suyu,�
elektriği, tuvaletleri mevcut mu?
6-Peki telefondan yere çök diye bildiri göndermekten ibaret afet eğitim çalışmalarını kâfi buluyor musunuz?
7-Yüksek riskli alanlardaki vatandaşlar başta olmak üzere gerekirse zarurî afet eğitimi yaptınız mı?
8-Kentsel dönüşüm kılıfıyla başınızın gerisindeki rant projelerini pazarlamayı ne vakit bırakacaksınız?
9-Sosyal, fizikî ve ekonomik amaçları belirlenmiş tüm ayrıntıları en başta masa başında çözülmüş yerinde dönüşüm temelli kentsel dönüşüm planlarınız var mı?”
Hibya Haber Ajansı