MagazinHaber Girişi : 08 Kasım 2023 12:06

Çiçeklerin anlamları ve hikayeleri nelerdir? Hangi çiçek neyi temsil eder?

Çiçeklerin anlamları ve hikayeleri nelerdir? Hangi çiçek neyi temsil eder?

Çiçekler, doğanın renkli ve büyüleyici güzellikleri ve aynı zamanda insanlar için de derin anlamlar taşıyor. Çiçek türü, farklı bir hikaye ve sembolizm içerir ve bu semboller yüzyıllardır kültürler arası iletişimin bir parçası olmuştur. Bir kişiye çiçek hediye edeceğiniz zaman hangi çiçeği seçeceğinize ve ne renk çiçek göndereceğinize dikkat etmeniz gerekir. Çiçeklerin sahip oldukları anlamları ve özellikleri geçmişten günümüze kadar gelen efsanelere dayanmaktadır. Peki, Çiçeklerin anlamları ve hikayeleri nelerdir? Hangi çiçek neyi temsil eder?

Çiçeklerin anlamları ve hikayeleri nelerdir?

Mitolojik Çiçek Hikayelerini merak ediyorsanız bu yazı tam da size göre!

Nergis çiçeği, anlam olarak aşkı, özellikle sevgisini yaşayıp, kavuşamayan bir aşkı da sembolize etmektedir. Saygı duymayı, kendini beğenmişliğin anlamını da üzerinde taşımaktadır. Yunan mitolojisinde genellikle aşk temasında yer almıştır. En önemli vurgu ise, nergis çiçeğinin narsizmi sembol etmesidir.

Nergis

Nergis çiçeği, anlam olarak aşkı, özellikle sevgisini yaşayıp, kavuşamayan bir aşkı da sembolize etmektedir. Saygı duymayı, kendini beğenmişliğin anlamını da üzerinde taşımaktadır. Yunan mitolojisinde genellikle aşk temasında yer almıştır. En önemli vurgu ise, nergis çiçeğinin narsizmi sembol etmesidir.

Zamanın birinde inanılmaz güzellikte, bakanları bir daha kendine baktıran bir genç oğlan varmış. Ama bu oğlanın bir laneti varmış. Annesi ona demiş ki “Eğer kendine bakmaya çalışmazsan upuzun bir ömür yaşayacaksın, aksi takdirde çok kötü sonuçları olacak.” Tabii bizim yakışıklı oğlan annesinin sözünü dinlememiş ve bir nehir kenarına gitmiş. Nehirde kendi yansımasına bakmaya çalışmış ve gördüğü görüntüye aşık olmuş. Nehirdeki yansımasına ulaşmaya çalışırken dengesini kaybetmiş ve maalesef nehire düşmüş boğularak hayatını kaybetmiş. Fakat bu gencin öldüğü yerde çok güzel bir çiçek çıkmış. Bu çiçeğe de boynu bükük, yere bakan Narcissus, yani Nergis demişler.

Ağlayan Gelin (Ters Lale)

Aynı zamanda Ters Lale adıyla da bilinen ve Hakkari’nin Cilo Dağları’nda yetişen Ağlayan Gelin çiçeği dünyanın en nadir bulunan çiçeklerinden biridir.

Aynı zamanda Ters Lale adıyla da bilinen ve Hakkari’nin Cilo Dağları’nda yetişen Ağlayan Gelin çiçeği dünyanın en nadir bulunan çiçeklerinden biridir.

Hristiyan aleminin inanışına göre İsa çarmıha gerilmeye götürülürken yolundaki bütün çiçekler saygılarından eğilmiş, boyunlarını bükmüşlerdir. Fakat sadece Ters Lale dik durmuştur. İsa’nın çarmıha gerilirken bakışları altında ezilen çiçek başını eğmiş ve o gün bu gündür ağlarmış. Hristiyanlara göre bu çiçek bu nedenden dolayı kutsal kabul edilir.

Bir diğer hikaye de der ki Hakkari bölgesinde yaşayan Asuriler her sabah ortasında su biriktirdiğinden dolayı bu çiçeğe Ağlayan Lale derlermiş. Aynı zamanda Asuriler de bu çiçeği kutsal kabul ederlermiş. Günümüzde ise çok değerli ve koruma altına alınmış bir çiçektir Ters Lale.

İris

Yunan Mitolojisine göre Zeus ve Hera’nın habercisi olan gökkuşağı Tanrıçası İris cennetten aldığı haberleri gökkuşağının içinden geçerek dünyaya taşırmış. Zaten Latince’de İris de “Cennetin Gözü” anlamına gelirmiş.

Yunan Mitolojisine göre Zeus ve Hera’nın habercisi olan gökkuşağı Tanrıçası İris cennetten aldığı haberleri gökkuşağının içinden geçerek dünyaya taşırmış. Zaten Latince’de İris de “Cennetin Gözü” anlamına gelirmiş. İris çiçeği de taşıdığı renkler ve çizgiler nedeni ile adını gökkuşağı tanrıçası İris’ten almış. Eski Yunan’da bir inanca göre de gözlerimizin renkli kısmına İris adı verildiğinden her insanın cennetten bir parça taşıdığı söylenirmiş.

Lale

Lale’nin hikayesi de bir aşk hikayesine dayanır, hem de çok yakından bildiğimiz bir aşk hikayesine: Ferhat ile Şirin! Rivayetlere göre Şirin’e olan aşkından perişan olup çöllere düşen Ferhat hüzün içinde dolaşırken aşkı uğruna döktüğü her gözyaşı damlası kan kırmızısı birer çiçeğe dönüşürmüş

Lale’nin hikayesi de bir aşk hikayesine dayanır, hem de çok yakından bildiğimiz bir aşk hikayesine: Ferhat ile Şirin! Rivayetlere göre Şirin’e olan aşkından perişan olup çöllere düşen Ferhat hüzün içinde dolaşırken aşkı uğruna döktüğü her gözyaşı damlası kan kırmızısı birer çiçeğe dönüşürmüş. İşte bu çiçeğe de Lale adı verilmiş. Lale aslında Anadolu’da yüzyıllar boyu bahçelerin baş tacı olmuş bir çiçektir, hatta Osmanlı İmparatorluğu’nun bir dönemine ismini bile vermiştir. Fakat Osmanlı İmparatorluğu’nun çökmesi ile Anadolu’da da unutulan çiçek bir süre sonra Hollanda’da tekrar önemini kazanmış ve hatta oranın simgesi haline gelmiştir. İşin ilginç tarafı ise Lale’nin en başında Hollanda’ya Osmanlı padişahları tarafından hediye olarak gönderilmiş olmasıdır.

Hangi çiçek neyi temsil eder?

Beyaz gül, masumluğu sembollemektedir.

Kırmızı gül ise aşkın ve tutkunun simgesi niteliğindedir.

Sarı gül hem sıcak sevgi hem de ayrılık olarak iki farklı anlama sahiptir.

Pembe gülün anlamı ise verilen kişiye benim sende gönlüm var mesajını iletmeye yöneliktir.

Beyaz glayör, dostluğun sembolü niteliğinde olan bir çiçektir.

Mor glayör, inancı temsil etmekte olan bir çiçek türüdür.

Pembe glayör, zarafeti sembolü olarak bilinmektedir.

Sarı glayör ise kıskançlığı ifade etmektedir.

Anemon, gençliğin göstergesi niteliğinde bir çiçektir.

Beyaz karanfil temizliği ve saflığı belirtmektedir.

Kırmızı karanfil ise sevginin belirtisidir.

Nilüfer mutluluğu ifade etmekte olan bir çiçek türüdür.

Kırmızı lale ise seni seviyorum demek için bir simge niteliği taşımaktadır.

Gül, aşkın ve sevginin bir sembolü niteliğinde olan bir çiçek türüdür. Özellikle kırmızı ve pembe gül sevgiyi ifade etmektedir.

Papatya, bolluk ve sıhhat anlamına sahip olan bir çiçektir.

Orkide, mağrur ve gururlu manasına gelen bir çiçek türüdür.

Menekşe, alçak gönüllülüğün simgesi olan bir çiçek olarak bilinmektedir.

Lale ise seçilen renge göre farklı anlamlar taşımaktadır. Sarı lale gerginliği ifade ederken, pembe lale ise anlayışı temsil etmekte olan bir çiçek türü olarak ifade edilmektedir.

Manolya: Doğa sevgisini ifade eder.

Hibiskus: Japon gülü olarak da bilinen hibiskus çiçeği narin güzelliği simgeler ve güzellik anlamı taşır.

Aşk Hikayesi olan çiçekler

Lale, Kırmızı Gül, Orkide, Karanfil.

Mitolojide çiçek tanrısı

Flora, Roma mitolojisinde çiçek ve bahar tanrıçasıdır.